055XB po pierwszym wypadzie w teren. Sprawdził się znakomicie. Strzelałem w górę więc ustawiony prawie na maksymalną wysokość. Jestem usatysfakcjonowany. Nie jest wcale taki ciężki - z 488rc2 mieści się w 3 kg ;-) Wcześniej miałem 0,5 kg ale teraz wiem, że warto nosić te 0,5kg wiecej.
3kg to "nie taki ciezki"? gratuluje kondycji, albo samozaparciaja mam 1,8kg a to tylko dlatego, ze moje nogi sa od 055XB ze 20cm dluzsze. no i glowica wazy z tego 400g, ale niestety nie da sie tej srednicy kulki przy duzo mniejszej wadze...
warto, to kupic porzadne nogi.
noszenie kilogramow na plecach to nie jest warunek konieczny dobrego statywu...
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Jakie znacie modele statywów z łamaną kolumną? (poziome ułożenie kolumny centralnej)
pomijam 055XPROB
przechodzę na ciemną stronę mocy. I Can.
bo ja wiem... wedlug mojego pobliskiego sklepu 055XB to cena okolo 650 PLN. 488RC2 nie widze juz w cenniku, ale zalozmy, ze doklada do ceny 250 PLN. razem 900 PLN.
ile trzeba zaplacic za karbonowe nogi Benro/Triopo w komplecie z kulka pokroju BH-2?
ja sam kupilem swoje nogi (podowczas nie bylo Benro tylko Velbon Sherpa Pro) za 210 EUR, po dzisiejszym kursie zlotowki jest to ponizej tych 900 PLN. nogi sa leciutkie, swietnie wykonane i duzo bardziej funkcjonalne, a podobnej klasy Benro czy Triopo mozna kupic nawet w nizszej cenie. pozostaje dolozyc 200 PLN na kulke BH-2 i... i naprawde nie ma sie co klocic, co jest lepsze. pomijam zupelnie temat jakosci (wlasciwie to jej braku) glowic kulkowych Manfrotto, zwlaszcza w wydaniu RC2...
kluczem do sukcesu jest przestac gapic sie na czerwona kropke jak na bog jeden wie jaki cud. bo to jest mocno przecietny jakosciowo a na pewno nie tani produkt. Benro czy Triopo przebijaja go technologicznie i cenowo na glowe...