Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
No właśnie te nowe Frotki też już mają 3 gały.
OK, nie wiedzialem. zastanawia mnie w tym wypadku, na ile to jest uzyteczne, bo przy luzach na zacisku RC2 korzysc z rozdzielenia galki docisku od galki blokady jest ograniczona. inna kwestia, to czy cos przy samej kulce poprawili, czy to jest nadal ordynarnie odlana stal(?) wytarzana w brudzacym rece smarze.
nomen omen, przy Benro to te 486 wyglada jak jakis tani chinski produkt. i to naprawde, naprawde, brzmi kuriozalnie, kiedy sie czyta komentarze uzytkownikow tanich glowic Manfrotto na temat tego, ze jakies Goldphoto czy Bilora to "tani chinczyk" albo ze zobaczymy jak jest z trwaloscia...

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
Nie wiem co na niej stawiasz ale 486 RC2 to była załamka jakaś - nie potrafiła sensownie utrzymać 350D z 70-200 f/4 więc dość lekki zestaw...
a na to akurat nie narzekam - to sie u mnie nawet przyzwoicie trzymalo, z tym ze z uchwytem statywowym na szkle. podobnie 300/4. mowie o zastosowaniach landszaftowych, czyli: ustawic, podwiesic plecak, pozwolic chwile ustac i potem odpalic z MLU.

dla mnie glownym powodem zmiany byl akurat komfort pracy, bo statyw to u mnie srednio z 5-6 godzin tygodniowo. i tutaj roznica jest kolosalna. sama stabilnosc/sztywnosc jest lepsza przy bialych rurkach (zwlaszcza z korpusem z 300/4 obroconym do kadru pionowego), ale MF tez sie dalo zrobic fote.