O, dobrze że tutaj jesteś Bangi
Wczoraj zamówiłem polecany przez Ciebie statyw Triopo C-258 z głowicą KJ-2 w Fotcomie. Było napisane, że dostępność to 1-2 dni, a stan w magazynie był przynajmniej taki, że wystarczyłoby statywów do kilku zamówień. Niestety okazało się, że ten model został wyprzedany. I oto jaką wiadomość uzyskałem od tego sklepu:
"Komentarze do twojego zamówienia:
Witam Panie Tomaszu,
w chwili obecnej statyw Triopo C-258 z głowicą KJ-2 został wyprzedany u polskiego dystrybutora. Z informacji uzyskanych w Triopo wynika, że towar powinien być ponownie dostępny za ok. 1 miesiąc. Zostanie Pan poinformowany mailowo lub telefonicznie jeżeli będzie możliwa realizacja tego zamówienia.
Pozdrawiam,
Przemysław Szyk"
Pytanie brzmi: co robić w takiej sytuacji? Bardzo zależy mi na tym, by mieć statyw w tym tygodniu, wręcz na dniach. Tutaj okazuje się jednak, że prędzej niż za miesiąc nie ma co myśleć o nim. Trochę to dziwne, zważywszy na to, że produkt można było w sklepie kupić i sądząc po informacjach i grafice, powinien on być u nich dostępny na magazynie i w tej chwili być odbierany przez kuriera. Dotarłby najpewniej jutro lub pojutrze.
Zastanawiam się nad kilkoma opcjami: 1. Czekać miesiąc, 2. Zapytać o możliwość anulowania transakcji (w grę nie może wchodzić zamiana, bo mają tylko droższe modele z głowicami) a następnie poszukać tego modelu w innym sklepie lub 3. Zapytać o możliwość anulowania transakcji i od razu szukać zupełnie innego modelu. I ostatnia alternatywa 4. Szukać tego statywu na np. allegro.
I tutaj pojawia się problem. Nawet jeśli zgodzą się anulować to zamówienie, to co dalej powinienem robić? Możliwe, że zdarzyła im się pomyłka i ktoś zapomniał "odhaczyć", że towar jest już niedostępny. Bo jeśli naprawdę nigdzie obecnie nie ma "na stanie" w sklepach czy to realnych czy wirtualnych tego statywu, to najlepszą opcją wydaje się być trzecia lub ewentualnie czwarta.
Bangi - Mogę wiedzieć skąd Ty kupowałeś statyw? Był to sklep realny czy internetowy? Może orientujesz się, że na przykład w Twoim sklepie jest jeszcze jeden statyw w magazynie i można go zamówić poprzez stronę internetową. Jeśli to co Pan ze sklepu mi odpisał znaczy, że tego produktu nie ma teraz nigdzie w Polsce, to co ewentualnie mógłbyś mi polecić? Trzymać się Triopo czy zacząć poszukiwania zupełnie od zera?