Strona 112 z 119 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113114 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 111 do 1 120 z 1181

Wątek: Jaki statyw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Jeżeli ciężar nie przeszkadza to tylko brać a lepsze a jakże są ... gitzo , ale to inna półka .
    Mam również gitzo GT 3540 XLS, to jest dopiero stabilny dryblas .
    Nic tylko pozazdrościć ;-)

Teraz noszę YH314C jest lżejszy od 055XB o 0,45 kg i chyba będę musiał to przełknąć chyba, że ktoś zaproponuje coś lepszego. Oprócz wysokości musi się ta konstrukcja kłaść na płasko bo czasem schodzę do parteru ;-)

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszak Zobacz posta
    Oprócz wysokości musi się ta konstrukcja kłaść na płasko bo czasem schodzę do parteru ;-)
    Co rozumiesz przez "na płasko"? Triopo (nie agituję, po prostu takie statywy mam i mogę sprawdzić) robią "prawie szpagat", jednak pozostaje zawsze wysokość kolumny centralnej + głowica. Jeśli chcesz mieć aparat naprawdę blisko ziemi, to kolumnę centralną trzeba zamontować w pozycji odwrotnej.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie

Mam taki sposób na szpagat. Przeciąłem kolumnę centralną na dwie części: około 12 cm i reszta (około 40 cm). Dorobiłem (tzn. kolega, co umie tokarkę dorobił wg mojego szkicu) górną część do przykręcenia głowicy i mam kolumnę i kolumienkę. Okazało się, że używam w 92,7% przypadków tylko tej krószej, bo nogi są wystarczająco długie, żeby nie musieć dodatkowo wyciągać kolumny. 12 cm wynika z odległości do ziemi przy statywie w szpagacie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Co rozumiesz przez "na płasko"? Triopo (nie agituję, po prostu takie statywy mam i mogę sprawdzić) robią "prawie szpagat", jednak pozostaje zawsze wysokość kolumny centralnej + głowica. Jeśli chcesz mieć aparat naprawdę blisko ziemi, to kolumnę centralną trzeba zamontować w pozycji odwrotnej.
    Na płasko zupełnie i bez kolumny. W 055XB jest taki dodatkowy patent, że w dolny koniec kolumny centralnej jest włożona końcówka (nie krótka kolumna, którą można dokupić i ma ona z 10-15 cm tylko malutka końcówka ze śrubą do głowicy), która jest wyjmowana i można ją włożyć zamiast kolumny centralnej. Po rozłożeniu na płasko wysokośc mocowania głowicy to 7cm i niżej już się nie da zamocować głowicy na żadnym statywie. Ten patent jest chyba tyl w MANFROTTO no i w GOLDPHOTO a w innych pozostaje obcięcie kolumny i dokupienie drugiej długiej a to dodatkowy i to dośc duży wbrew pozorom koszt - 150-200 zł czyli 30% ceny. Poza tym we frotce masz zawsze tą końcówke do dyspozycji na kolumnie centralnej. Jest mocowana na zatrzask sprężynowy.

"Mam taki sposób na szpagat. Przeciąłem kolumnę centralną na dwie części: około 12 cm i reszta (około 40 cm). Dorobiłem (tzn. kolega, co umie tokarkę dorobił wg mojego szkicu) górną część do przykręcenia głowicy i mam kolumnę i kolumienkę. Okazało się, że używam w 92,7% przypadków tylko tej krószej, bo nogi są wystarczająco długie, żeby nie musieć dodatkowo wyciągać kolumny. 12 cm wynika z odległości do ziemi przy statywie w szpagacie."

Jest to sposób. Kilka firm go stosuje. W starych frotkach 055 bez X była taka ale ta kolumienka miała te ok. 15cm a to dwa razy wyżej niż to co oferuje seria XB - 7CM jest nie do pokonania. Pozostaje zawsze GROUNDPOD ale to już inna bajka ;-)
    Ostatnio edytowane przez miszak ; 25-10-2011 o 08:51

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Domyślnie

... Pozostaje zawsze GROUNDPOD ale to już inna bajka ;-)
    Od razu inna bajka... spróbuj, a zrezygnujesz z myślenia o 'płaskim' statywie.
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szycho Zobacz posta
    Od razu inna bajka... spróbuj, a zrezygnujesz z myślenia o 'płaskim' statywie.
    Heheh ja mam od trzech lat wersję home made by miszak ;-)

Jest bardzo niskI - plaster z blachy i śruba do głowicy. Nie da się popychać ale za to jest to najniższa z najniższych pozycji. Ale w sumie ja nigdy nie popychałem jeszcze sprzętu. To chyba raczej nad morzem się przydaje ;-)

A statyw też się przyda. Czasem w trawie groundpod może okazać się ciut za niski a statyw da się np. ugiąć jedną nogę i idziesz w gorę o kilka cm.
    Moje goldphoto padło. Pozostał statyw dwusekcyjny ;-)

Początki nałogu
    Miasto
    022

Domyślnie

Dzisiaj dostałem kolejny egzemplarz Camrock'a.
    Tym razem bingo. Jest stabilnie, wszystko działa bez zarzutu.
    Ddzisiaj zamontuje 40d z gripem i 70-200 do tego
    Zobaczymy jak stabilny może być statyw za 200pln

Coś już napisał Awatar asknet

Domyślnie

uff poczytałem i jestem głupszy niż na początku :-)
    może macie jakieś sensowne propozycje dla następujących założeń :
    waga: do kilograma
    udźwig : 5dII +C100-400
    maly po złożeniu
    wysokość 160-170cm
    kwota (za zestaw z głowicą ) do 1500 zl
    wszelkie sugestie mile widziane ;-)

troche sprzętu i zero umiejętności

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asknet Zobacz posta
    uff poczytałem i jestem głupszy niż na początku :-)
    może macie jakieś sensowne propozycje dla następujących założeń :
    waga: do kilograma
    udźwig : 5dII +C100-400
    maly po złożeniu
    wysokość 160-170cm
    kwota (za zestaw z głowicą ) do 1500 zl
    wszelkie sugestie mile widziane ;-)
    waga do kilograma ???? no to ja od razu Ci powiem - przy tej wysokości i tym co chcesz na tym postawić - zapomnij

Coś już napisał Awatar asknet

Domyślnie

waga do kilograma ???? no to ja od razu Ci powiem - przy tej wysokości i tym co chcesz na tym postawić - zapomnij
    taa wlasnie zdalem sobie sp0rawe ze tak to tylko w erze :-)
    do 2 KG :-) brzmi bardziej realnie

troche sprzętu i zero umiejętności

Strona 112 z 119 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113114 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów