Nad GoldPhoto sam kiedyś myślałem. Nie miałem niestety okazji "pomacać", ale wtedy zaczęły się pojawiać informacje o słabym spasowaniu elementów i pierwsze doniesienia o uszkodzeniach... ostatecznie porzuciłem ten pomysł.
Po własnych doświadczeniach z tanim Velbon'em zrezygnowałem też z Sherpy (chodziło głównie o rozwiązanie głowicy, ale także np. o możliwość położenia kolumny, w szczegóły nie będę się wdawał, bo IMO nie dotyczy to przypadku marcinka87). Nie mając sprecyzowanych wymagań i przy ograniczonym budżecie Sherpa to sprawdzony wybór
Dysponując natomiast kwotą rzędu ~400pln można już pomyśleć o Benro (np. A500EX+BH1, choć są też lżejsze/tańsze). Wygląda na to, że to także "podróbka" Manfrotto, ale zbiera chyba nieco lepsze opinie od GoldPhoto (od razu mówię, że nie miałem w rękach i nie mam nawet pewności czy Benro mają demontowalną/skracaną kolumnę, jak Sherpa czy MF). Tak czy siak, dysponując taką kwotą i wiedząc czego się potrzebuje, można najwyraźniej złożyć sobie całkiem ciekawy zestaw.
@ marcinek87
Wybierając ostatecznie model pamiętaj żeby wziąć pod uwagę użyteczną wysokość statywu (tutaj kobiety zwykle mają lepiej) i jego długość po złożeniu (a tutaj już nieco gorzej). Dla osoby początkującej dość ważne będzie pewnie żeby był możliwie lekki i mały po złożeniu -nie zniechęca wtedy tak bardzo do noszenia go ze sobą, nawet jeśli noszenie pozostawia się komuś innemu ;-)