no ale ta sherpa ma chyba cos w rodzaju glowicy kulowej od razu co nie ? tzn. przynajmniej psize ze mozna ustawic kadr pionowy i pochylac odchylac aparat. tak jest czy sie myle? czy moze jest to nie wystarczajace ?
no ale ta sherpa ma chyba cos w rodzaju glowicy kulowej od razu co nie ? tzn. przynajmniej psize ze mozna ustawic kadr pionowy i pochylac odchylac aparat. tak jest czy sie myle? czy moze jest to nie wystarczajace ?
350D
Glowica umozliwia obrot lewo-prawo i gora-dol (usztywniane jedna sruba), odchylanie jest zrealizowane przez odchylanie tego elementu do ktorego jest szybkozlaczka przymocowana.Zamieszczone przez Alzail
Natomiast to co mi przeszkadza, to brak precyzji przy ciezszym obiektywie - moze nie umiem go obslugiwac ale jak mam zalozonego Jupitera 200mm, to kadruje -> usztywniam -> i mam kadr przesuniety kilka stopni w dol. Po prostu przekrecenie sruby blokujacej, stumuluje ruch obiektywu w dol.
No i permamentnie mi sie ta glowica odkreca ale to juz wina mojego brutalnego zachowywania sie wobec niej :>