Strona 17 z 119 PierwszyPierwszy ... 715161718192767117 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 1181

Wątek: Jaki statyw

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adi760303 Zobacz posta
    A jaki model Manfrotto? nada sie dla mojego zestawu w opisie?
    0550ProB + do tego jakaś porządniejsza głowica. 190ProB też da radę jak dobierzesz dobrą głowicę ale może być za niski...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

petarda
    Guest

Domyślnie

polecam Velbon Sherpa 600, jest bez bzdetnej korbki a nogi rozkładają się w trzy pozycje więc świetny do makro w terenie, solidnie wykonana głowica z korkiem a cena to ok 315 zł

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez petarda Zobacz posta
    ...solidnie wykonana głowica z korkiem...
    Z tą "solidnością" to bym polemizował, jak dla mnie to wykonanie jest co najwyżej przyzwoite. A więc po kolei : system blokowania głowicy (ścisk) jest niezbyt dopracowany - trzeba użyć znacznej siły aby zablokować ją w stabilnym położeniu, sprężyna zatrzasku szybkozłączki przy intensywniejszym użytkowaniu szybko się "wyrabia" i nie zatrzaskuje zamka w skrajnym położeniu (trzeba korygować to ręcznie), korek szybkozłączki dosyć szybko się poddaje (u mnie po 4 miesiącach zaczął się kruszyć i odpadać, po 6-ciu nie było go już praktycznie wcale).
    Ostatnio edytowane przez axk ; 05-02-2009 o 01:11
    EOS + Speedlite

Początki nałogu
    Miasto
    Dobczyce, Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Z tą "solidnością" to bym polemizował, jak dla mnie to wykonanie jest co najwyżej przyzwoite. A więc po kolei : system blokowania głowicy (ścisk) jest niezbyt dopracowany - trzeba użyć znacznej siły aby zablokować ją w stabilnym położeniu, sprężyna zatrzasku szybkozłączki przy intensywniejszym użytkowaniu szybko się "wyrabia" i nie zatrzaskuje zamka w skrajnym położeniu (trzeba korygować to ręcznie), korek szybkozłączki dosyć szybko się poddaje (u mnie po 4 miesiącach zaczął się kruszyć i odpadać, po 6-ciu nie było go już praktycznie wcale).
    Czyli polecasz ten czy inny?

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adi760303 Zobacz posta
    Czyli polecasz ten czy inny?
    Jeżeli do dyspozycji jest kwota około 300 zł to jak najbardziej. Pomimo swoich wad (zresztą jaki sprzęt ich nie ma) jest wart swojej ceny. Jeżeli nie będzie jakoś szczególnie intensywnie użytkowany to powinien posłużyć długo. Moje powyższe uwagi odnosiły się do głowicy którą to można wymienić. W moim odczuciu nogi wykonane są solidniej (może oprócz gumowych końcówek które lubią się odklejać).
    Ostatnio edytowane przez axk ; 05-02-2009 o 16:00
    EOS + Speedlite

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie statyw czyli kompromis między stabilnością a wagą.

Forum znalazłam kilka dni temu i od tego czasu "wsiąkłam". Z góry zastrzegam, że korzystanie z wyszukiwarki nie jest mi obce, acz po przeczytaniu kilkudziesięciu stron n/t wyboru statywu mam jeszcze większy mętlik, dlatego ośmielam się prosić o pomoc.

Potrzebuję statywu pod C 40D, z podpiętym EF 28-135 bo na razie takim zestawem dysponuję.

Focę głównie portrety, trochę architektury i krajobrazów, street kiedy mam okazję i nastrój, więc w perspektywie muszę wkalkulować noszenie całego sprzętu na własnych plecach. A - co tu dużo mówić - siłaczką to ja nie jestem Nie potrzebuję też specjalnie wysokiego statywu - mierzę 170 cm.

Po lekturze forum wysnułam wniosek, że albo niższa waga albo lepsza stabilność - jak znaleźć między nimi optymalny kompromis? Utkwiło mi tez w pamięci przeczytane zdanie, że statyw to inwestycja na lata, więc warto od razu zainwestować w niego tyle, ile trzeba. Powiedzmy, że początkowo chciałam się zamknąć w 500 zł, ale jeśli podpowiedzielibyście mi coś wartego większych pieniędzy to też jakoś przeżyję. Aha, oczywiście chodzi mi o trójnóg.
    Czytałam wiele pochlebnych opinii o Velbon Sherpa 600, ale te 2 kg mnie zniechęcają - wolałabym coś lżejszego, ok. 1,5 kg.

pomożecie?

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Moze niektorzy beda sie smiac, moze niektorzy nie, ale moja rada jest taka. Wrzuc dwie torebki np. 1kg do plecaka, pochodz z tym pare godzin, a innego dnia wrzuc tylko 1,5kg i sprawdz czy rzeczywiscie jest duza roznica pomiedzy 2kg a 1.5kg Czasami czytajac innych ma sie wrazenie ze rzeczywiscie te 500g to roznica jakby mialo plecy urwac a w rzeczywistosci nie jest tragicznie.

Dopiero zaczyna Awatar Aloes
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Założę się o co chcesz, ze zaraz padnie odpowiedź "Manfrotto"...

Mam mniej więcej podobny problem, stawiałam na Sherpę 600, ale nie odpowiada mi głowica. Potem rozglądałam się za Goldphoto, ale opinie są takie sobie.

Obecnie stawiam na używane Manfrotto albo głowicę Manfrotto i nogi Goldphoto, jako że budżet kwiczy. Mam problem o tyle, że jak dla mnie statyw musi mieć niską wysokość minimalną i dużą maksymalną; taką, żebym nie musiała się schylać.

Manfrotto, serio.
    C EOS 40D, C EF 24-105 f/4 L IS USM, Sigma f/4.0-5.6 DG APO Macro, Sigma 10-20 f/4-5,6 EX DG HSM, C 100 f/2.8 Macro, C 50 f/1.8,C 430EX II, Velbon RUP-43, Velbon Sherpa 435R, Naneu Pro Alpha i masa drobiazgu.

Ponadto rower, plany zależne od środków, mnóstwo zapału i straszliwy brak czasu.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

Manfrotto - zdecydowanie, no moze Slik jako alternatywa dla gorszego budzetu. Pozatym bym sie nie rozgladal tylko po prostu wybral jakis model w zaleznosci od wagi
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tezet, dla silnego faceta to - jak sądzę - żadna różnica, ale ja silnym a tym bardziej facetem nie jestem to pół kilo to dla mnie kwestia n/p zabrania dodatkowego obiektywu, co - nie ukrywajmy - wolałabym zrobić. Oczywiście wiem, że z takim podejściem mogłabym wybrać compact a nie ładować się w lustra, ale tu akurat wybór był świadomy. A teraz staram się jakoś rozsądnie skompletować resztę sprzętu.

Strona 17 z 119 PierwszyPierwszy ... 715161718192767117 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów