Cytat Zamieszczone przez adriandz1 Zobacz posta
... wybralem zestaw goldphoto YH324C + manfrotto 804RC2. Jednak teraz w zasadzie niemozliwe jest znalezienie nog goldphoto (nie wiem czemu) i szukam czegos nowego....
...Na razie mam 50D+17-50+430ex ale licze sie z tym, ze moze pojawic sie jakies nowe szklo i zolidny zestaw to podstawa.
Faktycznie nigdzie nie widać tego statywu, a pracowało się na nim dość..... jak za takie pieniądze to w komplecie z 141RC był rewelacyjny.
Ale trzeba było pokochać kluczyk do przykręcania śrub regulacyjnych bo czasami się okazywało że jedna z nóg lubiła się rozregulowywać i efekt był taki że zjeżdżał w dół bez powodu. Najprawdopodobniej rurki były niekoniecznie okrągłe lub miały tendencję do gięcia na obwodzie. Ale jakoś dało się na tym pracować.
Nadarzyła się okazja kupienia nie używanego 055xprob i ...
Potwierdzam zdanie iż Maniek to jest Maniek. Jeszcze nigdy nic nie musiałem w nim regulować.
Co do stabilności to jest w zasadzie identyczny co chińczyk, a stawiałem na nim 40D+17-40 lub 28-75 więc nic ciężkiego, zresztą na tych statywach nic cięższego nie da się postawić.

Więc proponuję upolować gdzieś YH324C jeśli jest Ci potrzebny statyw do zabawy hobbistycznej lub jeśli masz jakieś roboty na których zarobisz używając statywu to kup 055xprob i nie szukaj lepszej alternatywy.
Szkoda czasu i nerwów.