No niestety - ze statywami to już tak jest, że jeżeli mają dobrze spełniać swoje zadanie, czyli służyć za superstalibilzator zestawu korpus+obiektyw muszą być ciężkie. Nie ma czegoś takiego jak stabilny dobry i lekki statyw.![]()
Gitzo to nie mój budżet niestety, zwłaszcza, że nie mniej niż na statyw napaliłam się na portretówkę 85/1,8, więc ile nie włożę w statyw, tyle będzie już czekało na szkiełko.
Co do manfrotto to trochę mnie (na razie) przeraża perspektywa samodzielnego kompletowania statywu i głowicy, bo się najnormalniej na tym nie znam, ale podejrzewam, że po dokładnym przeszukaniu forum to także mi się rozjaśni.
takze polecam ci 190xproB + 486RC2 sprzet solidny, a statyw sztywny i lekki
________
Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
Immanuel Kant
Możesz też zerknąć na ofertę BENRO
Sam mam i spisuje się znakomicie "zestaw z mojej stopki "
Warto się zainteresować statywami z serii VERSATILE waga od 1,9 - 2,5 kg aluminiowe / ciężar zależny mocno od wielkości.
Jednak to nogi w zupełności wystarczające by zapewnić stabilność twojego zestawu a także kombinacjom w stylu Body plus szkiełka 70-200 etc
Co do samej głowicy to już wszystko zależy od tego czy chcesz coś w miare niedużego dla niezbyt ciężkich kombinacji, tu poleciłbym głowice z serii BH "tanie i małe" wyposażone w szybkozłączkę z podwójną blokadą oraz blokowanie głowicy jednym pokrętłem, a jeśli chcesz kupić raz i porządnie z przyszłościowym zamiarem rozbudowy systemu to orientowałbym się w głowicach serii KB lub KJ "droższe i masywne" bardziej precyzyjne z pokrętłami regulującymi nachylenie głowicy, dwa inne kontrolują 360-stopniową podstawę i natężenie tarcia, kolejne służy do precyzyjnego panoramowania + dodatkowe zabezpieczenie w szybkozłączce.
Moje osobiste odczucie w stosunku do Frotki są takie iż wydaje mi się że nogi od Benro są porządniej wykonane z bardziej przyjaznych materiałów które wzbudzają większe zaufanie.
Pomijam oczywiście cene
Jednak wydaje mi się że cena nie powinna grać tu żadnej roli jeśli statywowi powierzamy nieraz sprzęt idący w kilka tysięcy złotych a nieraz i więcej.
Jak widzisz do wyboru masz Manfrotto, Silk, Sherpa czy tez Benro
Pozostaje ci dokonać słusznego wyboru
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez sadaman ; 15-02-2009 o 21:50
Pucha i słoki
Sadman, ja już mam "syndrom osła u żłobu", a Ty mi jeszcze jedną firmę dorzucasz?
Dzięki za link i konkretne info, strona rzeczywiście fajna i logiczna.
A przy okazji jeszcze jedno pytanie: jak wysoki statyw powinnam wybrać przy moich 170 cm wzrostu? Przeczytałam tutaj, że kolumna statywu nie powinna być maksymalnie wysunięta, więc jaki zapas powinnam wkalkulować?
Cóż, ja mam 184 cm wzrostu i mam statyw BENRO *A-297 n6 ktory jak dlamnie jest wystarczający z jego maksymalnie wysuniętą kolumną czyli jakieś 1,75m - i jest stabilnie. Wydaje mi się że statyw z taką maksymalną wysokością będzie dla Ciebie w sam raz. Rozglądałbym się więc za mniejwięcej tej wysokości całkowitej statywami - i najlepiej z maksymalnie 3 sekcjami w każdej nodze...im mniej sekcji tym stabilniejszy i mniej zabawy przy rozkładaniu.
Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie byś wybrała mniejszy.
Najlepiej zrobisz jeśli pójdziesz do jakiegoś sklepu ze zwykłymi statywami i przymierzysz się do nich, w ten sposób w łatwy sposób zorientujesz się jaka wielkość będzie dla Ciebie najodpowiedniejsza
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez sadaman ; 15-02-2009 o 22:14
Pucha i słoki