Strona 81 z 119 PierwszyPierwszy ... 3171798081828391 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 801 do 810 z 1181

Wątek: Jaki statyw

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Kupiłem ten statyw jako drugi na wypady w plener. Używałem już Velbon, Manfrotto, a obecnie Gitzo i powiem szczerze jestem bardzo pozytywnie zaskoczony .
    Czy głowicę do tego stywu też kupiłeś Trioppo?

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Głowice mam starą kulową Velbon 6kg nośność świetnie daje radę.

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Jaki statyw Gitzo byście polecali do zestawu:
    1Dmk3+500/f4 IS+głowica Wimberley WH-200 ?
    Zależy mi na statywie 3-sekcyjnym (mniej rozkładania, większa stabilność) i nie musi mieć wyciąganej kolumny, ale fajnie jakby miał wysokość ok. 160 cm.
    Obecnie mam 190PROB model z 2000 roku i wydaje mi się, że będzie za słaby pod taki zestaw...
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Domyślnie

Chciałbym zasięgnąć Waszej porady co do wyboru statywu i głowicy. Wymagania mam określone co powinno ułatwić wybór.

Canon 40D, obiektyw 17-55 2.8 IS (kobyła), Speedlite 580EX II i biorę pod uwagę używanie teleobiektywów z grupy 70-200 oraz rybiego oka.

JEDNAK statyw chciałbym przeznaczyć do zdjęć nocnych i pozwalających wykonywać wygodnie panoramy - w tanich statywach spotkałem się z takim felerem, że po dokręceniu wszystkich śrub blokujących wskazania libeli się różniły od poziomu, który ustawiłem wcześniej.

I najważniejsze - do 500 zł.

Zapoznałem się z tematem, w prawdzie nie całym, ale mimo wszystko liczę na jakieś odpowiedzi. Interesuję się sprzętem ze stajni Manfrotto i Benro.

Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chrislab Zobacz posta
    Jaki statyw Gitzo byście polecali do zestawu:
    1Dmk3+500/f4 IS+głowica Wimberley WH-200 ?
    Zależy mi na statywie 3-sekcyjnym (mniej rozkładania, większa stabilność) i nie musi mieć wyciąganej kolumny, ale fajnie jakby miał wysokość ok. 160 cm.
    Obecnie mam 190PROB model z 2000 roku i wydaje mi się, że będzie za słaby pod taki zestaw...
    Przyjmij zasadę min. 3x (waga sprzętu) i wybierz gitzo bez kolumny, który Ci pasuje i będzie ok. Praktycznie każdy statyw o nośności nie mniej niż 16 kg da radę.

Bywalec Awatar savage67
    Miasto
    Starachowice/Kielce

Domyślnie

[QUOTE=koraf;942441]Kupiłem ten statyw jako drugi na wypady w plener. Używałem już Velbon, Manfrotto, a obecnie Gitzo i powiem szczerze jestem bardzo pozytywnie zaskoczony . Wizualnie i jakością wykonania nie odbiega prawie od Gitzo, zapożyczony patent z regulacją nóg również od Gitzo./QUOTE]

No to jest nas przynajmniej dwóch. Nie napiszę czy jest dobry czy nie, bo to mój pierwszy statyw tak, że nie mam porównania. Ogólnie sprawia wrażenie dobrze wykonanego i wytrzymałego. Jest stabilny i przede wszystkim lekki. po złożeniu nie zajmuje dużo miejsca. Do obciążenia jest taki fajny haczyk u dołu wysuwanej kolumny centralnej. Kupiłem do niego głowicę kulową tej samej maści , ale już widzę , że nie będzie mi pasować. Zamierzam pstrykać głownie portrety oraz krajobrazy i brakuje mi poziomicy. Nastawiam się więc na 3D z poziomicą, prawdopodobnie Manfrotto 808RC4.

Miasto
    Legnica

Domyślnie

[QUOTE=savage67;943480]
    Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Zamierzam pstrykać głownie portrety oraz krajobrazy i brakuje mi poziomicy. Nastawiam się więc na 3D z poziomicą, prawdopodobnie Manfrotto 808RC4.
    Sugeruję zakup oddzielnej poziomicy montowanej na sanki aparatu ( koszt ok. 25-30 zł) jest bardziej precyzyjna i dokładna, gdyż ta instalowana w głowicach jest mało dokładna, nawet w gitzo .

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

[quote=koraf;943498]
    Cytat Zamieszczone przez savage67 Zobacz posta
    Sugeruję zakup oddzielnej poziomicy montowanej na sanki aparatu ( koszt ok. 25-30 zł) jest bardziej precyzyjna i dokładna, gdyż ta instalowana w głowicach jest mało dokładna, nawet w gitzo .
    Do portretów czy krajobrazy to taka zespolona poziomiczka starczy. Chyba że będziesz robił np. architekturę...
    To wtedy tak jak radzi koraf. Chociaż mnie ona trochę wkurza. Bo ciągle wypada mi z sanek i już się ob-trzaskała

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Te poziomice oczka są mało przydatne. Na sanki lepsza.

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Najlepsza to taka jak ma 7d. Czyli wewnątrz aparatu. Super dokładna i można ustawiać po ciemku. Nie trzeba sobie telefonem świecić

Strona 81 z 119 PierwszyPierwszy ... 3171798081828391 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów