Tak, tak juz dawno czytałem ten test i przede wszystkim dzięki niemu zdecydowałem tak a nie inaczejReszta tutaj - Statyw Goldphoto YH324C + głowica Manfrotto 488RC2.Dobra robota
![]()
Tak, tak juz dawno czytałem ten test i przede wszystkim dzięki niemu zdecydowałem tak a nie inaczejReszta tutaj - Statyw Goldphoto YH324C + głowica Manfrotto 488RC2.Dobra robota
![]()
Czy ktoś się orientuje czym różni się gitzo GT2540 od GT2540FT![]()
Z racji tego, że to mój pierwszy post chciałbym wszystkich serdecznie przywitać
Panowie krótka piłka
Sherpa 600R czy Slik pro 330dx? :rolleyes:
Do utrzymania 450D + 55-250 + nissin
na bezwietrzna pogode - 600R na pewno wystarczy.
na wietrzna - moim zdaniem nie ma takiego statywu. za lekki ten zestaw, zeby odpowiednio "siadl" na statywie i nie wpadal w drgania![]()
przerabialem podobny temat z 30D + Tamron 55-200 + ww. Sherpa 600R. na wietrze - dramat. mowie o polskich warunkach, czyli to nawet nie byly przyzwoite wiatry, takie jak w NL, gdzie 450D nawet z 300/4 na lepszym statywie i glowicy nie zawsze opiera sie drganiom...![]()
Nie wiem jak Velbon ale Slik ma mocowanie głowicy na śrubie 1/4" co nieco ogranicza wybór głowic jakbyś chciał w przyszłości zmieniać...
Jak nie planujesz zmian pod kątem głowicy to Slik moim zdaniem jest fajniej* wykonany (macałem obadwa kiedyś).
*fajniej = tak jakoś subiektywnie lepiej
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Alpy... Alpy to mi, prosze Ciebie, z reki jadly
ja sie domyslam, ze gwizdze, ale tak normalnie na rowninach jak u nas we WrocLove, to sie nie czuje problemu. a na holenderskim pomorzu (no, gor to tutaj nie ma, tak czy siak), to ja cie przepraszam - jak prady znad Atlantyku ida wiosna czy jesienia, to caly dzien wiatr 20~30km/h z porywami do 100 km/h...
Rozumiem że karmiłeś je obiektywami ;-)
A i owszem, w okolicach Wrocka porządny wiatr jest kilka razy do roku. Bo to co tak normalnie niby wieje to trudno nazwać wiatrem w ogóle.ja sie domyslam, ze gwizdze, ale tak normalnie na rowninach jak u nas we WrocLove, to sie nie czuje problemu.
Jako żywo Równia pod Śnieżką :-Da na holenderskim pomorzu (no, gor to tutaj nie ma, tak czy siak), to ja cie przepraszam - jak prady znad Atlantyku ida wiosna czy jesienia, to caly dzien wiatr 20~30km/h z porywami do 100 km/h...
Tak żeby nie było że tu oftopa ciągnę to przy takich 20-30 km/h solidny statyw (np frotka 055 lub coś podobnego) problem rozwiązuje, na te podmuchy 100 km/h to już nie ma rady. Pozostaje rzucić się na statyw ze sprzętem i poczekać aż podmuch się skończy. Kiedyś mnie taki (tzn pewnie był jeszcze silniejszy) przestawił na rzeczonej Równi o dobre 3 metry a w zimowym ekwipunku i z plecakiem sprzętu ważyłem pewnie koło 100 - 105 kg :-)
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj