Strona 43 z 119 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 1181

Wątek: Jaki statyw

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    odnośnie manfrotto - o wysuwanej kolumnie zapomnij - jest fajnie do pierwszego upadku takiego zestawu, 190ka jest zdecydowanie za niska - obydwoma się sporo bawiłem i mam 055
    W jakich sytuacjach coś takiego może rypnąć, z jakim zestawem "na górze" i jaka jest pewność, że niewysunięty statyw też nie rypnie?
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A co sądzicie o 458B lub 055XPROB + 808RC4
    Mam prawie 190cm wzrostu statywu głównie używałbym w podróżach
    Obecnie 30d + 24-105 f/4(50 1.8 nie liczę bo to waży tyle co nic) czyli jakieś 2kg.
    Ew. co w tym pułapie cenowym można kupić solidnego ale jednocześnie nie ważącego więcej niż 3kg?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez niubie Zobacz posta
    A co sądzicie o 458B lub 055XPROB + 808RC4
    Mam prawie 190cm wzrostu statywu głównie używałbym w podróżach
    Jak na statyw z którym chcesz łazić - zdecydowanie za ciężki.
    IMHO Benro A-268M8 z głowicą B-1 to rozsądny kompromis pomiędzy ceną, wagą i wytrzymałością.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Introverder Zobacz posta
    Nie wiem czy tak jest zawsze, ja wolę się nie denerwować i brać to co sprawdzone..
    eee.. od dlugiego czasu uzywam benro w terenie i to razem z jego glowica gimbal.. sprzet jest niezawodny i niezniszczalny.. bloto, deszcz, kurz, ostatnio snieg i morz a dalej dziala jak swiezo wyjety z pudelka :-)

testy testami ale przede wszystko warto sobie wyrobic opinie na wlasnych doswiadczeniach.. ja na ich podstawie zdecydowanie benro polecam :-)

Coś już napisał

Domyślnie -

Kubak82, Jestem trochę zielony w te sprawy, stąd myślałem o Frotce (pierwsze lustro, pierwszy statyw, doświadczenia wyniesione z kompaktu).

Ale na kulę (bo taka głowica mnie interesuje na początek) mogę wydać do 400-450 zł, gimbal-head, to jak rozumiem ma zastosowanie przede wszystkim z ciężką szklarnią, z tego co wyczytałem i zrozumiałem..

W tej cenie z Benro jest np. Benro B-1, czy Twoim zdaniem jej zakup byłby rozsądniejszy od kupna MF 496RC2? A może lepsza opcja to głowica kulowa Benro KB-1 lub Benro KB-2?

Mój planowany zestaw to (jestem już zdecydowany na te 3 rzeczy):

- 50D,
    - Sigma 150 Macro,
    - Canon 70-300 IS.

A w przyszłości może 100-400 4.5/5.6L lub 400/5.6L.

Chodzi mi też żeby wskazany model kuli był szybki i miał regulację oporu (czyli w miarę precyzyjny i solidne/pewne wykonanie, bo głowicom które są wykonane jak GP dziękuję..), a jeśli dobrze rozumiem to Benro B-1 umożliwia zostawianie aparatu bez blokowania kuli bez obawy, że całość się przewróci (co wydaje się być dosyć ISTOTNE), czego Frotka nie ma (i tak "na oko" wydaje mi się, że Benro może mieć lepszy udźwig, wykonanie wygląda też na solidne).. W ogóle teraz jak sobie myślę i oglądam to dochodzę do wniosku, że głowice Benro są wzorowane na najlepszych głowicach na rynku czołowych producentów głowic kulowych.. Jakie masz doświadczenia ze wspomnianymi modelami Benro, masz jakieś?

Co do nóg - jestem zdecydowany na 055XPROB, ze względu na opcję kładzenia kolumny w poziomie, co zamierzam wykorzystywać przy zdjęciach makro.. a na nogi węglowe nie mam i tak aktualnie kasy.

P.S. Wcześniej byłem bardziej sceptyczny do produktów Benro, ale po przeczytaniu wielu opinii, wielu twierdzących, że Benro dotrzymuje kroku Frotce (a nawet ją momentami przewyższa ) muszę ponownie to przemyśleć .

P.S.2. Czy nogi od Frotki i głowice od Benro mają ten sam gwint?

Powiem szczerze, że "biję się z myślami", bo z jednej strony są sygnały dające do myślenia, że Benro mogą być lepsze od Frotek za niższą cenę, a drugie, że tworzywa z których są wykonane nie sa najlepsze, a więc za być może początkowo dobre osiągi płacimy później szybkim zużywaniem się podzespołów ( i tu z kolei też sa jakby różne "głosy").. (westchnienie).
    Ostatnio edytowane przez Introverder ; 26-02-2010 o 05:38

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

P.S.2. Czy nogi od Frotki i głowice od Benro mają ten sam gwint?
    tak, gwint maja ten sam - czasem uzywalem na nogach benro takze i glowicy wideo 701hdv (fortka).. pasuja idealnie..

z glowic benro - najlepsze (wykonane z najlepszych materialow) sa z serii kj.. ta najmniejsza miescie sie w zasadzie w twoim przedaiale cenowym - http://fotoforma.pl/glowice-benro-kj-0-o_l_99_663.html

ma udziwg 8kg ale w sumie po co Ci wiecej skoro nogi fortki o ktorych piszesz maja maks. udzwig 7kg :-)

ja sie juz skutecznie z manfrotto wyleczylem - nie mowie ze to zly sprzet ale duzy % jego ceny to marketing.. kiedys nie bylo alternatywy i stad masa postow na forum o "jedynie slusznej firmie".. od tego czasu sporo sie zmienilo - przynajmniej ja mam takie zdanie ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Jako, zetez zaniedlugi czas bede na kupnie tripoda to dosc sporo przeczytalem o tym, fora etc. Juz tez bylem praktycznie zdecydowany na Benro A650EX+BH2. Taki zestawik to ok 470 zl. Wiecej wydawac nie chce i nie bardzo z reszta bym mogl. Glowice co prawda wolalbym z serii KB, niestety to juz nie ten pulap cenowy. Moje wykorzystanie bedzie sporadyczne,a wiec w zasadzie raczej o trwalosc martwic sie chyba nie bede musial. Zwlaszcza jak Kubak82 testuje wytrzymalosc Benro w tak bojowych warunkach, tyle, ze on ma inna serie i inna glowice tj. znacznie drozsze, a wiec moze byc roznie.

Targaja tylko mna mysli czy czasem nie wziasc nizszego statywu z tej serii kosztem lepszej glowicy.

Mam w takim razie jedno pytanie dotyczace stricte glowicy BH-2. Czy glowice z tej serii majac jedno pokretlo blokujace maja tez mozliwosc ustawienia za pomoca wlasnie owego pokretla sily tarcia? Czy dziala to poprostu zerojedynkowo czyli zablokowane/odblokowane.
    Ostatnio edytowane przez Merauder ; 26-02-2010 o 11:44 Powód: Automerged Doublepost
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Coś już napisał

Domyślnie

Kubak82 napisał:

z glowic benro - najlepsze (wykonane z najlepszych materialow) sa z serii kj.. ta najmniejsza miescie sie w zasadzie w twoim przedaiale cenowym - http://fotoforma.pl/glowice-benro-kj-0-o_l_99_663.html

1. A powiedz mi czy ta głowica ma coś takiego, że nie wymaga blokowania - inaczej mówiąc czy nie ma obawy, że zestaw niezablokowany "zerojedynkowo" się wywróci? I co za tym idzie czy głowica ta umożliwia np. zasadzkę na ptaka i bez konieczności odblokowywania strzelenie foty - tak jak widziałem to u B-1?

Dodatkowe pokrętła umożliwią mi np. PRECYZYJNĄ pracę przy makro, nie? (do makro zamierzam używać jej gł./przede wszystkim, ale jako że to moja pierwsza głowica wolę wygodniejszą w użyciu (i szybszą) kulową..)?

2. Kwestia przez niektórych pomijana - SZYBKOZŁĄCZKA - działa lepiej niż płytka 200PL? Czytałem, że głowice Benro działają w trybie Arca Swiss, to daje jakąś przewagę oprócz kompatybilności złączek z głowicami czołowych producentów głowic kulowych jak Markins czy Wimberley. Jak się nazywa płytka/jakie mam szukać, która jest użyta w głowicy KJ-0, bo coś nie mogę znaleźć informacji? Bo wiem, że z głowicą zawsze dają w zestawie (chyba, że jest wyraźnie zaznaczone, że tak nie jest - tak rozumiem), ale przyda mi się dodatkowa do obiektywu macro - na tej www.fotoforma.pl w ogóle są skąpe informacje, nie znasz innego sklepu, gdzie można pewnie i bezpiecznie kupić tą głowicę, bo na www.cyfrowe.pl jej nie mają :/... No chyba, że już tam coś kupowałeś, to może i fotoformę bym wybrał.

3. Do czego służą poszczególne pokrętła? I czy zarówno w serii B-0, B-1 oraz w KB-1 czy KB-2 schemat działania jest TEN SAM/podobny, jak mi się wydaje?

4. Mam nadzieję, że Benro trzyma parametry udźwigu .

Pozdrawiam,
    Introverder.

P.S. Jakie szybkozłączki/płytki polecasz Kubo do KJ-0? Tak czy siak wyczytałem, że te 200PL (do Frotek) wcale nie są dobre i mogą się "ślizgać", odkręcać itp. ..

Czytałem, że najlepsze szybkozłączki/płytki robi RRS, ale z tego co zrozumiałem nie mają przedstawicielstwa w Polsce.

Jedna płytka będzie do aparatu, a druga do Sigmy 150 Macro..

Szczerze mówiąc tak wizualnie podobają mi się te głowice, wyglądają b. solidnie i profesjonalnie, widać, że Benro wzoruje się tu na najlepszych rozwiązaniach/głowicach na rynku wniosek z tego .. Co przemawia do wyobraźni, bo przynajmniej KONCEPCYJNIE widziałem takie coś chyba u Markinsa, z tym, że tamte głowice to wydatek tak z "górką" 1000 zł.. A jeśli tak, to b. ciekawie się zapowiada.. Mam nadzieję, że macałeś te głowice serii KJ. Jeśli te KJ-1 działa podobnie do B-1 chociażby, to będę zainteresowany (chyba ).

----

Odnośnie statywu 055XPROB - jestem zdecydowany na ten model, bo umożliwia swobodne kadrowanie przy ujęciach w makro, a żaden z Benro nie oferuje czegoś takiego (kładzenia kolumny centralnej w poziomie (Q90). Rozumiem, że są lepsze, ale przy moim zastosowaniu uważam, że to jest chyba optymalne dla mnie wyjście..

Głowice B-1 widzę osób używa, może to będzie lepsze jednak rozwiązanie (cena wyjdzie podobna)? Jak wypada pod względem solidności i wytrzymałości ta głowica z serią KJ z Twojego doświadczenia? Tak czytałem masę wątków na ten temat, ale większość dotyczyła albo opinii osób, które miałby do czynienia tylko z jednym typem głowicy na dłużej albo nowo "upieczeni" użytkownicy, zachwyceni produktem, co w miarę użytkowania nie zawsze już potem musiało być tak dobrze.. Dlatego ufam Twoim opiniom, bo miałeś do czynienia z różnymi głowicami, więc masz porównanie i przegląd.. Z tego co widzę to właśnie seria B-0, B-1 itd. ma b. pochlebne opinie,a teraz Ty mi powiedziałeś o głowicach KJ-0, KJ-1 itd. .. A co do tych nóg jeszcze to czytałem, że przynajmniej te 7 kilo nie jest oszukane, a są osoby, które podwieszają (celem dodania stabilności większe "toboły" niż 10 kg - chyba przy wysunięciu tylko 2-óch sekcji nóg), co znaczy, że jednak z tą stabilnością nie jest tak źle ..

Teraz się skłaniam ku głowicy Benro KJ-1.
    Ostatnio edytowane przez Introverder ; 27-02-2010 o 02:49

Coś już napisał

Domyślnie -

Chyba zdecyduję się na KJ-1, by mieć odrobinę zapasu udźwigu..

Kubo powiedz mi proszę jaką szybkozłączkę polecasz mi do Sigmy 150 Macro? Bo jedna jak rozumiem będzie na aparat, a druga na obiektyw (Canona 70-300 IS będę używał montując aparatem do statywu, bo nie ma nawet miejsca na łącznik statywowy, a poza tym obiektyw jest lekki)..

Zupełnie nie znam się na tych złączkach, ale wiem, żeby nie przemieniać przydałoby się mieć jedną do aparatu (w komplecie z głowicą), a drugą dokupić do obiektywu - pytanie jaką wybrać.
    Ostatnio edytowane przez Introverder ; 27-02-2010 o 04:22

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

troche mnie nie bylo tym forum - sory za brak odpowiedzi :-)

po pierwsze - nie jestem jakims "szpecem" od benro - mialem kontakt z kilkoma ich produktami i tyle :-) .. macałem kj-2 - swietny sprzet, mysle ze na kj-1 tez sie nie zawidziesz :-) .. na "codzien" uzywam gh-2 ale to dlatego ze jest dla mnie po prostu wygodniejsza do tele na zasiadki..

co do plytek - do kj-1 sa plytki QR-1 :-)

gdybys mial jakies pytania - uderzaj smialo na PW bo na forum coraz rzadziej zagladam..
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    troche mnie nie bylo tym forum - sory za brak odpowiedzi :-)

po pierwsze - nie jestem jakims "szpecem" od benro - mialem kontakt z kilkoma ich produktami i tyle :-) .. macałem kj-2 - swietny sprzet, mysle ze na kj-1 tez sie nie zawidziesz :-) .. na "codzien" uzywam gh-2 ale to dlatego ze jest dla mnie po prostu wygodniejsza do tele na zasiadki..

co do plytek - do kj-1 sa plytki QR-1 :-)

gdybys mial jakies pytania - uderzaj smialo na PW bo na forum coraz rzadziej zagladam..
    edit:

1. A powiedz mi czy ta głowica ma coś takiego, że nie wymaga blokowania
    tak, mozesz miec ja odblokowana z ustawiona sila tarcia - nie przewroci sie ani nie bedzie opadac :-)

Dodatkowe pokrętła umożliwią mi np. PRECYZYJNĄ pracę przy makro, nie?
    nie wiem jakiej precyzji oczekujesz.. nigdy makro nie robilem wiec to dla mnie temat z kosmosu :-) .. ale mysle ze o ile udzig i stabilnosc bedzie ok, to do preczcyjnego ustawiania ostrosci przyda Ci sie moze bardziej takowa plytka - http://www.multifoto.pl/manfrotto-45...ate-mf454.html .. ale tak jak mowie - macro to nie moj temat wiec glowy nie daje :-)

2. Kwestia przez niektórych pomijana - SZYBKOZŁĄCZKA - działa lepiej niż płytka 200PL?
    MZ dziala tak samo - trzyma sie stabilnie i o to chodzi :-)
    Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 11-03-2010 o 10:28 Powód: Automerged Doublepost

Strona 43 z 119 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów