Strona 93 z 119 PierwszyPierwszy ... 43839192939495103 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 921 do 930 z 1181

Wątek: Jaki statyw

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Manfrotto, mnie osobiscie, akurat kojarzy sie z napompowana cena i go* jakoscia. Velbon to dla mnie duzo lepsza marka.

niemniej - wziac jeden i drugi w lape, postawic aparat i ocenic na organoleptycznie co robi lepsze wrazenie. etykietka na tym nie ma znaczenia
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    deklarowany udzwig to bzdura i nic nie mowiacy parametr.
    deklarowany udzwig to naprawde jest nic nie mowiacy parametr
    W pełni się zgadzam, deklarowany przez producenta udźwig głowicy - to parametr, który można traktować z przymróżeniem oka (wg mnie znany, szanowany producent nie będzie podawał tego parametru z gwiazd, ale niewiele tak naprawdę mówi o głowicy), który tylko orientacyjnie oddaje parametry głowicy.
    Cytowany wcześniej niemiecki tester (27) głowic, testuje je wg 2 najważniejszych kryteriów : 1- stabilność - wg max. ciężaru jaki utrzyma głowica w położeniu pod kątem, 2- osłabienie (nie wiem jak to lepiej przetłumaczyć)- chodzi o zdjęcia banknotu 5Euro bez użycia lustra (z głowicą), z użyciem lustra (z głowicą) oraz bez głowicy (same nogi) przy czasie 1/15 sek. Oczywiście są również inne kryteria testu: szybkozłączka,waga głowicy, materiał z jakiego jest wykonana.

Bywalec Awatar Czapa
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

niemniej - wziac jeden i drugi w lape, postawic aparat i ocenic na organoleptycznie co robi lepsze wrazenie. etykietka na tym nie ma znaczenia
    Niestety ale nie mam możliwości sprawdzenia obu, bazować się jedynie moge na velbonie który mam a który jest niestety kiczowaty a super pozytywach o manfrotto wyczytanych w sieci, książkach itp.
    ...Ja tu tylko sprzątam C 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV

Coś już napisał Awatar b300
    Miasto
    Koszalin/Poznań

Domyślnie

nogi:
    wysokosc robocza bez wyciagnietej kolumny
    masa
    rozmiar po zlozeniu

glowica:
    brak (folderowych parametrow)
    Czyli co? najlepiej jak statyw ma 3 sekcje nóg, grube i powiedzmy taki statyw 170 wysokości po złożeniu bez głowicy ma 70 cm i 2 kg wagi ?

do tego słyszałem że najlepsze są zaciski śrubowe a nie te takie śmieszne zaciskowe co po 6 miesiącach się łamią... ?
    C40D + samyang 8mm + S10-20 + S24-70 2.8 + C85 1.8 + 580EXII + system M42

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez b300 Zobacz posta
    Czyli co? najlepiej jak statyw ma 3 sekcje nóg, grube i powiedzmy taki statyw 170 wysokości po złożeniu bez głowicy ma 70 cm i 2 kg wagi ?
    170cm wysokosci bez glowicy to jednak dosc duzo, bo po zalozeniu zwyklej kulki trzeba czleka z calym 190~195cm wzrostu, zeby celownik aparatu wyladowal mu na wysokosci nosa. odrobina zapasu nie zaszkodzi, ale mimo wszystko...

niemniej, przy tej wysokosci 2kg to wcale nie jest az tak malo no, chyba, ze ktos przyzwyczajony do "tanszego" Manfrotto (tzn. i tak drogiego, ale jak na MF to nie az tak bardzo) czy jego chinskich zamiennikow. no to wtedy 2kg to jest szal pupy...

ale tak powaznie - kwestia ile ma miec statyw po zlozeniu i po rozstawieniu (bez kolumny) to tez konkretne porzeby transportowe i wzrost osobnika.
    osobiscie jestem raczej wzrostu napoleonskiego niz koszykarskiego (172cm sie zrobi, jak trzeba) i mam nogi trzysekcyjne, ktore po rozlozeniu bez kolumny daja celownik na wysokosci 1-2cm powyzej oka. przy pracy na plaskim podlozu (a w NL takiego dostatek) jest super, na nierownym terenie oczywiscie trzeba sie schylic. po zdjeciu glowicy i zlozeniu nogi mieszcza sie w walizce, ktora nawet upierdliwy Ryanair wpusci na podreczny

Cytat Zamieszczone przez b300 Zobacz posta
    do tego słyszałem że najlepsze są zaciski śrubowe a nie te takie śmieszne zaciskowe co po 6 miesiącach się łamią... ?
    ze srubkowymi (motylkami) nie mialem nigdy do czynienia, zaciski mialem w Sherpie 600R i to mimo prawie 3 lat solidnego meczenia dzialalo jak zloto. w Sherpie CF630 mam blokade na nakretke i to mi sie nawet bardziej podoba, bo mozna szybciej rozstawic statyw - trzeba sie tylko przyzwyczaic do starannego dokrecania (zacisk jest pod tym wzgledem bezpieczniejszy)...
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar Czapa
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Raz słyszę, że lepszy velbon a raz, że lepsze manfrotto. Stawiam jednak na to drugie i na dzień dzisiejszy allegro w tej cenie wystawia mi 3 tripody,
    ode mnie proste pytanie

Który ?

http://allegro.pl/statyw-manfrotto-m...598418154.html
    http://allegro.pl/statyw-manfrotto-m...562124683.html
    http://allegro.pl/statyw-manfrotto-m...600705734.html

ze sprzętu to co w stopce, po wakacjach ewentualnie zamiana 400D na 50D, a tak z obiektywami siedzę w stałkach

z góry wielkie dzięki ,)
    ...Ja tu tylko sprzątam C 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

to ja bym jednak wolal Sherpe 600R
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Używam dość intensywnie od ponad roku Manfrotto 190XPROB z glowicą kulowa i uważam że Velbon Sherpa 600R przy nim wysiada bez dwóch zdań. Tylko niestety nie da się go kupić za 250zł, nawet używki. zaciski klamrowe sa jak najbardziej OK - szybkie sprawne mocowanie.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Bywalec Awatar Czapa
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

akustyku ,) a co jeśli zapierałbym się nogami i łokciami przy manfrotto, któremu z tych trzech linków byś zaufał ?

Bolek staram się jednak trzymać tej swojej ceny bo rozumiem, że im droższe tym lepsze ale to studnia bez dna więc powiedz mi jeśli się orientujesz czy w moim przypadku te manfrotto które podałem wyżej będzie lepsze niż sherpa 200r które jest w tej samej cenie

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czapa Zobacz posta
    akustyku ,) a co jeśli zapierałbym się nogami i łokciami przy manfrotto, któremu z tych trzech linków byś zaufał ?
    zadnemu, przynajmniej przed przemacaniem

moge sie mylic, ale moje doswiadczenia z MF sa takie, ze jakosc mechaniczna jest gorsza niz wyglad zewnetrzny, a tu juz wyglad zewnetrzny mnie nie przekonuje. widzialem Gitzo o swietnej stabilnosci przy rureczkach o srednicy 20mm, ale MF jeszcze nie. co najwyzej regularnie obserwuje na wyjazdach zawodnikow, ktorzy objuczeni plecakami noszacymi lekko liczac 3000 EUR sprzetu, usiluja cos tam upstrykac na najtanszym statywie, koniecznie z czerwona kropka. efekty sa... wierze, ze swietne, przynajmniej zdaniem zainteresowanych

mozesz zobaczyc chinskie zamienniki 055 na Allegro, jesli bardzo upierasz sie przy czerwonej kropce...
    www albo tez flickr

Strona 93 z 119 PierwszyPierwszy ... 43839192939495103 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów