Ok, statyw wybrałem na 120% - 190XPROB
Jednak zostaje dylemat co do głowicy, wiem że będzie to na pewno któraś z tych 3d, jednak jaka?Musze wybrać coś jeszcze dzisiaj, proszę pomóżcie!
http://www.bhphotovideo.com/c/search...035+4289945437
Ok, statyw wybrałem na 120% - 190XPROB
Jednak zostaje dylemat co do głowicy, wiem że będzie to na pewno któraś z tych 3d, jednak jaka?Musze wybrać coś jeszcze dzisiaj, proszę pomóżcie!
http://www.bhphotovideo.com/c/search...035+4289945437
.
Jak pisałem wczesniej podziele się spostrzeżeniami po dostawie:
Statyw: Manfrotto 055 cxpro3
Świetnie zapakowany, po rozpakowaniu pierwsze wrażenie to to, że jest bardzo leki (jak na taki duży statyw); wczesniej miałem pożyczony 055 aluminiowy i ten był baaardzo ciężki... Jakośc wykonania wydaje sie byc na wysokim poziomie, żadnej tandety nie widać, rozkładanie nóg działa płynnie, blokowanie nóg na zatrzaski, czyli tak jak jestem nauczony i przyzwyczajony. Przekładanie kolumny do poziomy chodzi płynnie i bez wiekszego wysiłku.
Jedyny minus to może to, że jest troche długi po złożeniu (65 cm + 9 cm głowica w tym przypadku), ale ponieważ nie jestem jakims wytrawnym travellerem, nie zabieram (jak dotąd) statywu na 10 godzinne marsze to myśle, że będzie OK. Poprzedni mój statyw był tylko kilka cmm krótszy, więc nie jest to jakaś duża róznica. Za to ten po rozłożeniu to 140 cm bez kolumny + ok 20 cm głowica i aparat i przy moim wzroście 186cm fotografuje sie wyśmienicie. Krajobrazy często robiię z dużo niższej perspektywy, więc może nie zawsze odczuję ta róznicę, jednak wiele razy miałem taką sytuację, że poprzedni mój statyw (ponad 120 cm bez głowicy centr) był za niski i często przeszkadzały mi jakieś krzaki, trawy, itd...
Alternatywa byłoby kupienie np tego Benro c-268 tavel angel (mały po złożeniu, lekki) ale jest on strasznie niskii!!! (121 cm!!!!!!!!)
Czy byłoby coś w miare wysokiego po rozłożeniu (bez wysuniętej głowicy ok 135-140cm), wykonane z karbonu, jednak krótsze niż te 60 cm po złożeniu??? Nie wiem... Z Benro niic nie widzę (jeszcze mam czas wymienić w razie czego))))
Głowica Benro B-1.
Piierwsze wrażenie: kurde jakie to jest małe! I od razu myśl, że może kupiłem za małą, może powinienem kupić B-2???
Ale z drugiej stroony po co udźwiig te (9deklarowane) 20 kg?
Poza tym wielu z Was tez kupiło tą B-1 i jest OK.
Ad wykonania to rzeczywiście wygląda OK. Mała, lekka i wygląda na wykonaną z duża starannoscią. Blokowanie kuli chodzi ok i nawet z 70-200 f/4.0 bez mocowania statywowegoo można ustawic taki docisk kuli, że możnna zmieniac kadr, a sprzęc nie leci na "pysk". Czyli super..
Zdziwiło mnie, że max odkręcone pokrętło wstępnego blokowaniia kuli znajduje sie w pozycji 2 (a powinno byc chyba na "0"). Dziwne. Krzywo nałożona gałka? Tez tak macie?
Jak głowica sprawdzi się w dłuzszym okresie oczywiście trudno powiedzieć. Tutaj to trochę gra w ciemno bo firma niie jest na rynku zbyt długo...
Pozdrawiam
mam pytanie - raz juz je zadawałem ale pozostało bez echa
zakupiłem bardzo okazyjnie głowiczke benro B-2 ale potrzebuję szybkozłączki - czy są jakies zamienniki systemu acra swiss.
Przyznam że szukam w necie ale są tylko droższe (benro Pu-60 ~70 zł)
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Kilka dodatkowych uwag:
Miałem mieszane uczucia od długości tego Manfrotto, więc porównałem go (fizycznie) z Benro C-268 m8 i wygląda to tak (wg mnie):
-statyw Benro znacznie lżejszy, poręczniejszy, mały po złożeniu, ale bardzo niski co przy krajobrazach (wysokie trawy, zboża, krzaki) ma dla mnie duże znaczenie, nieraz brakowało mi wysokości statywu, więc ta opcja jednak odpadła...; statyw ten jest tak lekki, że az trudno mi sobie wyobrazić jego stabilność na łąkach, w wysokich trawach, itd (oczywiście ja to tak widzę, mogę sie mylić)
- statyw Mf jest dłuższy po złożeniu (znacznie, niestety), cięższy, ale w moim przekonaniu jednak solidniejszy i stabilniejszy, dodatkowo dokupiłem wysuwane kolce i chyba bedzie OK; no i oczywiście jest znacznie wyższy co jest dla mnie bardzo ważne w terenie; do długości po złożeniu musze sie przyzwyczaić...
Ad głowic:
- głowica Benro B-1 miała dziwną przypadłość; otóż po lekkim dokręceniu gałki do blokady panoramowania cała głowica obracała sie skokami, zamiast płynnie, ocierając jakby o tą śrubę; myślełem, ze to feler tej sztuki więc chciałem zamienic na inną, ale po sprawdzeniu telefonicznym w kilku sklepach okazało się, ze wszystkie jakie tam były robiły tak samo w większym lub mniejszym stopniu, dziwne...
Ponieważ B-1 jest trochę mała do statywu Mf 055 (średnica głowicy znacznie mniejsza od płytki statywu, dodatkowo te problemy więc zmieniłem ja na Benro B-2 i .... jest duuuuzo lepiej - głowica wieksza, jakby solidniejsza, pewniejsza (średnica kuli robi swoje), gałka blokady panoramownia chodzi lepiej; jestem zadowolony...
Takie sa moje spostrzeżenia, pozdrawiam