Strona 39 z 119 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 1181

Wątek: Jaki statyw

'J'
    Guest

Domyślnie

Jako, że to mój pierwszy post na forum, pozwolę sobie najpierw powiedzieć dzień dobry ;-)

Po przeczytaniu wątku postanowiłam z bólem serca (czy raczej portfela) zrezygnować z planów zakupu Sherpy 600 na rzecz Manfrotto 055XPROB.

Mam jednak pytanie, jaką polecalibyście głowicę?
    Nie ukrywam, że (oprócz, rzecz jasna, funkcjonalności) waga gra tu swoją rolę (sam statyw do najlżejszych nie należy, nieczęsto, ale zamierzam go ze sobą zabrać na wędrówkę). Chciałabym też zamknąć się w kwocie 1000 zł - po kupnie statywu zostaje jakieś 450 zł. Nie ukrywam, że nie będę rwać włosów z głowy, jeśli będzie to mniej ;-)

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

co chcesz na tej głowicy postawić teraz i w najbliższej przyszłości ?
    ma być kulowa czy z trzema dźwigniami ?

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trabi212 Zobacz posta
    dodam, ze niezaprzeczalna przewaga Slika nad innymi statywami z tego zakresu cenowego jest jego wymiary i waga- bez problemu miesci sie do plecaka i czlowiek nie ma wrazenia, ze nosi kamienie.
    Oj, zdecydowanie. Mam Slika Pro 330DX i Manfrotkę 190B z prostą głowicą 3D 141RC, i powiem tak - manfrotka jest lepiej wykonana, to fakt, ale jest znacznie cięższa, tego SLIK'a bez jaj można wziąć wszędzie bo waży malutko, a spokojnie trzyma 40D z Sigmą 10-20.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Witam,

Tak mnie naszło na kupno jakiejś głowicy kulowej, nogi to manfrotto 190.
    Z racji, że nie orientuję się w temacie głowic zbytnio, wolę się zapytać. Z tego, co wyczytałem z tego forum, to każda głowica (Benro, Manfrotto) będzie pasować do moich nóg, więc z tym problemu nie ma.

Również, z tego, co wypatrzyłem są trzy typy głowic kulowych - zwykła kulowa, z jednym "zatrzaskiem" - np Manfrotto 496RC2, głowica kulowa z osobnymi pokrętłami, do blokowania jej w pionie/poziomie, np. Benro B-0+PU-50 oraz dżojstik, czyli coś, co mnie zaciekawiło, ale jego wygoda jest podejrzana - tutaj Manfrotto 222.

Czy może któryś z doświadczonych użytkowników, mógłby polecić coś ciekawego - wiem, że budżet wielki nie jest (do 400zł), ale coś sobie powybierać można...
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Witam,

Tak mnie naszło na kupno jakiejś głowicy kulowej, nogi to manfrotto 190.
    Z racji, że nie orientuję się w temacie głowic zbytnio, wolę się zapytać. Z tego, co wyczytałem z tego forum, to każda głowica (Benro, Manfrotto) będzie pasować do moich nóg, więc z tym problemu nie ma.

Również, z tego, co wypatrzyłem są trzy typy głowic kulowych - zwykła kulowa, z jednym "zatrzaskiem" - np Manfrotto 496RC2, głowica kulowa z osobnymi pokrętłami, do blokowania jej w pionie/poziomie, np. Benro B-0+PU-50 oraz dżojstik, czyli coś, co mnie zaciekawiło, ale jego wygoda jest podejrzana - tutaj Manfrotto 222.

Czy może któryś z doświadczonych użytkowników, mógłby polecić coś ciekawego - wiem, że budżet wielki nie jest (do 400zł), ale coś sobie powybierać można...
    Zapomniałeś tylko napisać co zamierzasz na niej mocować ? Ogólnie to polecam Arca-Swiss podobne (np. Markins opisany tu kiedyś przeze mnie http://canon-board.info/showthread.php?t=25677 ) - taka głowica waży ~0.5 kg i nic więcej w zasadzie nie potrzeba jak długiej lufy byś na niej nie stawiał - ma nośność lepszą niż różnorakie ważące ponad 2 kg głowice 3D Manfrotto... Wada to oczywiście cena...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hmmm. Aktualnie to będzie 40D z gripem z 10-20 i 28/1,8, czasaaaami 70-200 f/4. Za te pół roku - rok 1D, raczej bez cięższych szkiełek, jakieś szerokie i w miarę jasne stałeczki tylko Generalnie do dwóch kilogramów lekką ręką licząc spokojnie dojdziemy, ponad to będzie ciężko raczej - nie zamierzam brnąć w kierunku długaśnych luf.

Ps. Piszesz tam o mocowaniu 70-200 4 przymocowanego na korpusie - ostatnio odkryłem w sieci zamiennik uchwytu do tego telaska, żeby zestaw przymocować od strony obiektywu, nie korpusu. Bo nawet na tym Manfrotto, taki zestaw nie jest w pełni stabilny.

I pewnie wybrzydzam, ale najchętniej bym chciał mieć ten sam typ płytek, który mam teraz (od 141RC), żeby nie trzeba było przekręcać i odkręcać przy zmianie statywu/głowicy.
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 25-01-2010 o 02:20

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    I pewnie wybrzydzam, ale najchętniej bym chciał mieć ten sam typ płytek, który mam teraz (od 141RC), żeby nie trzeba było przekręcać i odkręcać przy zmianie statywu/głowicy.
    Ja bym Ci w kwestii głowic kulowych radził zrezygnować z tego warunku, bo głowice kulowe od Manfrotto to nie jest szczyt szczęścia.

Poszukaj na forum mojego testu statywu Benro, tam jest krótki filmik, który ilustruje działanie głowicy B-1. To w miarę przyzwoita kulówka, jak za te pieniądze, ale oczywiście do Markinsa to jej daleko.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sand-bad Zobacz posta
    ...jeśli ktoś porównywał poniższe modele to również będę wdzięczny za opinie na temat.

Silk pro 340DEX, 500DX
    Posiadam 500dx. Kupilem w MM za nieco ponad 350 zł, gdzie przy okazji porównywalem go z sherpa 600r i slik wydal mi sie znacznie solidniejszy. Mam go juz rok i jestem bardzo zadowolony. Ten statyw jest ciezki, wiec na dluzsze wedrowki piesze go nie zabieram. Z drugie strony w niskich temperaturach fajnie sie go nosi, bo jest pokryty gąbką. Bardzo stabilny - kilka razy robilem nim zdjecia Ksiezyca w konfiguracji 40d+300L+ext.2x+ext.1,4x i na LV przy max powiekszeniu nie bylo zadnych widocznych drgan i zdjecia wyszly ostre:-D Tu przykład:

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witam,
    robię zdjęcia już pewien czas, ale aż wstyd się przyznać, że do tej pory nie miałem do czynienia z żadnym, profesjonalnym statywem.Temat prześledziłem i prosiłbym o szybką poradę. Jaki wybrać stabilny statyw pod 400D/40D z tele 70-300, z głowicą i regulacją dobrą pod panning, w cenie ok. 300-400zł.
    (Muflon - takie coś pod spotting. )
    Moglibyście pomóc?
    400D+kit+70-300 APO
    my photos

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez all-bert Zobacz posta
    Jaki wybrać stabilny statyw pod 400D/40D z tele 70-300, z głowicą i regulacją dobrą pod panning, w cenie ok. 300-400zł.
    (Muflon - takie coś pod spotting. )
    Jeśli już nie Manfrotto, to ja niezmiennie polecam: Velbon Sherpa 600R. Oczywiście nie jest to "profesjonalny statyw", ani nawet "dobry statyw" Ale jak za tą cenę i do okazjonalnego użytku - ma sens.

Strona 39 z 119 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów