Strona 86 z 119 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 851 do 860 z 1181

Wątek: Jaki statyw

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Widziałem kiedyś szybowiec z włókna węglowego po upadku na ziemię. Pilot co prawda przeżył, ale z szybowca faktycznie wiórki kokosowe zostały... ;D
    No nie mow... szkoda, ze nie powiedziales tego wczesniej mojemu statywowi, toby wiedzial, ze musi peknac. A tak... 3-ci rok go mecze, lecial na glebe wiele razy... i nie chce cham peknac. A przeciez powinien. W drobny mak...

Czego to by czlowiek nie wiedzial, gdyby nie te fora w internecie... Bez nich rzeczy nie chca sie psuc, tylko bezczelnie dzialaja sobie w najlepsze...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    szkoda, ze nie powiedziales tego wczesniej mojemu statywowi, toby wiedzial, ze musi peknac. A tak... 3-ci rok go mecze, lecial na glebe wiele razy... i nie chce cham peknac. A przeciez powinien. W drobny mak...
    Widocznie za nisko leciał, w każdym razie nizej niż ten szybowiec :-?
    Czy możesz podać markę tego solidnego statywu - bo tej wiosny muszę kupić nowy

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Velbon Sherpa CF 630. ale to nie jest jakis wybitny okaz, bo podejrzewam ze i chinczyki karbonowe (Benro, Triopo, Induro,...) spokojnie dadza rade, a byc moze nawet Manfrotto CX, chociaz w tym wypadku prosze mnie w razie czego nie obwiniac...
    www albo tez flickr

Domyślnie co to za statyw

Cześć,

co to za statyw? miał ktoś z tym do czynienia organoleptycznie.

Gabarytami wygląda na solidniejszy od Camrocka.

Głowica jak z velbona a cena zupełnie po środku...

wygląda kusząco...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    http://allegro.pl/180cm-3d-profesjon...528768565.html
    Ostatnio edytowane przez mateuszkaratysz ; 05-04-2011 o 19:24 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

Używam tego modelu od kilku lat, bodajże od siedmiu. Przez ten czas zdążyłem wymienić głowicę, ale tylko dlatego, że zgubiłem jedno pokrętło. W torbie rozszedł się ekspres to z kolei mogło być spowodowane błędami użytkowania (czasami upychałem to niej nie tylko sam statyw). Wybrałem właśnie ten statyw ze względu na maksymalny udźwig, niestety gdy się go przenosi to swoje też waży. Ta waga statywu trochę potu ze mnie wycisnęła. Jako plus odbieram sposób blokowania wysuniętych nóg. Jeśli coś się poluźni wystarczy trochę dokręcić śrubkę. Jeśli chodzi o gumowe nakładki - stopki to ponieważ używam statywu w terenie otwartym to te nakładki od samego początku zalegają gdzieś w pokrowcu. Nigdy ich nie używałem. Bardzo ważną dla mnie sprawą była możliwość niezależnego rozstawiania nóg statywu na szerokość. Niestety jako minus po latach eksploatacji ujawnił się słaby materiał użyty do zrobienia śruby blokującej kolumnę centralną w pozycji wysuniętej. Po jakimś czasie gwint w tej śrubie się wyrobił tak dalece, że dziś nie mogę zablokować wysuniętej kolumny. Nawet myślałem żeby dać ją jakiemuś ślusarzowi do dorobienia, ale widzę że ta firma w Łodzi prowadzi również serwis pogwarancyjny. Czyli muszę do nich zawitać. W sumie w moim przypadku to był udany zakup. I naprawdę jedno co mi wadzi to waga tego ustrojstwa gdy je noszę. Choć każdy statyw jest za ciężki gdy się go nosi i za lekki gdy się go używa.

Domyślnie

Mi właśnie chodzi o to żeby był mega ciężki jak stare dobre manfrotto albo droższe velbony.

Czyli jednym słowem brać i nie gadać?

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

głowica to żywa podróba mojej Manfrotto 3D (modelu nie pamiętam), ogółem solidnie toto wygląda, ja bym wziął
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Początki nałogu

Domyślnie

Ogólnie jak już kupiłem ten statyw to jeden znajomy po obejrzeniu go stwierdził, że miał taki tylko nazywał się Manfrotto i miał nieco inne zamki blokowania nóg. Nie śledzę specjalnie rynku, ale wydaje mi się że za takie pieniądze to jednak jest to dość solidny zakup. Z tymże jest to jednak chińczyk więc nie dodaje nic do lansu. No i jeśli chciałbyś np. używać go w fotografowaniu dzikich zwierząt to metaliczność statywu bardzo razi w oczy i uszy. Trzeba go wówczas jakoś owijać, maskować.
    W sumie jeśli nie przeraża Cię dźwiganie 5 kg statywu to ja ze swojej strony powiem, że po kilku latach eksploatacji (około 7) raz podkręciłem śrubki na zamkach blokowania nóg i ta nieszczęsna śruba blokowania kolumny centralnej padła. Oprócz tego nic się z nim złego nie działo.
    Podobno na któryś targach wystawiane były chińskie statywy z włókien węglowych również w bardzo korzystnych cenach, choć z pewnością wyższych od opisywanego.

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Kiedyś widziałem taki test, jaki wpływ na ostrość zdjęć ma materiał z jakiego wykonany jest statyw. Chodziło konkretnie o drgania jakie wywołuje lustro w określonym czasie. Nie pamiętam jaki czas był brany pod uwagę ale krótki. I pamiętam że karbonowe wypadały znacznie lepiej niż aluminiowe. Drewniane zresztą też. Ale sam test był raczej z tych lobbingowych. Pamiętam jak robiłem zdjęcia mebli w fabryce w której chodziły jakieś ciężkie maszyny. Drgania z podłogi przenosiły się na aparat i każde zdjęcie było nieostre. Powtórzyłem zdjęcia na pożyczonym statywie karbonowym i wyszły równie rozmyte. Musiałem przyjść trzeci raz w nocy (bo nie można było zatrzymać produkcji) i dopiero wtedy były ok`. Pracownicy mnie chyba znienawidzili. tyle razy układali te meblościanki.

Strona 86 z 119 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów