Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1181

Wątek: Jaki statyw

Mieszany widok

Domyślnie

Witam!
    A ja mam pytanie o takie: Chcę kupić Mannfrotto 190 PROB. Statyw ma deklarowaną nośność 5 kg. Jakie obciążenie rzeczywiste potrafi przenieść ten statyw? 6-7-8 kg? Więcej? Ktoś robił takie próby?

EDIT
    Po prostu waham się czy lepiej kupić cięższy statyw i zawsze się z nim męczyć, czy lepiej lżejszy a w miarę potrzeb go dociążać.
    Ostatnio edytowane przez KrzysK ; 13-03-2008 o 17:21

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KrzysK Zobacz posta
    Witam!
    A ja mam pytanie o takie: Chcę kupić Mannfrotto 190 PROB. Statyw ma deklarowaną nośność 5 kg. Jakie obciążenie rzeczywiste potrafi przenieść ten statyw? 6-7-8 kg? Więcej? Ktoś robił takie próby?
    Rzeczywiste to może mieć tylko mniejsze bo producenci są zazwyczaj dość optymistyczni, aczkolwiek w przypadku Manfrotto można założyć że tyle co napisali to przeniesie...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Jeżeli zależy Ci na poprawie stabilizacji statywu to można go dociążyć ale od spodu ( uchwyt pod głowicą) .

Na stałe większe obciążenie od nominalnego np. o 20% jest możliwe( więcej nie polecam) , z tym ,że musisz się liczyć przy nadmiernym długotrwałym przeciążeniu (>20%) z deformacją pewnych elementów łączących i nośnych (uchwyty ,śruby ,nakrętki , rurki). Z tego co wiem od sprzedawców przeciążenie o 20% jest bezpieczne ale sam nie sprawdzałem.

Osobiście stosuję zasadę w drugą stronę : kupuję zestaw statyw+głowica z 30-40 % zapasem w stosunku do zakładanego obciążenia.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów