No to jak jesteś świadomy jego ograniczeń, to po prostu kup i po problemie. Wszystko zostało już powiedziane i co jeszcze ktoś Ci może doradzić?
No to jak jesteś świadomy jego ograniczeń, to po prostu kup i po problemie. Wszystko zostało już powiedziane i co jeszcze ktoś Ci może doradzić?
Ostatnio coraz częściej mam chęć na kupienie statywu, wężyka i pójście wieczorem lub z rana w plenerSzukałem jakiegoś statywu w granicach 300-400zł i wybrałem velbona 600r.
Oglądałem go w sklepie i wygląda stabilnie w porównaniu do mojego chińczyka za 50 zł który trzeszczy pod ciężarem aparatu :P Czy jest coś lepszego w podanej cenie?
Na statywie będę stawiał 50D ze szkłami 28/1,8 85/1,8 i w niedalekiej przyszłości 10-22 lub 17-55![]()
Filharmoniusz - Tak jak napisałem, może ktoś po prostu zna podobny model do tego zaprezentowanego w tym linku, ale solidniejszy, wytrzymujący ciężar Canona 40D z 55-250mm telezoomem (którego w sumie nie będę używał bardzo często przy nocnych zdjęciach). Może ktoś z Was ma właśnie jakiegoś Velbona (lub innej marki statyw) w cenie 150-200 zł (bo jednak chyba warto zainwestować więcej) i korzysta z niego przy współudziale jakiegoś EOS'a z telezoomem i może go polecić. Wychodzę po prostu z założenia, że Wy wiecie więcej i bardziej się na tym znacie niż powiedzmy sprzedawca w supermarkecie, który zazwyczaj chce nam po prostu opchnąć dany towar i często udaje, że się zna jak nikt inny. Chyba od tego jest forum, by rozmawiać i doradzać?![]()
No ale rozumiem, że szukać to już sam powinienem jeśli nikt nie ma podobnych wymagań/sprzętu/obaw co ja, trudno. Może chociaż ktoś mógłby co nieco napisać nt Velbonów? Czy to marka godna zaufania czy tylko tanie podróbki?Firm i modeli jest multum, ale przecież trzeba coś wybrać i szkoda byłoby popełniać błędy innych, stąd moje pytania tutaj na forum.
Przepraszam też za naruszenie regulaminu, teraz będę uważał.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
No i dotarał do mnie TRIPO C-258 + KJ-2. Pierwsze wrażenia pod dokładnym obejrzeniu, wymacaniu, powąchaniu, poprzekręcaniu, itd... - pozytywne. Wszystko jest dobrze spasowane, poskręcane. Jedyne co trochę razi to zapach (zresztą pisał mi o tym użytkownik z nikoniarzy, że zapach może być trochę ostry, ale stwierdzam, że grip ALPHA pachniał gorzej niż statyw) Po jednodniowej zabawie i próbach nie żałuję zakupu. Uważam, że stsunkek cena / jakość jest bardzo dobry. Podpiąłem 550 z gripem (dwie baterie) + 18-135 + 430EXII i wszystko ładnie się trzymało, było stabilne. Jak na moje potrzeby w pełni wystarczy. Zastanawiałęm się też, tak jak pisałem wcześniej, nad Velbon DF (miałęm okazję pomacać), ale uważam, że jeśli ktość che kupić w cenie do 200 pln to jednak warto kupić TRIOPO.
Kolego thomaslel, jesteś już kolejną osobą która upiera się wbrew radom bardziej doświadczonych forumowiczów przy tanich, plastikowych statywach.
Skoro słowa do ciebie nie docierają, to może zdjęcie używanego przeze mnie jakiś czas temu statywu tej wybitnej marki Velbon?
Zamieściłem je w tym poście.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Dinderi - Masz rację, trochę mnie ostatnio rozleniwiło i zaraz zabiorę się za przeglądanie poprzednich stron tego wątku
Bangi - Mówisz, że TRIPO C-258 + KJ-2 jest wg Ciebie dobry dla np. amatora nocnej fotografii? Jeśli to jest rzeczywiście lepszy sprzęt od statywów za stówę, to warto pozbierać jeszcze trochę i dać dwie za ten sprzęt.
Mógłbyś ocenić w skali 1 do 10 jak bardzo stabilny jest? I ewentualnie jak dobrze jest wykończony? Jeśli po tak krótkim czasie użytkowania możesz go polecić z czystym sumieniem to zaufam Tobie i swojej intuicji i zamówię go nawet w ciemno. W sumie to jednak te 100 zł, które początkowo planowałem na statyw to chyba 'ciut' za mało na coś co by umożliwiało nie tylko dobre, ale i spokojne fotografowanie.
Merde - Czyli wszystkie (lub większość) statywy Velbona nie są godne zaufania? Nawet te w cenie 200/300/400 złotych? Jeśli tak to nie ma o czym gadać, ostatnie co chcę zrobić to kupować jakieś badziewieW takim razie chyba zdecyduję się na taki statyw jaki ma kolega Bangi lub inny w tych granicach cenowych. Rozejrzę się po sklepach (u mnie niestety trzeba wybierać się wręcz w podróż do innej dzielnicy) i jak się zdecyduję na kupno/zamówienie to dam znać. Zdam też relację z użytkowania + zdjęcia z testowania
Ale to pewnie dopiero za jakiś czas uczynię. Póki co trzeba to dokładnie przemyśleć.
EDIT: B o g d a n - A jakiś konkretny model Sirui'a masz na myśli? I jakie to są kategorie cenowe? 300+ ? Jeśli tak to ja nie mam co marzyć póki co.
Z jednej więc strony wydaje się, że minimum przy zakupie statywu to dwie stówy, ale jeszcze lepiej zainwestować choćby stówkę więcej.
Z drugiej natomiast ludzie robią wspaniałe nocne zdjęcia bez narzekania na statyw wydając na niego nawet niecałe 100 zł. Ja chyba zostanę przy 200 i po prostu kupię to co uznam za najlepsze dla mnie. Najwyżej za rok lub dwa dokonam kolejnego zakupu :rolleyes:
Dzięki za pomoc, jeszcze się odezwę tu i tam.
Ostatnio edytowane przez thomaslel ; 15-07-2011 o 17:50
Statyw trzeba dobrać do sprzetu, który na nim będziesz stawiał.
Wymagania rosną gdy:
- używasz dłuższych ogniskowych,
- ustawiasz długie czasy naświetlania,
- waga sprzetu jest większa,
- fotografujesz przy wietrze.
Jeśli masz lekki aparat, używasz szerokiego kąta, krótkich czasów i nie gwiździ wiatr, to możesz sobie kupić statyw za 200 złotych.
Ceny Sirui masz u importera: http://www.foto-tip.pl/sklep/statywy...8_164_165.html
Przy wadze zestawu ok. 2 - 3 kg, trzeba mierzyć w statywy serii 2 o grubości najgrubszych sekcji ok. 28mm. Przy lekkich lustrzankach, wystarczą patyczaki serii 1.:-)
@ thomaslel - trudno jest ocenić w skali 1-10 gdyż nasze rozumienie tej skali może być różne.
Słusznie pisze B o g d a n, że statyw trzeba dobrać do sprzętu, który będzie na nim stał, a właściwie do wagi.
Przy moim obecnym zestawie najcięższa wersja jaką mogę sprawić to 550D + grip (z dwiema bateriami) + 18-135 + 430EXII i to waży gdzieś niecałe 2,5kg. Wg mnie jest to bardzo stabilne i nie mam żadnych zastrzeżeń. Ale to oczywiście moje odczucie. W przyszłości nie zamierzam raczej iść w kierunku znacznego dociążania mojego obecnego zestawu więc jak dla mnie jest OK.
Jeśli w przyszłości zamierzasz mieć ciężki zestaw to na pewno trzeba by było już teraz zastanowić się nad czymś lepszym, ale jeśli będzie to oscylować w granicach 3kg to wg mnie bierz TRIOPO za tą kasę