Strona 105 z 119 PierwszyPierwszy ... 55595103104105106107115 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 041 do 1 050 z 1181

Wątek: Jaki statyw

Coś już napisał

Domyślnie

600r poradzi sobie z 5D+100/2.8?
    Wg. deklarowanego maksymalnego obciążenia da sobie radę, ale wiadomo, że w praktyce czasami bywa inaczej.
    Może macie jakieś inne ciekawe propozycje?
    Póki co na próbę pracowałem na pożyczanym statywie od znajomego, ale to była lekko mówiąc kiszka bo 450D z setką latała jak chciała...
    Może macie jakieś inne propozycje, coś w granicach 400zł, waga statywu nieważna, może być ciężki, jedyne na czym mi zależy to możliwość fotografowania na względnie niskich wysokościach.
    Pozdrawiam!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    aha i oczywiście zdaję sobie sprawę, że statyw za 400zł mistrzem stabilności i budowy nie będzie, ale wystarczy taka "średniawka" bo ze statywu korzystam sporadycznie...
    Ostatnio edytowane przez kajtek19891 ; 10-08-2011 o 21:00 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec

Domyślnie

Zastanawiam się nad statywem Benro A-500EX + głowica Benro KB-1A
    Sprzęt nielekki bo 1D Mark II + 28-70mm 2.8L zamiennie z 17-40 f4L
    Zastosowanie statywu z myślą użycia NDx400 więc czasy od długich do bardzo długich również na wietrze.

Pytanie tylko czy Benro (w cenie ok 500zł) to dobry wybór? Może jest coś lepszego? A może jest coś tańszego co spełni wymagania?

Dodam tylko, że wolę 3 sekcyjne nogi i głowicę z funkcją panoramowania.

Z góry dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam

Coś już napisał Awatar thomaslel
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za pomoc, zwłaszcza Bangiemu

Statyw już mam (dla przypomnienia - Triopo C-258 z głowicą NB-1S zamiast KJ-2 za 299 zł) i póki co cieszę się, bo poczułem ulgę że mam taki sprzęt Teraz pozostaje czekać na "nie psią" pogodę i ruszać na łowy nocnych kadrów! Pod nosem mam plażę, modernistyczną architekturę Gdyni, klify, morze i przemysłowe dźwigi, więc gdy założę niedługo swoją małą galerię tutaj, to pokażę co nieco z takich klimatów

Sklep i kontakt osobisty poprzez e-mail i telefonowy z Panem Hubertem z HPFOTO bardzo profesjonalny i widać, że dba o klienta. Nie tak jak w niektórych sklepach. Natomiast trochę szkoda, że nie dotarł pasek na ramię, bo by się przydał, ale to mała strata. Trochę też dałem się ponieść i mogłem załatwić sobie sam statyw za 150 zł, a resztę miałbym na głowicę. Trzeba jednak pamiętać, że statyw z dostawą kosztowałby o 30 złotych więcej (+-), a KJ-2 nigdzie nie można będzie dostać jeszcze przez ok. 1 miesiąc, więc w grę wchodziły tylko droższe modele, które prawdopodobnie i tak trzeba byłoby zamawiać, a więc kolejne 30 złotych można dołożyć. Tak więc mimo wszystko podjąłem jak myślę najbardziej słuszną decyzję na ten moment

Torba od statywu jest bardzo przydatna, ale jak pisałem szkoda, że nie ma paska na ramię. Da się przeżyć. Natomiast instrukcja Triopo jest na pierwszy rzut oka trochę dziwna, ale większość zawikłań da się samemu po kilku kolejnych minutach rozwikłać. Nie wiem tylko jeszcze do czego służy takie jedno małe pokrętło, które można wyjąć. Zdaję sobie sprawę, że prawdziwą recenzję będę mógł wydać dopiero za jakiś miesiąc lub dwa, ale na chwilę obecną zapowiada się to dobrze, a na pewno lepiej niż gdybym miał tamtego Velbona lub inny o wiele tańszy i gorszy statyw.

Dzięki raz jeszcze i postaram się Wam za pomoc odwdzięczyć pliczkiem solidnych, nocnych, amatorskich, ale mam nadzieję innowacyjnych ujęć nadmorskich. Życzcie tylko mi i sobie pięknej pogody, a będzie git Do zobaczenia zatem niedługo!

Tomek.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

IMHO pasek na ramię to wbrew pozorom dość istotna rzecz, no chyba że masz jakieś mocowanie do plecaka / torby foto no to mniej istotna. Jak rozumiem, nie było po prostu w zestawie przez jakąś pomyłkę, niech Ci sklep dośle, nawet zwykłym listem
    Jakie małe pokrętło? W statywie czy głowicy? Instrukcja jest jaka jest. Szczerze to tylką na nią spojrzałem i w sumie tyle. Samo użytkowanie jest bardzo intuicyjne.

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg S Zobacz posta
    Zastanawiam się nad statywem Benro A-500EX + głowica Benro KB-1A
    Sprzęt nielekki bo 1D Mark II + 28-70mm 2.8L zamiennie z 17-40 f4L
    Zastosowanie statywu z myślą użycia NDx400 więc czasy od długich do bardzo długich również na wietrze.

Pytanie tylko czy Benro (w cenie ok 500zł) to dobry wybór? Może jest coś lepszego? A może jest coś tańszego co spełni wymagania?

Dodam tylko, że wolę 3 sekcyjne nogi i głowicę z funkcją panoramowania.

Z góry dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam
    Wybieraj tak aby nie wysuwac kolumny centralnej, od siebie polecam nogi MF055. Głowica jak wolisz.

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    IMHO pasek na ramię to wbrew pozorom dość istotna rzecz, no chyba że masz jakieś mocowanie do plecaka / torby foto no to mniej istotna. Jak rozumiem, nie było po prostu w zestawie przez jakąś pomyłkę, niech Ci sklep dośle, nawet zwykłym listem
    Heh, w moim przypadku nie ma to większego znaczenia. Nie przywiązuję wielkiej wagi do takich rzeczy Zresztą taki pasek można w zasadzie prawie wynieść na żywca ze sklepu Jakby co to nie namawiam do kradzieży :-D

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Jakie małe pokrętło? W statywie czy głowicy? Instrukcja jest jaka jest. Szczerze to tylką na nią spojrzałem i w sumie tyle. Samo użytkowanie jest bardzo intuicyjne.
    Problem już rozwiązany. Chodziło o tę wajchę, która służy za panoramowanie. Dziwi mnie natomiast inna rzecz. Dlaczego gdy podłączam szybkozłączkę do body to pełna stabilność jest jedynie gdy ów szybkozłączka jest wręcz prostopadła do aparatu, a nie jak jest równolegle z nim? Gdy zakręcam ją tak by była równoległa, to po prostu aparat chwieje się nieco na śrubce i przez to zdjęcia pewnie gorzej wychodzą. To normalne, czy trzeba jeszcze zrobić pół obrotu by trzymało idealnie? Tak właśnie chciałem zrobić, ale boję się, że coś tam złamię i będę musiał szybkozłączkę dokupować nową A tego bardzo nie chcę

A tak poza tym to czy w Canonie da się ustawić czas po którym zdjęcie zostanie zrobione w trybie migania tej pomarańczowej lampki, czy jest to zawsze ten sam czas? Nie mam wężyka ani zdalnego pilota, więc pozostaje taka opcja, ale wkurza mnie to długie czekanie na efekt, wystarczyłyby ze dwie sekundy...

PS. Póki co czekam na pogodę, najpewniej jutro gdzieś wyskoczę i pojutrze podzielę się pierwszymi wynikami. Nie będą to pewnie zdjęcia-majstersztyki, ale przecież trzeba się uczyć

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Szczerze to nie do końca pojmuję Twój problem z szybkozłączką..., ale na mojej szybkozłączce jest strzałka określająca jak ma iść obiektyw i jak tak ją przymocuję, żadnych wahań nie ma.
    Mój Canon pozwala na ustawienie samowyzwalacza 2s i z tego co sprawdziłem na optycznych 40d również

Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Nie wiem jak to dobrze opisać, ale spróbuję... Chodzi o to, że jak dokręcam szybkozłączkę do body aparatu, to powinienem ją tak dokręcić, by się nie chwiała i aparata stał stabilnie. Dobrze mówię? U mnie problem polega na tym jakby ta śrubka na szybkozłączce była odrobinę za długa bądź za krótka niż powinna - gdy dokręcam ją na maxa, to nie jest ona przykręcona w tej samej linii do aparatu, ale właśnie prawie prostopadle. By było dobrze i wygodnie to powinna być przykręcona pod kątem 180 stopni, prawda? Moja natomiast jest tak w granicach 90 - 50 stopni by było stabilnie i aparat nie chwiał się na boki, co skutkuje drganiem, a w rezultacie poruszonym zdjęciem.

Inna jeszcze sprawa, to niechciany efekt po dzisiejszym porannym wczesnym fotografowaniu ze statywem. Trochę się przez to zniechęciłem, ale w moim przypadku często jest tak, że początki są dość trudne i niby nie rokują dobrze, a jak już się rozkręcę to potrafię naprawdę dużo Chodzi o to, że przy robieniu zdjęć na statywie w trybie Tv (czyli automatyka ekspozycji z preselekcją migawki) ustawiam dowolny czas naświetlania, ale zrobione zdjęcie ma mnóstwo tych małych pyłków, syfków (na matrycy), które niestety doskonale widać na fotce. Nie ma w takim razie niestety mowy o fotografowaniu w tym trybie, bo wygląda to tragicznie. Pozostaje dać do czyszczenia aparat w Gdyni, a w międzyczasie robić na P, tam już prawie nic nie widać. Swoją drogą ciekawe dlaczego tak się dzieje przy robieniu na Tv???

Wiecie też gdzie jest dobry punkt w Gdyni, gdzie wyczyszczą za +- 50 zł matrycę z dobrym efektem?

No i Bangi powiedz jak ustawić inny czas?

PS. A tak ogólnie to zabawa dopiero się zacznie z nocnym foceniem, pewnie dzisiaj wieczorem

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Pyłki bardziej widać przy przymkniętej przysłonie.Od tego zależy głębia ostrosci na matrycy.Przy TV aparat aby uzyskac warunki ekspozycji przymyka przysłonę do małych otworów.
    Ale to też zależy od Ciebie,wszak Ty dobierasz czas i ISO.
    Przetestuj to sobie,zrób zdjęcia nieba bez chmur na najwiekszej ,środkowej i najmniejszej przysłonie i porównaj.Możesz zamiast nieba sfotografować ekran monitora z pustą białą kartką z Worda.
    Aparat na początek oddaj do czyszczenia matrycy do serwisu.Poczytaj o tym na forum.
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 14-08-2011 o 14:55

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

nie chce czytać mi się całego tematu-105str.
    ale bardzo polecam statyw velbon sherpa 600r! za 300zł lepszego statywu nie widziałem ; )
    / 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
    http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
    http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio

Strona 105 z 119 PierwszyPierwszy ... 55595103104105106107115 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów