Strona 44 z 119 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 1181

Wątek: Jaki statyw

tomaloo
    Guest

Domyślnie

Pozwolę sobie dodać moją skromną opinie o statywie, który kupiłem kilka dni temu. Jest to statyw camrock XT020 http://www.camrock.pl/statyw-xt020-147cm,35.html i głowica http://www.camrock.pl/glowica-3d-h050,38.html . Powiem tak, jestem bardzo pozytywnie zaskoczony wykonaniem tego statywu, na zdjeciach nie wydaje się taki stabilny jak po rozlozeniu. Jest ciezki, masywny i posiada regulację kazdego zatrzasku z osobna, które wykonane są z metalu, jak i reszta statywu zresztą. Głowica chodzi płynnie w 3 kierunkach. Jest jeden mały minus, trzeba ja rozkrecac przed kazdym wlozeniem do torby, bo sie po prosu nie miesci ale to chyba nie jest duzy problem. Zapłaciłem za statyw tylko 215zł. Dzisiaj ciesze się, że nie dołozylem jeszcze raz tyle do statywu goldphoto. Jest to tania propozycja dla amatora, który robi od czasu do czasu wypad za miasto i nie chce martwić się, że statyw przewroci mu się przy lekkim wietrze. Jesli ktos sie bardziej zainteresuje to moge wrzucic bardziej szczegółowe fotki.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomaloo Zobacz posta
    ......... Jest jeden mały minus, trzeba ja rozkrecac przed kazdym wlozeniem do torby, bo sie po prosu nie miesci ........
    Kup większą torbę a ten minus zniknie.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

sylwek129
    Guest

Domyślnie Sherpa 600 czy SILK 330 DX

Witam. Przeczytałem ze 1000 różnych tematów i jest gorzej niż na początku. Planuję zakup statywu. Byłem praktycznie przekonany do Sherpa ale teraz to sam nie wiem. Proszę o poradę. Mam Canona 450 + grip w planie tamron 17-50 i coś na ptaki. Proszę o informację czy sherpa to wystarczający zakup. Ewentualnie jakieś propozycje. W przedziale kasowym 300-350 zł. POZDRAWIAM

Woytec60
    Guest

Domyślnie

Zależy co bardziej Ci odpowiada

Slik ma poziomicę, dwupokrętłową głowicę, teoretycznie większy o pół kilo udźwig i możliwość odwracania kolumny centralnej (chyba, nie jestem na 100% pewny). Jest też trochę lżejszy.

Sherpa jest o dziesięć centymetrów wyższy (dla mnie to ważne), ma fajną głowicę, jest bardzo wygodna bo wszystkie ruchy ustawia się jednym pokrętłem. Lekkie odkręcenie powoduje odblokowanie ruchu w poziomie, co potrzebne jest do panoram a gdy odkręci się mocniej to można wykonywać ruchy w pozostałych dwóch płaszczyznach. W studio pewnie lepiej sprawdza się tradycyjna głowica trzypokrętłowa z oddzielną możliwością blokowania każdego ruchu ale na wycieczkach pasuje mi Sherpa. Jest tez o pół kilo lżejszy. Z punktu widzenia stabilności to niekoniecznie jest zaleta ale przy używaniu nie najcięższego sprzętu wystarczy a w plenerze liczy się każde pół kilo mniej. No i Sherpa ma dołączony pokrowiec do przenoszenia statywu.

Z tych dwóch wybrałem Sherpę (bo używam tylko na wycieczkach) a jeśli miałbym kupić Slika to dopiero model 700DX. Ale to już inna półka cenowa.

Domyślnie Statyw wt3750??

Witam
    Co sadzicie o tym statywie WT3750 moze ktos posiada ten model ?zastanawiamsie nad kupnem i chcialbym sie doweidziec co Wy o nim sadzicie.

STATYW WT3750
    Canon 40D

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Zabawka na kompakcik.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Lepiej dołożyć trochę więcej i mieć pewność że masz coś solidnego.
    Wybierz coś z oferty Velbon i daj sobie spokój z tą tandetą.

Uzależniony Awatar pawciolbn
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Też wybrałem Sherpe 600R za rozsądną kasę. nogi rozkładają się osobno i to w trzech różnych kątach. sztyca z głowicą może być regulowana i montowana "do góry nogami". głowica u mnie działa lekko i przyjemnie. metalowa stopka z korkiem nie jest ciężka i mam zamontowaną na stałe do puszki.

zastanawiałem się nad czymś innym, ale jak wziąłem do ręki i przez ponad półgodziny testowałem w sklepie wybrałem to cudo. pokrowiec mógłby być troszke lepszy, bo taki delikatny się wydaje. szkoda, że nie ma poziomicy, to są minusy..
    5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawciolbn Zobacz posta
    Też wybrałem Sherpe 600R za rozsądną kasę. nogi rozkładają się osobno i to w trzech różnych kątach. sztyca z głowicą może być regulowana i montowana "do góry nogami". głowica u mnie działa lekko i przyjemnie. metalowa stopka z korkiem nie jest ciężka i mam zamontowaną na stałe do puszki.

zastanawiałem się nad czymś innym, ale jak wziąłem do ręki i przez ponad półgodziny testowałem w sklepie wybrałem to cudo. pokrowiec mógłby być troszke lepszy, bo taki delikatny się wydaje. szkoda, że nie ma poziomicy, to są minusy..
    Dokładnie opisałeś Slika :-)
    Ja mam dwa statywy tej firmy. 300 DX który jest solidny jak manfrotto 190 (nogi 3 sekcyjne ale blokowane śrubami), do tego głowica która jest odpowiednikiem manfrotowej 141 rc. Tego używam jak potrzebna jest stabilność a mobilność jest sprawą drugorzędną. Na wycieczki mam Slika 340dx który jest o wiele lżejszy, ma mniejszą wagę, po złożeniu jest mniejszy - ma 4 sekcyjne nogi. Jest też mniej stabilny ale głowicę ma taką samą jak 300. 330 jest pośredni.

Dopiero zaczyna Awatar DjWojt
    Miasto
    Ciechanów

Domyślnie

Ja mam taki model więc moge sie troche wypowiedzieć. Niezbyt precyzyjnie sie nim operuje, jak chcesz ustawić dokładny kadr to jest trudność, bo po dokręceniu wajch zawsze Ci się lekko przesuwa kadr. Zdarzyło się też że jak założyłem cięższy teleobiektyw to na zdjęciach było widać poruszenie, bo od ciężaru się statyw delikatnie i powoli kłaniał do przodu ( mam nadzieje że rozumiesz o co chodzi ). Z innymi obiektywami jest ok i spisuje się nieźle. Jest wysoki i masywny, oczywiście przy wietrze są problemy (pewnie zaraz się ktoś wypowie że z lepszym statywem wiatr nie jest straszny, ale ja w to nie wierze. Inna sprawa,że pod spodem jest mały hak na którym można powiesić obciążenie i ustabilizować statyw w razie halnego). Moim skromnym zdaniem statyw nadaje się do celów amatorskich i lepiej go mieć niż nie mieć nic
    in nomine magnae veritas

Strona 44 z 119 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów