Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1181

Wątek: Jaki statyw

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

Dzięki wszystkim za pomoc...
    Głowica wybrana jak pisałem Benro B-1

Ad statywu do końca rozważałem MF055cxpro3, Benro c297m8, Benro c257m8 (oraz myślałem o zachwalanych tu Travel Angel c268 - ale zrezygnowałem z niego z powodu iz jest zbyt niski, 121 cm bo nie licze kolumny, a mój wzrost to 186cm, oraz zbyt wiele sekcji do rozkładania..., jak dla mnie)
    Wybrałem Manfrotto (może niepopularnie na tym forum...) ponieważ:
    - gwarancja 5 lat (2+3) vs 2 lata u Benro
    - sprawdzona firma i model przez z powodzeniem użytkowany przez wielu (pytałem tez znajomych którzy latami eksploatuja aluminiowy 055, bez najmniejszych problemów...)
    - różnica w cenie to jakieć ok 270 PLN na korzyśc Benro (więc jak na chiński produkt nie powala...)
    - nie chciało mi się (i nie mam czasu) jeździć 100 czy 200 km aby na żywo porównac oba modele (u nas jest totalna klapa jeśli chodzi o sprzęt foto )
    - i tyle

a jak po dostawie rozpakuję i mi sie nie spodoba to odeślę z powrotem i wymienie na inny.. (tak tez umówiłem sie ze sprzedawcą...)
    Raz jeszcze dziękuję, szczególnie akustykowi za argumenty ad głowic...
    p.s. później podziele sie spostrzeżeniami jak i co; jak ktoś bedzie miał pytania ad sprzętu to piszcie na PW
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Parametry rozważanych przeze mnie 3 statywów były baaardzo podobne...
    Ostatnio edytowane przez darek24111 ; 06-07-2010 o 14:29 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darek24111 Zobacz posta
    Ad statywu do końca rozważałem MF055cxpro3, Benro c297m8, Benro c257m8 (oraz myślałem o zachwalanych tu Travel Angel c268 - ale zrezygnowałem z niego z powodu iz jest zbyt niski, 121 cm bo nie licze kolumny, a mój wzrost to 186cm, oraz zbyt wiele sekcji do rozkładania..., jak dla mnie)
    Wybrałem Manfrotto.
    Na pewno będziesz zadowolony z wyboru, mam nadzieję że będzie Ci długo służył!
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ok, statyw wybrałem na 120% - 190XPROB

Jednak zostaje dylemat co do głowicy, wiem że będzie to na pewno któraś z tych 3d, jednak jaka? Musze wybrać coś jeszcze dzisiaj, proszę pomóżcie!

http://www.bhphotovideo.com/c/search...035+4289945437
    .

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CrazyEyesDogg Zobacz posta
    Ok, statyw wybrałem na 120% - 190XPROB

Jednak zostaje dylemat co do głowicy, wiem że będzie to na pewno któraś z tych 3d, jednak jaka? Musze wybrać coś jeszcze dzisiaj, proszę pomóżcie!

http://www.bhphotovideo.com/c/search...035+4289945437
    Ale po co 3D ? Kup porządną kule - jest równie albo i bardziej stabilna co te 3D a za to znacznie lżejsza. W B&H z porządnych kul masz Arcę, Kirka i pewnie jeszcze kilka innych...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Ale po co 3D ? Kup porządną kule - jest równie albo i bardziej stabilna co te 3D a za to znacznie lżejsza. W B&H z porządnych kul masz Arcę, Kirka i pewnie jeszcze kilka innych...
    Jaką mi byś doradził wtedy? Tak do 70$?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    btw. Wydaję mi się że 3d jest bardziej precyzyjna
    Ostatnio edytowane przez CrazyEyesDogg ; 06-07-2010 o 17:07 Powód: Automerged Doublepost
    .

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Jaką mi byś doradził wtedy? Tak do 70$?
    Do $70 to żadną

btw. Wydaję mi się że 3d jest bardziej precyzyjna
    W porównaniu do kulowych w cenach $70 - pewnie jest, w porównaniu do porządnej kuli ($300) - nie jest.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Coś już napisał

Domyślnie no i przyjechał...

Jak pisałem wczesniej podziele się spostrzeżeniami po dostawie:

Statyw: Manfrotto 055 cxpro3
    Świetnie zapakowany, po rozpakowaniu pierwsze wrażenie to to, że jest bardzo leki (jak na taki duży statyw); wczesniej miałem pożyczony 055 aluminiowy i ten był baaardzo ciężki... Jakośc wykonania wydaje sie byc na wysokim poziomie, żadnej tandety nie widać, rozkładanie nóg działa płynnie, blokowanie nóg na zatrzaski, czyli tak jak jestem nauczony i przyzwyczajony. Przekładanie kolumny do poziomy chodzi płynnie i bez wiekszego wysiłku.
    Jedyny minus to może to, że jest troche długi po złożeniu (65 cm + 9 cm głowica w tym przypadku), ale ponieważ nie jestem jakims wytrawnym travellerem, nie zabieram (jak dotąd) statywu na 10 godzinne marsze to myśle, że będzie OK. Poprzedni mój statyw był tylko kilka cmm krótszy, więc nie jest to jakaś duża róznica. Za to ten po rozłożeniu to 140 cm bez kolumny + ok 20 cm głowica i aparat i przy moim wzroście 186cm fotografuje sie wyśmienicie. Krajobrazy często robiię z dużo niższej perspektywy, więc może nie zawsze odczuję ta róznicę, jednak wiele razy miałem taką sytuację, że poprzedni mój statyw (ponad 120 cm bez głowicy centr) był za niski i często przeszkadzały mi jakieś krzaki, trawy, itd...
    Alternatywa byłoby kupienie np tego Benro c-268 tavel angel (mały po złożeniu, lekki) ale jest on strasznie niskii!!! (121 cm!!!!!!!!)

Czy byłoby coś w miare wysokiego po rozłożeniu (bez wysuniętej głowicy ok 135-140cm), wykonane z karbonu, jednak krótsze niż te 60 cm po złożeniu??? Nie wiem... Z Benro niic nie widzę (jeszcze mam czas wymienić w razie czego ))))

Głowica Benro B-1.
    Piierwsze wrażenie: kurde jakie to jest małe! I od razu myśl, że może kupiłem za małą, może powinienem kupić B-2???
    Ale z drugiej stroony po co udźwiig te (9deklarowane) 20 kg?
    Poza tym wielu z Was tez kupiło tą B-1 i jest OK.
    Ad wykonania to rzeczywiście wygląda OK. Mała, lekka i wygląda na wykonaną z duża starannoscią. Blokowanie kuli chodzi ok i nawet z 70-200 f/4.0 bez mocowania statywowegoo można ustawic taki docisk kuli, że możnna zmieniac kadr, a sprzęc nie leci na "pysk". Czyli super..
    Zdziwiło mnie, że max odkręcone pokrętło wstępnego blokowaniia kuli znajduje sie w pozycji 2 (a powinno byc chyba na "0"). Dziwne. Krzywo nałożona gałka? Tez tak macie?
    Jak głowica sprawdzi się w dłuzszym okresie oczywiście trudno powiedzieć. Tutaj to trochę gra w ciemno bo firma niie jest na rynku zbyt długo...
    Pozdrawiam

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów