Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1181

Wątek: Jaki statyw

Widok wątkowy

Coś już napisał

Domyślnie -

Kubak82, Jestem trochę zielony w te sprawy, stąd myślałem o Frotce (pierwsze lustro, pierwszy statyw, doświadczenia wyniesione z kompaktu).

Ale na kulę (bo taka głowica mnie interesuje na początek) mogę wydać do 400-450 zł, gimbal-head, to jak rozumiem ma zastosowanie przede wszystkim z ciężką szklarnią, z tego co wyczytałem i zrozumiałem..

W tej cenie z Benro jest np. Benro B-1, czy Twoim zdaniem jej zakup byłby rozsądniejszy od kupna MF 496RC2? A może lepsza opcja to głowica kulowa Benro KB-1 lub Benro KB-2?

Mój planowany zestaw to (jestem już zdecydowany na te 3 rzeczy):

- 50D,
    - Sigma 150 Macro,
    - Canon 70-300 IS.

A w przyszłości może 100-400 4.5/5.6L lub 400/5.6L.

Chodzi mi też żeby wskazany model kuli był szybki i miał regulację oporu (czyli w miarę precyzyjny i solidne/pewne wykonanie, bo głowicom które są wykonane jak GP dziękuję..), a jeśli dobrze rozumiem to Benro B-1 umożliwia zostawianie aparatu bez blokowania kuli bez obawy, że całość się przewróci (co wydaje się być dosyć ISTOTNE), czego Frotka nie ma (i tak "na oko" wydaje mi się, że Benro może mieć lepszy udźwig, wykonanie wygląda też na solidne).. W ogóle teraz jak sobie myślę i oglądam to dochodzę do wniosku, że głowice Benro są wzorowane na najlepszych głowicach na rynku czołowych producentów głowic kulowych.. Jakie masz doświadczenia ze wspomnianymi modelami Benro, masz jakieś?

Co do nóg - jestem zdecydowany na 055XPROB, ze względu na opcję kładzenia kolumny w poziomie, co zamierzam wykorzystywać przy zdjęciach makro.. a na nogi węglowe nie mam i tak aktualnie kasy.

P.S. Wcześniej byłem bardziej sceptyczny do produktów Benro, ale po przeczytaniu wielu opinii, wielu twierdzących, że Benro dotrzymuje kroku Frotce (a nawet ją momentami przewyższa ) muszę ponownie to przemyśleć .

P.S.2. Czy nogi od Frotki i głowice od Benro mają ten sam gwint?

Powiem szczerze, że "biję się z myślami", bo z jednej strony są sygnały dające do myślenia, że Benro mogą być lepsze od Frotek za niższą cenę, a drugie, że tworzywa z których są wykonane nie sa najlepsze, a więc za być może początkowo dobre osiągi płacimy później szybkim zużywaniem się podzespołów ( i tu z kolei też sa jakby różne "głosy").. (westchnienie).
    Ostatnio edytowane przez Introverder ; 26-02-2010 o 05:38

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów