Strona 54 z 119 PierwszyPierwszy ... 444525354555664104 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 1181

Wątek: Jaki statyw

Bywalec Awatar CFR
    Miasto
    lazurowe wybrzeze

Domyślnie

Wlasnie sie coraz bardziej do tego Vanguarda przychylam. Wyzszy, wiekszy udzwig, wiec zapewne jest stabilniejszy.

Coś już napisał

Domyślnie

Ale namieszaliście z tym Benro...
    Nogi raczej wezmę manfrotto (prawdopodobnie 055cx prob) ale co do głowicy to się nadal waham... (MF 498RC2 czy tez to wychwalane tutaj Benro, B-1 czy któreś...)
    Muszę sprawdzić czy mam szansę gdzieć tego dotknąć..., ale będzie ciężko chyba...

Coś już napisał

Domyślnie

oczywiście miało być 055cx pro3

Coś już napisał

Domyślnie

Tutaj też dobra propozycja w super cenie:
    http://fotozakupy.pl/statyw/velbon-s...o-cf-530,8305s

Domyślnie

O co chodzi z tymi statywami benro?
    Coraz cześciej o nich słyszę ostatnio.

Do niedawna forum canona az huczało, że goldphoto jest super, a teraz jakieś benro?

czy to znaczy, że mój zakup golda w foto-tipie to przezytek? mam teraz zmieniac statyw czy jak? :]

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smigaczka Zobacz posta
    O co chodzi z tymi statywami benro?
    Coraz cześciej o nich słyszę ostatnio.

Do niedawna forum canona az huczało, że goldphoto jest super, a teraz jakieś benro?

czy to znaczy, że mój zakup golda w foto-tipie to przezytek? mam teraz zmieniac statyw czy jak? :]
    Benro ogólnie jest lepsze od Goldphoto, ale to nie znaczy że od razu musisz zmieniać, chyba że nie jesteś zadowolona z teraźniejszego statywu.
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ... i mial zapinki na zatrzaski zamiast na zakretke.

mnie to dobitnie wyleczylo z nog Manfrotto po co, jak mozna miec lepsze i tansze....
    Akustyku - dzięki za Twoje opinie, cenne oczywiście ale mam (kolejne) 2 pytania:
    1) uważasz, że blokowanie nów na zakretki jest lepsze niz na zatrzaski jak ma MF? Nie sprzeczam sie tylko pytam bardziej doświadczonych, dlaczego??? Mooże dlatego, że dotychczas mam Slikka nna zatrzaski i wydawał mi sie to optymalna opcja. Własnie te zakkretki jakoś dziwne mi sie wydają, mnniejj wygodne i bardziej czasochłonne... Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami w tym zakresie...

2) Druga sprawa to o co choodzi z ymi problemami z mocowaniem na płytke RC2? Można bardziej szczegółowo?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Czy ktos sie może orientuje gdzie w okolicach Bielska-Białej lub Katowic (ewentualniie Krakowa) można zobaczyć i porównac produkty Manfrotto, ale i Benro.
    Frotek pełno wszędzie...
    Chyba najlepiej byłoby je "pomacać" i samemu się przekonać, ale gdzie???
    A może ktos z użytkowników Benro mieszkka gdzies w okolicach...?
    Ostatnio edytowane przez darek24111 ; 01-07-2010 o 09:29 Powód: Automerged Doublepost

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darek24111 Zobacz posta
    1) uważasz, że blokowanie nów na zakretki jest lepsze niz na zatrzaski jak ma MF? Nie sprzeczam sie tylko pytam bardziej doświadczonych, dlaczego???
    dla mnie jest lepsze. znacznie szybsze, poza tym nie grozi przytrzasnieciem palucha.

zapewne sporo zalezy tu od wykonania zakretki - w Sherpie kreca sie akurat tyle, ze mozna jednym ruchem odblokowac/zablokowac.

Cytat Zamieszczone przez darek24111 Zobacz posta
    2) Druga sprawa to o co choodzi z ymi problemami z mocowaniem na płytke RC2? Można bardziej szczegółowo?
    w przypadku glowic statywowych z szybkozlaczka, zwlaszcza kiedy uzywa sie dluzszych i ciezszych rurek, wielkie znaczenie dla komfortu pracy ma sztywnosc i pewnosc mocowania szybkozlaczki w misce glowicy. blokada w RC2 dziala przez docisk jezyczkiem, ktory nie zawsze zapewnia sztywne siedzenie szybkozlaczki. na domiar zlego, ta dodatkowa klameczka, blokujaca przypadkowe odblokowanie jezyczka, to sakramencko niewygodna rzecz (a juz w ujemnych temperaturach...)

plytka w standardzie Arca-Swiss, jak m.in. w Benro, blokowana jest przez docisniecie szyny, jak w imadle. wygodnym pokretlem. w rezultacie aparat siedzi duzo szywniej na statywie i przy ruszaniu docisnieta glowica czuc co najwyzej luz w bagnecie aparatu/obiektywu, ale na pewno nie miedzy aparatem a glowica.

moim zdaniem: tak do 70-200/4 to jeszcze mozna przezyc RC2 (moj egzemplarz 486RC2 przynajmniej byl OK), ale juz z wiekszymi rurami sie zauwazy. ja mam 300/4 i na kulce B-1 pracuje sie znacznie lepiej niz na 486RC2.

co by nie bylo, Benro jest nieco drozsze i nie chce cie przekonywac, ze bez tego nie da sie zyc. pracowac to bedzie na pewno lepiej, ale jesli nie masz realnej konieczosci albo nie chcesz zbyt duzo wydawac - MF tez sie da uzywac. do okazjonalnych zdjec (2-3 godziny statywu w tygodniu) i normalnych lensow na pewno nie bede przekonywal o niezbednosci Benro
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar bernard78
    Miasto
    Łask

Domyślnie

ja używam sherpa 600R z głowicą manfrotto 804RC2

jestem bardzo zadowolony!

..w oryginalnej głowicy od sherpy brakowało mi "3D" i w plenerze musiałem kadr poziomować nogami statywu, a w "804" są 3 pokrętła i jest OK.
    Canon 7D mk II + TAMRON 17-50 2.8 VC + C24-105 4 L IS + C70-200 2.8LIS + SIGMA 100-300/4 DG + SIGMA 50/1.4 EX DG + 50/1.8II + SIGMA x1.4 APO + Manfrotto 055XPROB + Manfrotto 804RC2
    SZUKAJKA Canon-Board

Początki nałogu Awatar artd4
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nikt mi niestety nie odpowiedział na pytanie o różnicy jakości pomiędzy Bogenami i Manfrotto.Sprawdziłem dokładnie sam na wielu forach i teraz już wiem,że różnicy w jakości nie ma.Amerykanie chętniej kupują Bogeny z zakręcanymi nogami(też wole) i srebrne.Czarne są tylko ładniejsze,a na srebrnych nie widać upływu czasy(rys)
    Czytam wpisy i tak sobie myśle ze oszczędny powinien kupować porządne rzeczy.Taką rade usłyszałem plus proste równanie matematyczne (wartość zestawu na statywie do statywu) i ...mam spokój na wieeele lat.To prawda ze zmienia sie szkła,puszki,reszte.Dobry statyw zmienia sie tylko wtedy gdy sie rozsypie.Mój zestaw Bogena czyli statyw i monopod przetrzymają wiele szkieł i puch.Ale najważniejszy jest kompletny spokój o zamontowany na nim sprzęt (nie drgnie nawet z cięzką sigmą 400).Ten spokój wart jest tej raz wydanej większej kasy.Ale to moje zdanie
    ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
    2x dSLR (Canon)

Strona 54 z 119 PierwszyPierwszy ... 444525354555664104 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów