Strona 83 z 119 PierwszyPierwszy ... 3373818283848593 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 821 do 830 z 1181

Wątek: Jaki statyw

Domyślnie

U mnie waga nie gra roli jeśli chodzi o transport, ale jeśli chodzi o zdjęcia tak - więc wolę ciężkie statywy.

O ile z nogami mam mniejszy problem, to głowica jest niezłą zagwostką. Nie miałem przyjemności korzystania z kulowej głowicy - dla mnie wydaje się idealna, ale nie jestem pewien co do bezpieczeństwa i dokładności nastaw. Za to trójwymiarowa zapewnia stabilność i kontrolę.

Poziomica na sanki to bardzo klawy pomysł, jednak nie jestem przekonany co do jej dokładności - rurkowe libelle są dokładniejsze, ale pudełkowa byłaby świetna dla głowicy kulowej, gdzie mam do korekcji promień odchylenia od środka.

Nadal jednak proszę o jakieś konkretne modele - przeglądam masę propozycji, ale polecane niegdyś modele wyszły z produkcji, albo są bardzo drogie ze względu na dostępność - no i mnogość oferty zabija.

Więc jeżeli ktoś by się wykazał cierpliwością, może mógłby posłużyć pomocą?

Ja na co dzień pracuję ze statywami geodezyjnymi ale jak wiemy to inna liga.

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Kupowanie tanich podróbek zawsze kończy się kacem pozakupowym. Statyw powinien być przede wszystkim solidny. Co do wysokości, to też dobrze jesli przy robieniu zdjęć nie musimy wysuwać kolumny centralnej. to mocno obniża sztywność. Pamiętam jak kiedyś wybrałem się na pokaz sztucznych ogni. w tłumie w okół mnie stało co najmniej kilkanaście osób z aparatami na statywach. Tylko jak zaczął sie pokaz to ich aparaty nie wystawały z tłumu. Mogli ze swoich statywów fotografować najwyżej plecy sąsiada z przodu. Dlatego powtarzam, solidny, nie za lekki i wysoki. Jeszcze jedno . Statywy z karbonu rzeczywiście tłumią drgania ale chodzi tu bardziej o drgania jakie powoduje klapnięcie lustra a nie drgania harmoniczne. Przy czym są kruche. Taki statyw można porostu potrzaskać jak się upuści.

Domyślnie

Nie mogę znaleźć opcji do edycji postów.

http://www.fotorimex.pl/product.php/...ex_+_kb-1a.htm

Na ile można wierzyć specyfikacji sprzętu? 6kg trochę mnie niepokoi chociaż mój sprzęt waży nie więcej niż 3 kg. Wie ktoś może jak działają śrubki na tej głowicy? Blokują osie, czy można ich używać jako śrub leniwego ruchu np. w ruchu po horyzoncie?

No i najważniejsze...czy ten zestaw jest wart swojej ceny?

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez everxfrost Zobacz posta
    U mnie waga nie gra roli jeśli chodzi o transport, ale jeśli chodzi o zdjęcia tak - więc wolę ciężkie statywy.

O ile z nogami mam mniejszy problem, to głowica jest niezłą zagwostką. Nie miałem przyjemności korzystania z kulowej głowicy - dla mnie wydaje się idealna, ale nie jestem pewien co do bezpieczeństwa i dokładności nastaw. Za to trójwymiarowa zapewnia stabilność i kontrolę.

Poziomica na sanki to bardzo klawy pomysł, jednak nie jestem przekonany co do jej dokładności - rurkowe libelle są dokładniejsze, ale pudełkowa byłaby świetna dla głowicy kulowej, gdzie mam do korekcji promień odchylenia od środka.

Nadal jednak proszę o jakieś konkretne modele - przeglądam masę propozycji, ale polecane niegdyś modele wyszły z produkcji, albo są bardzo drogie ze względu na dostępność - no i mnogość oferty zabija.

Więc jeżeli ktoś by się wykazał cierpliwością, może mógłby posłużyć pomocą?

Ja na co dzień pracuję ze statywami geodezyjnymi ale jak wiemy to inna liga.
    Jeśli pracujesz ze statywami geodezyjnymi to pewnie każdy statyw foto wydaje Ci się za delikatny .
    Ja mam właśnie na takim zbudowany kran filmowy. Tylko musiałem dokupić taki (manfrotto 165) ogranicznik na nogi żeby się nie rozjechały. Co do głowić kulowych to jeśli pracowałeś na trójwymiarowej to będzie Ci się trudno przestawić. Ja tak miałem. Ale wytrzymałość dobrych głowić kulowych jest wystarczająca dla aparatu z nawet długim szkłem. Statyw...No cóż, ja mam kilka, ale najchętniej używam 055XPROB z głowicą Benro B2.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez everxfrost Zobacz posta
    Nie mogę znaleźć opcji do edycji postów.

http://www.fotorimex.pl/product.php/...ex_+_kb-1a.htm

Na ile można wierzyć specyfikacji sprzętu? 6kg trochę mnie niepokoi chociaż mój sprzęt waży nie więcej niż 3 kg. Wie ktoś może jak działają śrubki na tej głowicy? Blokują osie, czy można ich używać jako śrub leniwego ruchu np. w ruchu po horyzoncie?

No i najważniejsze...czy ten zestaw jest wart swojej ceny?
    Głowiczka trochę delikatna.
    Śruby działaja tak że jedna blokuje abrut w płaszczyżnie poziomej druga blokuje kulę a trzecia (której akurat na tym zdjęciu nie widać a powinno) ustawia opór jaki stawia kula przy poruszaniu nią. Przynajmniej tak jest u mnie.
    Ostatnio edytowane przez Sławek ; 10-03-2011 o 00:49 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Sławek - zaintrygowałeś mnie głowicami z tej serii Benro Dlatego postanowiłem się przyjrzeć bardziej temu zestawowi:

http://www.fotorimex.pl/product.php/...8m8_+_b-1.htm#

Statyw pewnie nie ma możliwości ustawienia kolumny w poziomie, ale nad tym nie będę płakał. Zdążyłem się zorientować, że to dosyć popularny i dobrze oceniany zestaw. Jego parametry mi odpowiadają. Co sądzicie?

Domyślnie

Jeśli te chińskie podróby statywów są takie same jak chińskie statywy studyjne, a zapewne tak, to odradzam. Moje studyjne, po jakimś czasie zaczęły same zjeżdżać w dół, z założoną lampą i softoxem. Nawet z metrową blendą.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez J.J. Zobacz posta
    Jeśli te chińskie podróby statywów są takie same jak chińskie statywy studyjne, a zapewne tak, to odradzam. Moje studyjne, po jakimś czasie zaczęły same zjeżdżać w dół, z założoną lampą i softoxem. Nawet z metrową blendą.
    chinska podroba o nazwie Benro o glowe przerasta "oryginalne" Manfrotto pod wzgledem jakosci wykonania i wygody pracy mechanicznej
    www albo tez flickr

Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Rzeczywiście Benro robi wrażenie produktu wysokiej marki. Gdzieś czytałem o technologii zimnego anodowania aluminium w kwasie szczawiowym jaki stosują w produkcji. Powłoki są tak twarde jak stal węglowa. Ja z głowicy B-2 jestem bardzo zadowolony, jednak statyw kupiłem manfrotto ze względu na dostatek osprzętu. Kiedyś w starym statywie filmowym uszkodziłem blokadę jednej sekcji i bez trudu dokupiłem w foto 7. Z benro było by chyba trudniej.

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mam pytanie, czy ktoś spotkał się z tym zamiennikiem Gorillapoda?
    Treq Gri4
    O ile oryginalny Gorillapod ma cokolwiek dobre recenzje, o tyle o tym modelu nie byłem w stanie znaleźć żadnych informacji.
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Coś już napisał

Domyślnie

Ja ze swojej strony raz jeszcze moge polecić Manfrotto 055 cxpro3 + Benro B-2
    Szczegóły tutaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=834&page=58

Miałem dużo wątpliwości, zestaw nie byl tani, ale teraz jestem bardzo zadowolony. Karbonowe nogi Manfrotto sa wysmienite, świetna sztywność, dokupiłem kolce i jest ok. Głowica Benro B-2 moim zdaniem jest o wiele lepsza i stabilniejsza od B-1...
    Pozdrawiam

Strona 83 z 119 PierwszyPierwszy ... 3373818283848593 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów