Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Wątek: Jaki obiektyw do Rzymu ?

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Podobnie jak Ernest - jeżeli to są szkła, które masz, to zdecydowanie 12-24 i 35 plus 70-200
    Alternatywą jest tylko Nex ze standardowymi ogniskowymi...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jeżeli to są szkła, które masz, to - podobnie jak Ernest - zdecydowanie wziąłbym 12-24 i 35 plus 70-200
    Alternatywą jest tylko Nex ze standardowymi ogniskowymi...
    Ostatnio edytowane przez ARN ; 07-05-2012 o 13:52 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    do canona 5d z tej listy zdecydowanie podpiąłbym NEX 5. To powinno dać nowe spojrzenie na Rzym.

ykhm

może sprzedaj wszystko, zmień system na żółty i dopiero wtedy ruszaj na Rzym?

Dziekuję za opinie.
    Głosu j/w szkoda komentować, kolega musi popracować nad swoimi emocjami ...

Coś już napisał Awatar Bffist
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

post nie jest zły. Wręcz adekwatny do tematu. Skoro robisz zdjęcia, masz konkretny sprzęt, to powinieneś wiedzieć co Ci się przyda, co lubisz najbardziej focić, na co się nastawiasz. A nie pytać innych.
    Tym bardziej, że w pierwszym poście jasno postawiłeś;
    Cytat Zamieszczone przez Quadrifoglio Zobacz posta
    Początkujący to może nie jestem

Pytanie podobne do; "idę jutro do pracy i nie wiem czy zrobić sobie kanapkę z bułką czy chlebem ? Doradźcie mi koledzy bo jestem ciekaw waszych opinii.. "

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Pytanie podobne do; "idę jutro do pracy i nie wiem czy zrobić sobie kanapkę z bułką czy chlebem ? Doradźcie mi koledzy bo jestem ciekaw waszych opinii.. "
    Jasne, że z bułką. Jest jaśniejsza. Ciemny chleb jest dla amatorów.

No i musisz najpierw kupić ostrzejszy nóż.

Coś już napisał Awatar Bffist
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

jellyeater, Ty rasisto ! jasne bułki mi tu propagujesz ?!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Quadrifoglio Zobacz posta
    Początkujący to może nie jestem, swoje przemyślenia mam ale ciekaw jestem Waszych opinii dotyczących wyboru sprzętu na wyjazd do Rzymu.
    Wygląda na to, że doświadczony również nie jesteś. Jak można nie wiedzieć jakiego sprzętu będziesz potrzebował do wykonania satysfakcjonujących cię fotografii. Każdy ma przecież swój styl, swoje spojrzenie na otaczający świat i swoją wizję twórczą.
    Wracając do tematu, jak nie wiesz co zabrać to Sigmę 18-250 lub Tamrona 18-250, masz całe pokrycie i do ciemnego Canon 35/1.4, Canona masz tele pożycz.

Bywalec Awatar Smok
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Witam

Ja podobnie jak któryś z przedmówców zabrałbym 24-105 i tyle. Nie bardzo lubię zwiedzać i dźwigać kilogramy sprzętu, szczerze mówiąc od razu odechciewa mi się zwiedzać, zwłaszcza w ciepłym klimacie. A poza tym wolę podejść kawałek by uzyskać fajny kadr niż żonglować obiektywami.
    Pozdrawiam

Smok
    "Piękno jest doskonałością z defektami" - Gilbert Adair

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spr Zobacz posta
    wtrącę swoją opinię.
    Na wyjazdy nie zabieram już lustra z prostej przyczyny, zabiera to swobodę,wygodę i jak autor zauważył zmienia często wypoczynek w pracę...

Od2 lat na wyjazdy zabieram kompakt.Początkowo kompakt o ekwiwalencie ogniskowej 28-80mm teraz ekwiwalent ogniskowych 24-120mm

Mając te 24mm szerokości jest już naprawdę bardzo fajnie i szkoda tarabanić się z czymś większym.

Kompakt wystarczy w 80% przypadków.
    20% to przypadki gdzie chciało by się zrobić portret a GO już nie pozwala.
    Reszta przemawia za kompaktem
    Wszystko co wyżej napisane, to najszczersza prawda.
    Poza tym...."cokolwiek uczynisz będziesz żałował "

Początki nałogu

Domyślnie

Jakbym miał chodzić jak japoński turysta to wziąłbym coś najmniejszego. Cykałbym na pamiątkę fajnym kompaktem i tyle. Dla zdjęć architektury zaopatrzyłbym się wyłącznie w 17ts-e lub 24ts-e i jakieś 100-300usm i nic więcej. Z posiadanych wziąłbym do zaplanowanych wypadów fotograficznych s12-24 i zaklejonego na czarno 70-200 (białe wzrok przyciąga). Do latania z rodzinką po mieście c35 tylko (bez innych w torbie aby nie kusiło zmieniać w trakcie spacerowania).

Domyślnie

A tak przy okazji, jaka będzie przyszłość tych zdjęć, które w tym Rzymie zrobisz? Wybacz może bezczelne pytanie, ale ciekaw jestem, czy przekonwertujesz je na format 1600x1200 i wrzucisz na picasę, czy może potraktujesz je flaszem (żeby nie ukradli) i format będzie jeszcze mniejszy? A może masz zamiar wywołać je w formie odbitek 10x15?

Bo jeśli mam zamiar przewieźć cztery łopaty piachu, to biorę taczkę, a nie zamawiam zestawu ciągnik siodłowy plus naczepa samowyładowcza.

Jeśli to będzie oglądane na jakiś stronach, na ekranie laptopa, czy netbooka, to chyba ma znaczenie, na dźwiganie czego się zdecydujesz?

Pojutrze jadę w okolice Nicei, Cannes, Monte Carlo i zastanawiam się, czy brać lustrzankę z kitem, czy wystarczy stary Canon SX100 IS (z CHDK na wszelki wypadek). W końcu zrobione tam zdjęcia (wyjazd typowo rekreacyjny) nie trafią na żaden plakat, a więc? Czy dla Facebooka warto się aż tak starać?

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów