Głowice mam starą kulową Velbon 6kg nośność świetnie daje radę.
Jaki statyw Gitzo byście polecali do zestawu:
1Dmk3+500/f4 IS+głowica Wimberley WH-200 ?
Zależy mi na statywie 3-sekcyjnym (mniej rozkładania, większa stabilność) i nie musi mieć wyciąganej kolumny, ale fajnie jakby miał wysokość ok. 160 cm.
Obecnie mam 190PROB model z 2000 roku i wydaje mi się, że będzie za słaby pod taki zestaw...
-C
EOS R5+kilka szkiełek Canona
Chciałbym zasięgnąć Waszej porady co do wyboru statywu i głowicy. Wymagania mam określone co powinno ułatwić wybór.
Canon 40D, obiektyw 17-55 2.8 IS (kobyła), Speedlite 580EX II i biorę pod uwagę używanie teleobiektywów z grupy 70-200 oraz rybiego oka.
JEDNAK statyw chciałbym przeznaczyć do zdjęć nocnych i pozwalających wykonywać wygodnie panoramy - w tanich statywach spotkałem się z takim felerem, że po dokręceniu wszystkich śrub blokujących wskazania libeli się różniły od poziomu, który ustawiłem wcześniej.
I najważniejsze - do 500 zł.
Zapoznałem się z tematem, w prawdzie nie całym, ale mimo wszystko liczę na jakieś odpowiedzi. Interesuję się sprzętem ze stajni Manfrotto i Benro.
[QUOTE=koraf;942441]Kupiłem ten statyw jako drugi na wypady w plener. Używałem już Velbon, Manfrotto, a obecnie Gitzo i powiem szczerze jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Wizualnie i jakością wykonania nie odbiega prawie od Gitzo, zapożyczony patent z regulacją nóg również od Gitzo./QUOTE]
No to jest nas przynajmniej dwóch. Nie napiszę czy jest dobry czy nie, bo to mój pierwszy statyw tak, że nie mam porównania. Ogólnie sprawia wrażenie dobrze wykonanego i wytrzymałego. Jest stabilny i przede wszystkim lekki. po złożeniu nie zajmuje dużo miejsca. Do obciążenia jest taki fajny haczyk u dołu wysuwanej kolumny centralnej. Kupiłem do niego głowicę kulową tej samej maści , ale już widzę , że nie będzie mi pasować. Zamierzam pstrykać głownie portrety oraz krajobrazy i brakuje mi poziomicy. Nastawiam się więc na 3D z poziomicą, prawdopodobnie Manfrotto 808RC4.