Strona 65 z 119 PierwszyPierwszy ... 1555636465666775115 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 641 do 650 z 1181

Wątek: Jaki statyw

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

Noszę się z zamiarem zakupu statywu i głowicy. Zdecydowałem się na Manfrotto. Czy ktoś z was używał takiego zastawu:

http://www.manfrotto.com/product/055XPROB
    i
    http://www.manfrotto.com/product/0/4..._Head_with_RC2

docelowo ma być ( w planach 5d i 70-200)
    Da rade, czy tylko "możne być"? Zastosowanie typowo amatorskie, a i waga sprzętu nie gra roli, byle się tylko na lekkim wiaterku nie bujał.
    A może macie inne pomysły, chętnie poczytam.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Mam statyw M055 ale głowicę o oczko większą i tak bym to widział. Nie znam tej głowicy, którą proponujesz ale jak ja wybierałem swoją to mini była zbyt słaba. Przymierz się do midi lub podobnej np. 496.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Noszę się z zamiarem zakupu statywu i głowicy. Zdecydowałem się na Manfrotto. Czy ktoś z was używał takiego zastawu:

http://www.manfrotto.com/product/055XPROB
    i
    http://www.manfrotto.com/product/0/4..._Head_with_RC2

docelowo ma być ( w planach 5d i 70-200)
    Da rade, czy tylko "możne być"? Zastosowanie typowo amatorskie, a i waga sprzętu nie gra roli, byle się tylko na lekkim wiaterku nie bujał.
    A może macie inne pomysły, chętnie poczytam.
    055 to stabilny statyw wiec problemów z bujaniem nie będzie,głowica bez problemu wytrzyma ciezar 5d i 70-200 obiazy ja to w max 60% wiec wszystko bedzie grało jak należy
    EOS + L i kupa gratów ...

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartek_902 Zobacz posta
    055 to stabilny statyw wiec problemów z bujaniem nie będzie,głowica bez problemu wytrzyma ciezar 5d i 70-200 obiazy ja to w max 60% wiec wszystko bedzie grało jak należy
    055Pro to powiedzmy że jest średnio stabilny, głowica na pewno 70-200 nie utrzyma w sensie precyzji jest blokowania. Małe kulowe manfrotto generalnie nie nadają się do niczego.

KZ
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

055Pro to powiedzmy że jest średnio stabilny, głowica na pewno 70-200 nie utrzyma w sensie precyzji jest blokowania. Małe kulowe manfrotto generalnie nie nadają się do niczego.
    Ja nie jednokrotnie miałem okazje używać tego statywu i zestawu 5dmkII plus nowe 70-200 2.8 w poziomie było ok,gorzej już w pionie ale tak to jest z kulami...chcesz precyzji wez 3d
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Apropo głowic kulowych...mam zamiar teraz sam kupić cos manfrotto bo sherpa 600r już troszke służy,statyw napewno bedzie 190pro bo 055 jak dla mnie za duży i za cięki klamot do noszenia ale mam dylemat co do głowicy,3d raczej w 90% odpada bo za dużo z nią zabawy natomiast myślę nad jakąś sensowna kulową coś ponad 496rc2 mozecie polecić ?
    Ostatnio edytowane przez Bartek_902 ; 16-11-2010 o 16:05 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Ja nie jednokrotnie miałem okazje używać tego statywu i zestawu 5dmkII plus nowe 70-200 2.8 w poziomie było ok,gorzej już w pionie ale tak to jest z kulami...chcesz precyzji wez 3d
    Nie dotykałeś chyba prawdziwej głowicy kulowej... 3D są bez sensu (poza geared do architektury) - duże, ciężkie i o mniejszej nośności niż dobra kula.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

No nie dotykałem bo do tej pory we wszystkich statywach miałem 3d...teraz szukam jakiejś kuli bo jest zdecydowanie szybsza,i dlatego pytam co dobrać do 190xpro czy standart w postaci 496rc2 wystarczy?

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

No nie dotykałem bo do tej pory we wszystkich statywach miałem 3d...teraz szukam jakiejś kuli bo jest zdecydowanie szybsza,i dlatego pytam co dobrać do 190xpro czy standart w postaci 496rc2 wystarczy?
    Popatrz na Markinsy na przykład - tu się kiedyś naprodukowałem - http://canon-board.info/showthread.php?t=25677
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar Hom_er
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Popatrz na Markinsy na przykład - tu się kiedyś naprodukowałem - http://canon-board.info/showthread.php?t=25677[/QUOTE]

głowice fajne, ceny też - ok. 300$, nieźle
    Fiu fiu

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Ja nie jednokrotnie miałem okazje używać tego statywu i zestawu 5dmkII plus nowe 70-200 2.8 w poziomie było ok,
    uchwyt statywowy (taka klema nakrecona na lensie) ma srubke i mozliwosc przestwienia zestawu "do pionu". a w tej konfiguracji nie powinno byc zadnej roznicy miedzy stabilnoscia zestawu w kadrze poziomym a pionowym.

gorzej już w pionie ale tak to jest z kulami...chcesz precyzji wez 3d
    po to jest wlasnie uchwyt statywowy, zeby sie wygodnie pracowalo w pionie dlugimi telerurkami.

3D to jest strata czasu, poza specyficznymi zastosowaniami (panoramy, ...)

Apropo głowic kulowych...mam zamiar teraz sam kupić cos manfrotto bo sherpa 600r już troszke służy,statyw napewno bedzie 190pro bo 055 jak dla mnie za duży i za cięki klamot do noszenia
    po co brac przecietnie wykonane i wcale nie tanie manfrotto jak mozna kupic lepszy statyw karbonowy. Velbon (Sherpa Pro), Benro, Triopo... ?

ale mam dylemat co do głowicy,3d raczej w 90% odpada bo za dużo z nią zabawy natomiast myślę nad jakąś sensowna kulową coś ponad 496rc2 mozecie polecić ?
    kula jest albo sensowna, albo Manfrotto

z tych niedrogich polecam Benro B-2, albo cos zblizonego funkcjonalnie w Triopo. Manfrotto ma podle glowice kulkowe i jesli to ma byc uzywane (w sensie, nie raz na ruski rok wyciagniete z piwnicy, tylko tak 3-4 godziny w tygodniu albo i wiecej) to lepiej kupic cos porzadnego mechanicznie.
    www albo tez flickr

Strona 65 z 119 PierwszyPierwszy ... 1555636465666775115 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów