Racja ale ja miałem SIGMĘ 150-500+PENTAX K20D+GRIP na głowicy GOLDPHOTO i ona to przeżyła niezły hardcore w terenie. Potem 50d+100-400 i też dawała radę. A sigma 150-500 z puszką to waży chyba ok. 2,5 kg czyli akuratna obciążalność 10kg
A przy okazji to warto zauważyć, że firmy typu BENRO, TRIOPO, PHOTTIX podają dosyć optymistycznie obciążalność i katalogowo wydają się lepsze od FROTEK ale czy tak jest naprawdę to mam wątpliwości. Ja przyjmuję, mocno subiektywnie, że jeżeli głowica/statyw kosztuje podobne pieniądze i ma podobne rozmiary i przeznaczenie to ma też podobną wytrzymałość. Nie piszę, że frotka jest lepsza ale jeżeli na przykład frotka o wys. 180 kosztuje 500zł i wytrzymuje 7 kg to nie wierzą, że statyw XXX ma też 180cm i kosztuje 500 zł a wytrzyma 15 kg. Nie mówię, że jest gorszy tylko, że prawdopodobnie nie jest wytrzymalszy tak jak napisano w instrukcji.
Mam zamiar kupić frotkę 055XB - jeśli znacie wady lub lepsze rozwiązanie przy założeniu wykorzystywania pełnej lub prawie pełnej wysokości to mówcie zanim wydam kasę![]()