Filharmoniusz - Tak jak napisałem, może ktoś po prostu zna podobny model do tego zaprezentowanego w tym linku, ale solidniejszy, wytrzymujący ciężar Canona 40D z 55-250mm telezoomem (którego w sumie nie będę używał bardzo często przy nocnych zdjęciach). Może ktoś z Was ma właśnie jakiegoś Velbona (lub innej marki statyw) w cenie 150-200 zł (bo jednak chyba warto zainwestować więcej) i korzysta z niego przy współudziale jakiegoś EOS'a z telezoomem i może go polecić. Wychodzę po prostu z założenia, że Wy wiecie więcej i bardziej się na tym znacie niż powiedzmy sprzedawca w supermarkecie, który zazwyczaj chce nam po prostu opchnąć dany towar i często udaje, że się zna jak nikt inny. Chyba od tego jest forum, by rozmawiać i doradzać?

No ale rozumiem, że szukać to już sam powinienem jeśli nikt nie ma podobnych wymagań/sprzętu/obaw co ja, trudno. Może chociaż ktoś mógłby co nieco napisać nt Velbonów? Czy to marka godna zaufania czy tylko tanie podróbki? Firm i modeli jest multum, ale przecież trzeba coś wybrać i szkoda byłoby popełniać błędy innych, stąd moje pytania tutaj na forum.

Przepraszam też za naruszenie regulaminu, teraz będę uważał.