Cytat Zamieszczone przez Bartek_902 Zobacz posta
Ja nie jednokrotnie miałem okazje używać tego statywu i zestawu 5dmkII plus nowe 70-200 2.8 w poziomie było ok,
uchwyt statywowy (taka klema nakrecona na lensie) ma srubke i mozliwosc przestwienia zestawu "do pionu". a w tej konfiguracji nie powinno byc zadnej roznicy miedzy stabilnoscia zestawu w kadrze poziomym a pionowym.

gorzej już w pionie ale tak to jest z kulami...chcesz precyzji wez 3d
po to jest wlasnie uchwyt statywowy, zeby sie wygodnie pracowalo w pionie dlugimi telerurkami.

3D to jest strata czasu, poza specyficznymi zastosowaniami (panoramy, ...)

Apropo głowic kulowych...mam zamiar teraz sam kupić cos manfrotto bo sherpa 600r już troszke służy,statyw napewno bedzie 190pro bo 055 jak dla mnie za duży i za cięki klamot do noszenia
po co brac przecietnie wykonane i wcale nie tanie manfrotto jak mozna kupic lepszy statyw karbonowy. Velbon (Sherpa Pro), Benro, Triopo... ?

ale mam dylemat co do głowicy,3d raczej w 90% odpada bo za dużo z nią zabawy natomiast myślę nad jakąś sensowna kulową coś ponad 496rc2 mozecie polecić ?
kula jest albo sensowna, albo Manfrotto

z tych niedrogich polecam Benro B-2, albo cos zblizonego funkcjonalnie w Triopo. Manfrotto ma podle glowice kulkowe i jesli to ma byc uzywane (w sensie, nie raz na ruski rok wyciagniete z piwnicy, tylko tak 3-4 godziny w tygodniu albo i wiecej) to lepiej kupic cos porzadnego mechanicznie.