Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1181

Wątek: Jaki statyw

Mieszany widok

Domyślnie

a co powiecie na temat statywów karbonowych Triopo? Chodzi mi po głowie coś takiego:
    http://jabbafoto.pl/opis/1634636/tri...8c-carbon.html
    oraz głowica:
    http://jabbafoto.pl/opis/1675269/triopo-pro-b2.html
    Czy ktoś może się wypowiedzieć czy warto? Czy lepiej dołożyć do np. Benro?
    R8, 35, 50, 85

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrtnz Zobacz posta
    a co powiecie na temat statywów karbonowych Triopo? Chodzi mi po głowie coś takiego:
    oraz głowica:
    Mam GT-228. Solidnie wykonany, stabilny.
    Niestety, po niecałym roku używania (bodaj 9 miesięcy) pękł pierścień plastikowej śruby, ograniczającej wysunięcie się kolumny w górę. Nie ma to wielkiego wpływu na użytkowanie, bo właściwości statywu się nie zmieniły, ale mogłoby to być wykonane z metalu. Czeka mnie wizyta na tokarni, żeby dorobić część z aluminium. Nie będe korzystał z naprawy gwarancyjnej, bo doświadczenie mówi mi, że ewentualnie wymieniony element zepsuje się w podobny sposób.
    Mam głowicę B3, jest duża i stabilna. Do wad zaliczam jedynie, że dokręcając pokrętło kuli mimo wszystko aparat nieznacznie zmienia swoją pozycję, o milimetr, dwa. Nie mam porównania z innymi wyrobami więc nie wiem, czy to ten typ czy inne równiez.
    Ogólnie, zakup uważam za wart swojej ceny i jestem zadowolony.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Bywalec Awatar savage67
    Miasto
    Starachowice/Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Mam GT-228. ....
    Mam głowicę B3, jest duża i stabilna. Do wad zaliczam jedynie, że dokręcając pokrętło kuli mimo wszystko aparat nieznacznie zmienia swoją pozycję, o milimetr, dwa. .....
    Myślałem, że tylko ja tak mam ;-) . Jest to denerwujące przy ustawianiu aparatu dokładnie w określonej pozycji. Czyli ten typ tak ma. Druga sprawa która mnie nurtuje to sposób dokręcania płytki - muszę użyć dużej siły żeby to zrobić solidnie. Zdecydowanie wygodniejszy jest sposób min. taki jak z Manfrotto. Gdy tego nie zrobię mocno mam wrażenie , że aparat zaraz spadnie.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

witam wszystkich, mam zamiar zakupic statyw ale po przejrzeniu ostatnich stron jestem troche zmieszany. Co prawda jakis czas temu rowniez chcialem kupic statyw i doradzalem sie w tym temacie ale sytuacja finansowa troche sie skomplikowala i musialem czekac az do teraz. Wtedy po wielu rozwazaniach wybralem zestaw goldphoto YH324C + manfrotto 804RC2. Jednak teraz w zasadzie niemozliwe jest znalezienie nog goldphoto (nie wiem czemu) i szukam czegos nowego. Kolega Bangi bardzo zachwala swoj statyw i na pierwszy rzut oka wyglada on calkiem solidnie jednak nie slyszalem wczesniej o tej firmie stad moje watpliwosci. Co solidnego mozna dostac w tej cenie? Na razie mam 50D+17-50+430ex ale licze sie z tym, ze moze pojawic sie jakies nowe szklo i zolidny zestaw to podstawa. Co do glowicy to chyba jednak panoramiczna. 804RC2 to koszt ok.200zl ale ciezko o cos rownie solidnego w nizszej cenie. Jakies propozycje?

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adriandz1 Zobacz posta
    ... wybralem zestaw goldphoto YH324C + manfrotto 804RC2. Jednak teraz w zasadzie niemozliwe jest znalezienie nog goldphoto (nie wiem czemu) i szukam czegos nowego....
    ...Na razie mam 50D+17-50+430ex ale licze sie z tym, ze moze pojawic sie jakies nowe szklo i zolidny zestaw to podstawa.
    Faktycznie nigdzie nie widać tego statywu, a pracowało się na nim dość..... jak za takie pieniądze to w komplecie z 141RC był rewelacyjny.
    Ale trzeba było pokochać kluczyk do przykręcania śrub regulacyjnych bo czasami się okazywało że jedna z nóg lubiła się rozregulowywać i efekt był taki że zjeżdżał w dół bez powodu. Najprawdopodobniej rurki były niekoniecznie okrągłe lub miały tendencję do gięcia na obwodzie. Ale jakoś dało się na tym pracować.
    Nadarzyła się okazja kupienia nie używanego 055xprob i ...
    Potwierdzam zdanie iż Maniek to jest Maniek. Jeszcze nigdy nic nie musiałem w nim regulować.
    Co do stabilności to jest w zasadzie identyczny co chińczyk, a stawiałem na nim 40D+17-40 lub 28-75 więc nic ciężkiego, zresztą na tych statywach nic cięższego nie da się postawić.

Więc proponuję upolować gdzieś YH324C jeśli jest Ci potrzebny statyw do zabawy hobbistycznej lub jeśli masz jakieś roboty na których zarobisz używając statywu to kup 055xprob i nie szukaj lepszej alternatywy.
    Szkoda czasu i nerwów.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mrtnz Zobacz posta
    oraz głowica:
    Mam dokładnie ten zestaw i sprawdza się bardzo dobrze w codziennym użytkowaniu (mam również cięższy zestaw) jest bardzo stabilny i lekki i o to mi głównie chodziło.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów