Ktos odpowie na moje watpliwosci? Pytam po raz 3 i ostatni, bo w kwestii statywow jestem nie co zielony.
Ktos odpowie na moje watpliwosci? Pytam po raz 3 i ostatni, bo w kwestii statywow jestem nie co zielony.
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
Jeśli traktujesz fotografię poważnie, to bez statywu ani rusz.
W odróżnieniu od aparatu, a nawet szkieł, statyw kupuje się na lata, więc nie warto marnować pieniędzy na byle szmelc.
Żeby mieć coś dobrego, trzeba wydać minimum 400 PLN.
Żeby mieć spokój na lata trzeba kupić markowy trójnóg. np Manfrotto, a na pewno nie popełnisz błędu.
Pozdrówka
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
Na tak szczegółowe pytania dotyczące konkretnych modeli to chyba tylko sprzedawca takiego sprzętu mógłby Ci odpowiedzieć. Rzadko kiedy jeden człowiek przerabia takie ilości sprzętu mając bezpośrednie porównanie. Gdybym ja miał wybierać między benro a velbonem wziąłbym benro. Velbona już kiedyś miałem (bardzo amatorski model) i jakoś nie zachęciło mnie to do zakupu wyższego modelu (u mnie skończyło się na manfrotto). Głowicę wybierasz pod konkretne zastosowanie. Potrzebujesz szybkiej i wygodnej bierzesz kulową. Masz czas i cierpliwość a dodatkowo potrzebujesz precyzji to bierzesz głowicę 3d najlepiej z przekładniami zębatymi (to raczej drogo). W ramach poszczególnych typów masz modele różniące się udźwigiem, ilością elementów regulujących, precyzją ustawień i blokowania w wybranej pozycji, itd... Recepty na trafny wybór od pierwszego strzału nie ma. Ważne, żeby było wygodnie, stabilnie i pewnie. No i wystarczająco wysoko, bo garbienie się podczas robienia zdjęcia jest wybitnie męczące i na dłuższą metę strasznie wkurzające.
5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
flickr
Muszę jakoś pogodzić się ze smutnym faktem, że "nie odsłoniłem niczego nowego dla Ciebie w świetle Twoich pytań", jak również że się nie zgadzasz z moim pierwszym zdaniem.
Ja natomiast w pełni zgadzam się z Twoim ostatnim zdaniem, jakkolwiek ono też nie odsłania przede mną niczego nowego,
Pozdrówka
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
Trudno "oczekiwać" czegokolwiek, bo nie wiadomo czy ktokolwiek na forum w ogóle ma takie informacje. Dajemy, co mamy, a jak nie mamy...
Próbowałeś skontaktować się z osobami, które w tym wątku (a jest chyba jeszcze osobny o Benro, bodaj nawet jakiś test) o statywach Benro się wypowiadały? IMHO jeśli nikt nie odpisał tutaj, to chyba będzie najpewniejszy i najszybszy trop jaki możesz podjąć na forum w Twojej sprawie (kupująć pewnie z czymś porównywali... może będziesz miał szczęście). Jeśli zaś chodzi o detale techniczne, to najlepiej producent/dystrybutor/sprzedawca.
EDIT:
Może to w czymś pomoże -u mnie też skończyło się na Manfrotto (190PROB). Benro nie było wtedy jeszcze u nas dostępne. Rozważalem też Sherpę i GoldPhoto przy czym z tych dwóch do dziś macałem tylko Sherpę. Po pierwszym kontakcie z MF (i pierwszych negatywnych opiniach o GP) stwierdziłem, że mój święty spokój i kilka detali (reputacja marki, "wyczuwalna" jakość wykonania i pracy, dodatkowa funkcjonalność) są warte więcej niż te ~300pln dopłaty skoro już mam to ciągać na plecach i stawiać na tym sprzęt za Xkpln. Ze swojego wyboru jestem bardzo zadowolony, mogłoby być trochę lżej, ale to już inna półka cenowa... Benro - narazie nie miałem w ręku nic z ich produktów więc się nie wypowiadam.
Ostatnio edytowane przez APP ; 08-12-2009 o 16:39
Ja mam pytanko, bo rozwalił mi się kolejny statyw, kasy na niego jak zwykle nie mam, a będzie potrzebny niebawem. Budżet do 200zł, zalecenia - ma być jak najlżejszy, mieć powyżej 1,50cm i futerał. Używany będzie głównie do 40/500D i obiektywów Tamron 17-50, Sigma 10-20, Canon 28/1,8, Canon 70-200/4.
Generalnie chciałbym coś, na czym mogę sobie stabilnie postawić sprzęt, zrobić fotę, wrzucić do futerału i olać. Jak się rozwali za parę chwil to nic, po prostu kupię następny, tym razem już lepszy.
Myślałem jak na razie o Velbonie DF50-60. Kumpel kiedyś miał i nie wyglądał źle, ale kładłem na nim tylko 400D z KIT'em...
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Rozwalił Ci się kolejny statyw, bo wciąż kupujesz badziewie. W tym tempie niedługo roztrwonisz kasę, za jaką mógłbyś kupić karbonowe Gitzo. Nie dość, że ciągle Ci się ten szajs rozwala, to w dodatku raczej nie jest dość stabilny. Nie pomyślałeś, żeby zmienić nieco strategię i kupić raz a nieco porządniej? Kasa ta sama, co suma wydatków na kolejne buble albo i mniejsza a zyskujesz jakość, trwałość, zaufanie.
Nie proponuję żadnego konkretnego modelu, bo na ten temat napisano już w tym wątku chyba nawet zbyt dużo.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
To to ja wiem. Po prostu potrzebuję statywu żeby mieć na jeden wyjazd, tyle. Później go albo oddam, albo sprzedam - w planach tak czy siak mam coś pokroju Sherpy 600R, albo 850R.
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto