Jeśli wysokość nie gra roli (w sumie po co to komu w terenie?), to może GX-1027? Cena zbliżona do tego Benro Mg-Al, a jednak włókna węglowe.
http://allegro.pl/statyw-triopo-gx-1...562766402.html
Ostatnio edytowane przez Merde ; 27-04-2011 o 21:39
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Wyniki Twoich doświadczeń potwierdza ciekawy, niemiecki, praktyczny test 27 głowic:
http://www.traumflieger.de/desktop/b...ballheads4.php .
Można z niego wyczytać jeszcze wiele innych ciekawych informacji :-D.
Mam dość małą wiedzę na temat statywu ale szukam czegoś korzystnego w zakresie 250zł na chwile obecną widzę velbona sherpe 200r i manfrotto mn7322yb-z-glowica-kulowa. Udźwig velbona to 3,5 kilo a manfrotto tylko 2kg,
Nie wydaję mi się żebym w najbliższym czasie potrzebował większego udźwigu niż 2 bo na wakację wymieniam 400D na jakieś 2 cyfrowe body, a jeżeli chodzi o obiektywy to raczej siedzę w stałkach.
Co w takim razie ?
...Ja tu tylko sprzątamC 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV
gdzieś kiedyś wyczytałem że w 90% tanich/tańszych statywów od udźwigu deklarowanego przez sprzedawców należy odjąć ponad 50%, wtedy mamy przybliżony faktyczny udźwig statywu. oczywiście chodzi o stabilność statywu a nie o to by w ogóle ustał.
Tak jak piszesz powiedzmy udźwig 3,5kg x 50% = 1,75kg, od tego co zostaje należy odjąć wagę głowicy, czyli powiedzmy około 700g, zostaje nam 1kg, dużo czy mało to zależy od tego co chcemy uczepić. fakt faktem kilogram wydaje się prawdziwy, nie zmyślony przez producenta.
przykład nr 2 po wyliczeniach, niech powiedzmy zostanie nam 0,5kg (dajmy lżejsza głowicę). statyw raczej na kompakt, albo mniejszą i lżejszą hybrydę.
Nie wiem ile w tym prawdy ale coś w tym jest. Mam benro z udźwigiem 8-10kg (nie pamiętam), po zaczepieniu sprzętu i worka z kamieniem łączna waga dochodzi do 5-6kg i jest przestabilnie, jak coś dołożę jeszcze to ta stabilność spada.
Wniosek taki że te udźwigi to może dotyczą sprzętu za 2k ale nie za 200zł.
pozdr.
deklarowany udzwig to bzdura i nic nie mowiacy parametr.
problemem jest nie ile masy sie zmiesci na statywie, ale co bedzie na nim stabilne. przyklad: nawet na dziadowskim statywie moze sie udac zrobic nieporuszone zdjecie zestawem typu 5D + 24-105, ale juz zestaw 450D + 55-250 nie bedzie stabilny, a juz np. 450D + 70-200. masa niby podobna, ale sztywnosc nog i przede wszystkim glowicy bedzie niewspolmiernie wiekszy na zestawy z dluzsza rurka. dodatkowo dochodzi kwestia wiatru...
deklarowany udzwig to naprawde jest nic nie mowiacy parametr![]()
nogi:
wysokosc robocza bez wyciagnietej kolumny
masa
rozmiar po zlozeniu
glowica:
brak (folderowych parametrow)
w tym wszystkim tak naprawde rozchodzi sie o przemyslany pomysl i konstrukcje, solidne wykonanie z malymi tolerancjami na odchylki od wzorca. i to, czy sprzet jest sprawdzony w boju przez wymagajacych fotografow.
...Ja tu tylko sprzątamC 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV