Strona 78 z 107 PierwszyPierwszy ... 2868767778798088 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 771 do 780 z 1181

Wątek: Jaki statyw

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

miałem df-60 i ... nie polecam, miał duże problemy ze stabilnościa przy zestawie 5D+grip+24-70
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    miałem df-60 i ... nie polecam, miał duże problemy ze stabilnościa przy zestawie 5D+grip+24-70
    czy przy zestawie 5D + 24-70 bez gripa było tak samo? grip jednak nie jest genialnie sztywno zamocowany i jakiekolwiek luzy i poruszenia widoczne później powstają najczęściej na mocowaniu z body...

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Widelec Zobacz posta
    czy przy zestawie 5D + 24-70 bez gripa było tak samo? grip jednak nie jest genialnie sztywno zamocowany i jakiekolwiek luzy i poruszenia widoczne później powstają najczęściej na mocowaniu z body...
    nie wiem, gripa mam na stałe, ale za najsłabsze ogniwo zestawu uznałem statyw a nie połączenie body-grip (ale to mocno subiektywna ocena:-D )
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Domyślnie

ja chciałbym powiedzieć, że bedę na tym mocował zestaw C1000D plus jakieś tele do 800g, np. Tamron 70-300 VC USD. Bez grip'a.

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emil3351 Zobacz posta
    ja chciałbym powiedzieć, że bedę na tym mocował zestaw C1000D plus jakieś tele do 800g, np. Tamron 70-300 VC USD. Bez grip'a.
    Ciężko to widzę...
    Niby zestaw w miarę lekki, ale z uwagi na brak pierścienia mocowania statywowego w tym obiektywie, zestaw będzie raczej mało stabilny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Viracocha Zobacz posta
    Ciężko to widzę...
    Niby zestaw w miarę lekki, ale z uwagi na brak pierścienia mocowania statywowego w tym obiektywie, zestaw będzie raczej mało stabilny.
    OK. Dzięki. Ale gdbym nie zostawiał go samego sobie. Chodzi mi o to żeby w mało wietrzny dzień (a raczej noc ) zrobić coś astro. W końcu jest tutaj VC, co nie? :-D A tak "na co dzień" do krajobrazu to mogę sobie tylko lekko nim pomagać. Co o tym sądzisz??

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emil3351 Zobacz posta
    OK. Dzięki. Ale gdbym nie zostawiał go samego sobie. Chodzi mi o to żeby w mało wietrzny dzień (a raczej noc ) zrobić coś astro. W końcu jest tutaj VC, co nie? :-D
    VC to po zamocowaniu sprzętu na statyw się wyłącza. Używa się tylko jednej stabilizacji.
    A tak "na co dzień" do krajobrazu to mogę sobie tylko lekko nim pomagać. Co o tym sądzisz??
    Statyw albo jest stabilny i pomaga całkowicie, albo nie pomaga wcale (jeśli nie jest w stanie utrzymać stabilnie sprzętu).

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Idź do jakiegoś sklepu i sobie ten zestaw załóż jakiś tani statyw.
    Zobacz, czy bez dodatkowego obciążenia jest stabilny. Potem spróbuj wykonać jakieś zdjęcie w pionie i ponownie oceń stabilność oraz trzymanie kąta 90st.
    Jakbyś chciał filmować na nim, sprawdź jak się prowadzi w lewo/prawo, góra/dół; czy chodzi płynnie, czy nie skrzypi (istotne dla dźwięku).
    Sam ocenisz, czy możesz zaufać takiemu czemuś zamocowanie zestawu na który wydałeś co nieco więcej kasy. Wybór tak czy inaczej zależy tylko od ciebie.
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

O kolejny wątek kolegi emila w tym temacie. Dziwne że już bez obrażania się.

Velbon CX-640 miałem i nie polecam. Stabilny nie jest. Do filmowania się nadaje - do foto moim zdaniem nie. Ma zbyt mały zakres przechylania (musiałem go przerabiać), poza tym ustawieniu do pionu śruba nie chciała trzymać i aparat przekręcał się na mocowaniu. Dodatkowo związane nogi utrudniają ustawienie statywu w trudnym terenie co dla mnie jest b. dużą wadą. Ponadto po kilku miesiącach użytkowania (ciężkiego) wszystko zaczęło się rozjeżdżać, jeden zatrzask przestał trzymać i trzeba było bardzo uważać żeby nie nacisnąć na statyw bo nóżka się skracała. Co do stabilności to najlepiej było używać samowyzwalacza lub wężyka. Każde dotknięcie statywu wprowadzało go w dziwny rezonans, najciekawiej wyglądało to przy fajerwerkach - zamiast świetlistych prostych kresek - świetliste wężyki Podnoszenie korbką - moim zdaniem porażka. Można się zakorblować. Co prawda dla mnie nieużyteczne bo po wyciągnięciu można było zapomnieć o stabilności. W sumie ze statywem męczyłem się jakieś półtora roku.
    Teraz statyw leży u kolegi, miał go używać ale po spartoleniu kilku zdjęć rzucił toto w kąt.

Co do Velbon DF-60 nie miałem ale nie wygląda na to żeby był lepszy - związane nogi, korbka i moim zdaniem utrudniająca pracę rączka. Rączka ta jest super sprawą ale przy używaniu kamer a nie aparatów fotograficznych.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    O kolejny wątek kolegi emila w tym temacie. Dziwne że już bez obrażania się.
    ... odpuśćmy sobie już

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    Stabilny nie jest
    a z jakim zestawem go używałeś?

Strona 78 z 107 PierwszyPierwszy ... 2868767778798088 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów