Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1181

Wątek: Jaki statyw

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

Kubak82 napisał:

z glowic benro - najlepsze (wykonane z najlepszych materialow) sa z serii kj.. ta najmniejsza miescie sie w zasadzie w twoim przedaiale cenowym - http://fotoforma.pl/glowice-benro-kj-0-o_l_99_663.html

1. A powiedz mi czy ta głowica ma coś takiego, że nie wymaga blokowania - inaczej mówiąc czy nie ma obawy, że zestaw niezablokowany "zerojedynkowo" się wywróci? I co za tym idzie czy głowica ta umożliwia np. zasadzkę na ptaka i bez konieczności odblokowywania strzelenie foty - tak jak widziałem to u B-1?

Dodatkowe pokrętła umożliwią mi np. PRECYZYJNĄ pracę przy makro, nie? (do makro zamierzam używać jej gł./przede wszystkim, ale jako że to moja pierwsza głowica wolę wygodniejszą w użyciu (i szybszą) kulową..)?

2. Kwestia przez niektórych pomijana - SZYBKOZŁĄCZKA - działa lepiej niż płytka 200PL? Czytałem, że głowice Benro działają w trybie Arca Swiss, to daje jakąś przewagę oprócz kompatybilności złączek z głowicami czołowych producentów głowic kulowych jak Markins czy Wimberley. Jak się nazywa płytka/jakie mam szukać, która jest użyta w głowicy KJ-0, bo coś nie mogę znaleźć informacji? Bo wiem, że z głowicą zawsze dają w zestawie (chyba, że jest wyraźnie zaznaczone, że tak nie jest - tak rozumiem), ale przyda mi się dodatkowa do obiektywu macro - na tej www.fotoforma.pl w ogóle są skąpe informacje, nie znasz innego sklepu, gdzie można pewnie i bezpiecznie kupić tą głowicę, bo na www.cyfrowe.pl jej nie mają :/... No chyba, że już tam coś kupowałeś, to może i fotoformę bym wybrał.

3. Do czego służą poszczególne pokrętła? I czy zarówno w serii B-0, B-1 oraz w KB-1 czy KB-2 schemat działania jest TEN SAM/podobny, jak mi się wydaje?

4. Mam nadzieję, że Benro trzyma parametry udźwigu .

Pozdrawiam,
    Introverder.

P.S. Jakie szybkozłączki/płytki polecasz Kubo do KJ-0? Tak czy siak wyczytałem, że te 200PL (do Frotek) wcale nie są dobre i mogą się "ślizgać", odkręcać itp. ..

Czytałem, że najlepsze szybkozłączki/płytki robi RRS, ale z tego co zrozumiałem nie mają przedstawicielstwa w Polsce.

Jedna płytka będzie do aparatu, a druga do Sigmy 150 Macro..

Szczerze mówiąc tak wizualnie podobają mi się te głowice, wyglądają b. solidnie i profesjonalnie, widać, że Benro wzoruje się tu na najlepszych rozwiązaniach/głowicach na rynku wniosek z tego .. Co przemawia do wyobraźni, bo przynajmniej KONCEPCYJNIE widziałem takie coś chyba u Markinsa, z tym, że tamte głowice to wydatek tak z "górką" 1000 zł.. A jeśli tak, to b. ciekawie się zapowiada.. Mam nadzieję, że macałeś te głowice serii KJ. Jeśli te KJ-1 działa podobnie do B-1 chociażby, to będę zainteresowany (chyba ).

----

Odnośnie statywu 055XPROB - jestem zdecydowany na ten model, bo umożliwia swobodne kadrowanie przy ujęciach w makro, a żaden z Benro nie oferuje czegoś takiego (kładzenia kolumny centralnej w poziomie (Q90). Rozumiem, że są lepsze, ale przy moim zastosowaniu uważam, że to jest chyba optymalne dla mnie wyjście..

Głowice B-1 widzę osób używa, może to będzie lepsze jednak rozwiązanie (cena wyjdzie podobna)? Jak wypada pod względem solidności i wytrzymałości ta głowica z serią KJ z Twojego doświadczenia? Tak czytałem masę wątków na ten temat, ale większość dotyczyła albo opinii osób, które miałby do czynienia tylko z jednym typem głowicy na dłużej albo nowo "upieczeni" użytkownicy, zachwyceni produktem, co w miarę użytkowania nie zawsze już potem musiało być tak dobrze.. Dlatego ufam Twoim opiniom, bo miałeś do czynienia z różnymi głowicami, więc masz porównanie i przegląd.. Z tego co widzę to właśnie seria B-0, B-1 itd. ma b. pochlebne opinie,a teraz Ty mi powiedziałeś o głowicach KJ-0, KJ-1 itd. .. A co do tych nóg jeszcze to czytałem, że przynajmniej te 7 kilo nie jest oszukane, a są osoby, które podwieszają (celem dodania stabilności większe "toboły" niż 10 kg - chyba przy wysunięciu tylko 2-óch sekcji nóg), co znaczy, że jednak z tą stabilnością nie jest tak źle ..

Teraz się skłaniam ku głowicy Benro KJ-1.
    Ostatnio edytowane przez Introverder ; 27-02-2010 o 02:49

Coś już napisał

Domyślnie -

Chyba zdecyduję się na KJ-1, by mieć odrobinę zapasu udźwigu..

Kubo powiedz mi proszę jaką szybkozłączkę polecasz mi do Sigmy 150 Macro? Bo jedna jak rozumiem będzie na aparat, a druga na obiektyw (Canona 70-300 IS będę używał montując aparatem do statywu, bo nie ma nawet miejsca na łącznik statywowy, a poza tym obiektyw jest lekki)..

Zupełnie nie znam się na tych złączkach, ale wiem, żeby nie przemieniać przydałoby się mieć jedną do aparatu (w komplecie z głowicą), a drugą dokupić do obiektywu - pytanie jaką wybrać.
    Ostatnio edytowane przez Introverder ; 27-02-2010 o 04:22

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

troche mnie nie bylo tym forum - sory za brak odpowiedzi :-)

po pierwsze - nie jestem jakims "szpecem" od benro - mialem kontakt z kilkoma ich produktami i tyle :-) .. macałem kj-2 - swietny sprzet, mysle ze na kj-1 tez sie nie zawidziesz :-) .. na "codzien" uzywam gh-2 ale to dlatego ze jest dla mnie po prostu wygodniejsza do tele na zasiadki..

co do plytek - do kj-1 sa plytki QR-1 :-)

gdybys mial jakies pytania - uderzaj smialo na PW bo na forum coraz rzadziej zagladam..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    troche mnie nie bylo tym forum - sory za brak odpowiedzi :-)

po pierwsze - nie jestem jakims "szpecem" od benro - mialem kontakt z kilkoma ich produktami i tyle :-) .. macałem kj-2 - swietny sprzet, mysle ze na kj-1 tez sie nie zawidziesz :-) .. na "codzien" uzywam gh-2 ale to dlatego ze jest dla mnie po prostu wygodniejsza do tele na zasiadki..

co do plytek - do kj-1 sa plytki QR-1 :-)

gdybys mial jakies pytania - uderzaj smialo na PW bo na forum coraz rzadziej zagladam..
    edit:

Cytat Zamieszczone przez Introverder Zobacz posta
    1. A powiedz mi czy ta głowica ma coś takiego, że nie wymaga blokowania
    tak, mozesz miec ja odblokowana z ustawiona sila tarcia - nie przewroci sie ani nie bedzie opadac :-)

Dodatkowe pokrętła umożliwią mi np. PRECYZYJNĄ pracę przy makro, nie?
    nie wiem jakiej precyzji oczekujesz.. nigdy makro nie robilem wiec to dla mnie temat z kosmosu :-) .. ale mysle ze o ile udzig i stabilnosc bedzie ok, to do preczcyjnego ustawiania ostrosci przyda Ci sie moze bardziej takowa plytka - http://www.multifoto.pl/manfrotto-45...ate-mf454.html .. ale tak jak mowie - macro to nie moj temat wiec glowy nie daje :-)

2. Kwestia przez niektórych pomijana - SZYBKOZŁĄCZKA - działa lepiej niż płytka 200PL?
    MZ dziala tak samo - trzyma sie stabilnie i o to chodzi :-)
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 11-03-2010 o 10:28 Powód: Automerged Doublepost

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów