Też mam 055xprob od niedawna i mogę potwierdzić - dzięki wysokości i właściwie braku potrzeby wyciągania kolumny, 5d z gripem + 70-200 2.8L stoi bardzo stabilnie. Z jednej strony na pewno nie ma tak, że bez wyzwolenia z kabla lub czasowego zrobisz super ostrą fotę na długim końcu, bo siłą rzeczy zawsze jakieś drgania tuż po odjęciu ręki od aparatu występują, ale w tym manfrooto trwa to może sekundę, pamiętam natomiast że wcześniejszy Velbon 800R trząsł się z takim zestawem jak galareta.
Wysokość i dzięki niej wygoda patrzenia przez wizjer też jest na plus, z drugiej strony powoduje to że złożony statyw jest pokaźnych rozmiarów. Dodajmy do tego jeszcze głowicę i niestety już nie dam rady wieźć go na plecaku - przy swoim ciężarze miota się na wszystkie strony i jest to po prostu karkołomne przedsięwzięcie.
Samo rozkładanie i zmiana kąta nachylenia nóg po stosunkowo lekkim Velbonie jest nie lada operacją, ale to prawdopodobnie kwestia nabycia wprawy. Poza tym ta ostatnia cecha + przekładana do poziomu kolumna rewelacyjnie sprawdza się w makro i fotografii zbliżeniowej (możemy dzięki temu zejść naprawdę nisko, mając prawie że betonową podstawę dla aparatu).
Osobiście mogę ten statyw polecić. Lekki nie jest, na dłuższe wycieczki dałby raczej w kość potężnie, ale jako solidna podstawa nawet ciężkich zestawów za w miarę rozsądne pieniądze sprawdza się wyśmienicie.