Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1181

Wątek: Jaki statyw

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Miszak, to nie jest antyreklama ale niewłaściwie dobrana głowica, do tego co piszesz, czyli sigmy 150-500+ puszka jest nie B-3 ale B-4 z 20 kg nośności :grin:.
    Ludzie sądzą, że jeżeli jest napisane 10 kg to tyle można obciążyć ;-), można, ale nie będzie stabilnie, aby było stabilnie (z praktyki) to nośność trzeba dzielić przez ok. 4 , czyli dla 10 kg nośności będzie raptem ok. 2,5 kg.
    Racja ale ja miałem SIGMĘ 150-500+PENTAX K20D+GRIP na głowicy GOLDPHOTO i ona to przeżyła niezły hardcore w terenie. Potem 50d+100-400 i też dawała radę. A sigma 150-500 z puszką to waży chyba ok. 2,5 kg czyli akuratna obciążalność 10kg

A przy okazji to warto zauważyć, że firmy typu BENRO, TRIOPO, PHOTTIX podają dosyć optymistycznie obciążalność i katalogowo wydają się lepsze od FROTEK ale czy tak jest naprawdę to mam wątpliwości. Ja przyjmuję, mocno subiektywnie, że jeżeli głowica/statyw kosztuje podobne pieniądze i ma podobne rozmiary i przeznaczenie to ma też podobną wytrzymałość. Nie piszę, że frotka jest lepsza ale jeżeli na przykład frotka o wys. 180 kosztuje 500zł i wytrzymuje 7 kg to nie wierzą, że statyw XXX ma też 180cm i kosztuje 500 zł a wytrzyma 15 kg. Nie mówię, że jest gorszy tylko, że prawdopodobnie nie jest wytrzymalszy tak jak napisano w instrukcji.

Mam zamiar kupić frotkę 055XB - jeśli znacie wady lub lepsze rozwiązanie przy założeniu wykorzystywania pełnej lub prawie pełnej wysokości to mówcie zanim wydam kasę

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszak Zobacz posta
    Mam zamiar kupić frotkę 055XB - jeśli znacie wady lub lepsze rozwiązanie przy założeniu wykorzystywania pełnej lub prawie pełnej wysokości to mówcie zanim wydam kasę
    Jeżeli ciężar nie przeszkadza to tylko brać a lepsze a jakże są ... gitzo , ale to inna półka .
    Mam również gitzo GT 3540 XLS, to jest dopiero stabilny dryblas .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Jeżeli ciężar nie przeszkadza to tylko brać a lepsze a jakże są ... gitzo , ale to inna półka .
    Mam również gitzo GT 3540 XLS, to jest dopiero stabilny dryblas .
    Nic tylko pozazdrościć ;-)

Teraz noszę YH314C jest lżejszy od 055XB o 0,45 kg i chyba będę musiał to przełknąć chyba, że ktoś zaproponuje coś lepszego. Oprócz wysokości musi się ta konstrukcja kłaść na płasko bo czasem schodzę do parteru ;-)

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Oprócz wysokości musi się ta konstrukcja kłaść na płasko bo czasem schodzę do parteru ;-)
    Co rozumiesz przez "na płasko"? Triopo (nie agituję, po prostu takie statywy mam i mogę sprawdzić) robią "prawie szpagat", jednak pozostaje zawsze wysokość kolumny centralnej + głowica. Jeśli chcesz mieć aparat naprawdę blisko ziemi, to kolumnę centralną trzeba zamontować w pozycji odwrotnej.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Co rozumiesz przez "na płasko"? Triopo (nie agituję, po prostu takie statywy mam i mogę sprawdzić) robią "prawie szpagat", jednak pozostaje zawsze wysokość kolumny centralnej + głowica. Jeśli chcesz mieć aparat naprawdę blisko ziemi, to kolumnę centralną trzeba zamontować w pozycji odwrotnej.
    Na płasko zupełnie i bez kolumny. W 055XB jest taki dodatkowy patent, że w dolny koniec kolumny centralnej jest włożona końcówka (nie krótka kolumna, którą można dokupić i ma ona z 10-15 cm tylko malutka końcówka ze śrubą do głowicy), która jest wyjmowana i można ją włożyć zamiast kolumny centralnej. Po rozłożeniu na płasko wysokośc mocowania głowicy to 7cm i niżej już się nie da zamocować głowicy na żadnym statywie. Ten patent jest chyba tyl w MANFROTTO no i w GOLDPHOTO a w innych pozostaje obcięcie kolumny i dokupienie drugiej długiej a to dodatkowy i to dośc duży wbrew pozorom koszt - 150-200 zł czyli 30% ceny. Poza tym we frotce masz zawsze tą końcówke do dyspozycji na kolumnie centralnej. Jest mocowana na zatrzask sprężynowy.

"Mam taki sposób na szpagat. Przeciąłem kolumnę centralną na dwie części: około 12 cm i reszta (około 40 cm). Dorobiłem (tzn. kolega, co umie tokarkę dorobił wg mojego szkicu) górną część do przykręcenia głowicy i mam kolumnę i kolumienkę. Okazało się, że używam w 92,7% przypadków tylko tej krószej, bo nogi są wystarczająco długie, żeby nie musieć dodatkowo wyciągać kolumny. 12 cm wynika z odległości do ziemi przy statywie w szpagacie."

Jest to sposób. Kilka firm go stosuje. W starych frotkach 055 bez X była taka ale ta kolumienka miała te ok. 15cm a to dwa razy wyżej niż to co oferuje seria XB - 7CM jest nie do pokonania. Pozostaje zawsze GROUNDPOD ale to już inna bajka ;-)
    Ostatnio edytowane przez miszak ; 25-10-2011 o 08:51

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Domyślnie

... Pozostaje zawsze GROUNDPOD ale to już inna bajka ;-)
    Od razu inna bajka... spróbuj, a zrezygnujesz z myślenia o 'płaskim' statywie.
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szycho Zobacz posta
    Od razu inna bajka... spróbuj, a zrezygnujesz z myślenia o 'płaskim' statywie.
    Heheh ja mam od trzech lat wersję home made by miszak ;-)

Jest bardzo niskI - plaster z blachy i śruba do głowicy. Nie da się popychać ale za to jest to najniższa z najniższych pozycji. Ale w sumie ja nigdy nie popychałem jeszcze sprzętu. To chyba raczej nad morzem się przydaje ;-)

A statyw też się przyda. Czasem w trawie groundpod może okazać się ciut za niski a statyw da się np. ugiąć jedną nogę i idziesz w gorę o kilka cm.
    Moje goldphoto padło. Pozostał statyw dwusekcyjny ;-)

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów