Pokaż wyniki od 821 do 830 z 1181

Wątek: Jaki statyw

Widok wątkowy

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez everxfrost Zobacz posta
    U mnie waga nie gra roli jeśli chodzi o transport, ale jeśli chodzi o zdjęcia tak - więc wolę ciężkie statywy.

O ile z nogami mam mniejszy problem, to głowica jest niezłą zagwostką. Nie miałem przyjemności korzystania z kulowej głowicy - dla mnie wydaje się idealna, ale nie jestem pewien co do bezpieczeństwa i dokładności nastaw. Za to trójwymiarowa zapewnia stabilność i kontrolę.

Poziomica na sanki to bardzo klawy pomysł, jednak nie jestem przekonany co do jej dokładności - rurkowe libelle są dokładniejsze, ale pudełkowa byłaby świetna dla głowicy kulowej, gdzie mam do korekcji promień odchylenia od środka.

Nadal jednak proszę o jakieś konkretne modele - przeglądam masę propozycji, ale polecane niegdyś modele wyszły z produkcji, albo są bardzo drogie ze względu na dostępność - no i mnogość oferty zabija.

Więc jeżeli ktoś by się wykazał cierpliwością, może mógłby posłużyć pomocą?

Ja na co dzień pracuję ze statywami geodezyjnymi ale jak wiemy to inna liga.
    Jeśli pracujesz ze statywami geodezyjnymi to pewnie każdy statyw foto wydaje Ci się za delikatny .
    Ja mam właśnie na takim zbudowany kran filmowy. Tylko musiałem dokupić taki (manfrotto 165) ogranicznik na nogi żeby się nie rozjechały. Co do głowić kulowych to jeśli pracowałeś na trójwymiarowej to będzie Ci się trudno przestawić. Ja tak miałem. Ale wytrzymałość dobrych głowić kulowych jest wystarczająca dla aparatu z nawet długim szkłem. Statyw...No cóż, ja mam kilka, ale najchętniej używam 055XPROB z głowicą Benro B2.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez everxfrost Zobacz posta
    Nie mogę znaleźć opcji do edycji postów.

http://www.fotorimex.pl/product.php/...ex_+_kb-1a.htm

Na ile można wierzyć specyfikacji sprzętu? 6kg trochę mnie niepokoi chociaż mój sprzęt waży nie więcej niż 3 kg. Wie ktoś może jak działają śrubki na tej głowicy? Blokują osie, czy można ich używać jako śrub leniwego ruchu np. w ruchu po horyzoncie?

No i najważniejsze...czy ten zestaw jest wart swojej ceny?
    Głowiczka trochę delikatna.
    Śruby działaja tak że jedna blokuje abrut w płaszczyżnie poziomej druga blokuje kulę a trzecia (której akurat na tym zdjęciu nie widać a powinno) ustawia opór jaki stawia kula przy poruszaniu nią. Przynajmniej tak jest u mnie.
    Ostatnio edytowane przez Sławek ; 10-03-2011 o 00:49 Powód: Automerged Doublepost

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów