@grbrandys przeczytaj temat wstecz...
Nie podałeś co chcesz na to postawić i do jakich warunków. My tego nie zgadniemy.
@grbrandys przeczytaj temat wstecz...
Nie podałeś co chcesz na to postawić i do jakich warunków. My tego nie zgadniemy.
Panie i Panowie,
co Waszym zdaniem byłoby lepsze:
1. SLIK PRO500DX z głowicą 3D SH-705E - wzrost całości ok 162 cm i udźwig 6 kg
2. BENRO A-600EX z główką kulową BH-2 - wzrost całości ok 167 cm i udźwig 8 kg - ma hak u dołu do dociążenia...
Do utrzymania 50D+BGE-2N+17-55 2.8 IS USM + może w przyszłości 70-200 2.8L
50D + 17-55/2.8 IS + 85/1.8 + 70-200/2.8L IS II + BG-E2N
hm a ja wczoraj ogladałem manfrotto 293 całkiem całkiem fajny i nie drogi
Czy można wierzyć producentowi Benro w zapewnienia o max. udźwigu statywu/głowicy? Czy dzielić to przez 2,3...? Wybrałem sobie statyw z głowicą Benro A-1681+B-0 ze względu na małą wagę (1.55kg)i wymiary transportowe, udźwig 8kg, przeznaczenie głównie pejzaż, ale dobrze by było, żeby czasem na nim postawić 300/2.8IS z tc i korpusem (ok 4,5kg). Da radę? Mam nieuzasadnione obawy, że jednak nie i zerkam w stronę niestety cięższego statywu (2kg) Benro A-2681+B-1 bo ten już "powinien" udźwignąć 12kg. Proszę o Waszą opinię co do realnej a teoretycznej stabilności statywów benro, z góry dzięki.
Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB
mysle, ze kluczowa jest glowica. sam mam B-1 (na nogach Sherpy CF630, chociaz to nie robi tu wielkiej roznicy) i ona jest OK do 300/4, ale po jakichs 8 miesiacach pracy ta glowica jestem zdania, ze do tej kombinacji (5D + 300/4, czasem 450D + 300/4) jednak lepsze by bylo B-2, bo mniejszej kulce w B-1 nieznacznie brakuje plynnosci pracy - takiej mechanicznej kulturki.
300/2.8, zwlaszcza z TC, to juz jest zupelnie inna para kaloszy i nie bralbym do niej B-1 a juz absolutnie nie B-0. nie wiem co tam jest deklarowane, ale tak naprawde nie interesuje Cie tyle udzwig (na oko, to B-1 sobie z ta kombinacja tak czy siak da rade) co wygoda mechanicznej pracy. kula markinsowska jak Benro B-x powinna pozwalac na wygodna prace nawet na niezablokowanej glowicy, tj. po odpowiednim dla lensa dokreceniu tarcia). z B-1 to raczej nie bedzie komfortowa praca, a ze B-2 nie jest jakos drastycznie drozsza, to jednak bym sie skusil na B-2, a jesli waga Ci nie robi wielkiej roznicy, to moze nawet od razu B-3.
na moje oko, takie 2681 + B-1 da rade utrzymac stabilnie aparat z 300/2.8 na zablokowanej kulce. tak czy siak. jesli szklo jest zbalansowane na uchwycie statywowym, to bedzie stalo w miejscu. kropka.
natomiast sztywne stanie w miejscu na zablokowanej kulce to nie jest to, po co sie kupuje glowice markinsowskie. duza frajda i wielka zaleta takich kulek jest wygodna praca bez blokady. i pod tym katem na pewno polecalbym Ci wieksza kulke. co do Benro to mam ogolnie bardzo pozytywne doswiadczenia, wiec moge polecac. ale znajac mozliwosci tych zabawek i frajde jaka sprawiaja - bierz B-2.
Twoje obawy są jak najbardziej uzasadnione. I to nie jest kwestia tego, czy innego producenta tylko definicji udźwigu. Udźwignąć, udźwignie, ale stabilnie to raczej nie będzie. Szczególnie odnośnie głowic kulowych należy stosować zasadę udźwig/3.
Dla kloca pokroju 300mm/2.8 + TC to i B-1 może być za mało. Nie, że to ciężkie ale kąt widzenia takiego zestawu jest na tyle mały, że nawet drobne odchyłki będą stanowiły o poruszeniu kadru. Nie tylko waga ale i kąt widzenia ma znaczenie. Rzekłbym, że nawet większe.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Nowe produkty Manfrotto: seria 290 dla entuzjastów fotografowania
Cyt.: "Firma Manfrotto przygotowała nową serię statywów i monopodów, oznaczoną numerem 290 i skierowaną do osób zajmujących się fotografią hobbystycznie lub półprofesjonalnie. Według producenta, produkty z rodziny 290 zapewniają stabilne podparcie dla aparatu w fotografii krajobrazowej, podróżniczej czy portretowej. Są też na tyle lekkie, aby umożliwić komfortowe przemieszczanie się ze statywem lub monopodem jako częścią ekwipunku."
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Kupiłem ten statyw jako drugi na wypady w plener. Używałem już Velbon, Manfrotto, a obecnie Gitzo i powiem szczerze jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Wizualnie i jakością wykonania nie odbiega prawie od Gitzo, zapożyczony patent z regulacją nóg również od Gitzo. W zestawie dobrze wykonana torba do transportu, kluczyk, instrukcja i zestaw do montażu monopod. Potwierdzę jak zachowuje się w praktyce :-D. Jak na razie jestem bardzo zadowolony.
Statyw: http://jabbafoto.pl/opis/1634636/tri...8c-carbon.html