Strona 73 z 107 PierwszyPierwszy ... 2363717273747583 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 721 do 730 z 1181

Wątek: Jaki statyw

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Jaki statyw Gitzo byście polecali do zestawu:
    1Dmk3+500/f4 IS+głowica Wimberley WH-200 ?
    Zależy mi na statywie 3-sekcyjnym (mniej rozkładania, większa stabilność) i nie musi mieć wyciąganej kolumny, ale fajnie jakby miał wysokość ok. 160 cm.
    Obecnie mam 190PROB model z 2000 roku i wydaje mi się, że będzie za słaby pod taki zestaw...
    -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chrislab Zobacz posta
    Jaki statyw Gitzo byście polecali do zestawu:
    1Dmk3+500/f4 IS+głowica Wimberley WH-200 ?
    Zależy mi na statywie 3-sekcyjnym (mniej rozkładania, większa stabilność) i nie musi mieć wyciąganej kolumny, ale fajnie jakby miał wysokość ok. 160 cm.
    Obecnie mam 190PROB model z 2000 roku i wydaje mi się, że będzie za słaby pod taki zestaw...
    Przyjmij zasadę min. 3x (waga sprzętu) i wybierz gitzo bez kolumny, który Ci pasuje i będzie ok. Praktycznie każdy statyw o nośności nie mniej niż 16 kg da radę.

Domyślnie

Chciałbym zasięgnąć Waszej porady co do wyboru statywu i głowicy. Wymagania mam określone co powinno ułatwić wybór.

Canon 40D, obiektyw 17-55 2.8 IS (kobyła), Speedlite 580EX II i biorę pod uwagę używanie teleobiektywów z grupy 70-200 oraz rybiego oka.

JEDNAK statyw chciałbym przeznaczyć do zdjęć nocnych i pozwalających wykonywać wygodnie panoramy - w tanich statywach spotkałem się z takim felerem, że po dokręceniu wszystkich śrub blokujących wskazania libeli się różniły od poziomu, który ustawiłem wcześniej.

I najważniejsze - do 500 zł.

Zapoznałem się z tematem, w prawdzie nie całym, ale mimo wszystko liczę na jakieś odpowiedzi. Interesuję się sprzętem ze stajni Manfrotto i Benro.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Te poziomice oczka są mało przydatne. Na sanki lepsza.

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Najlepsza to taka jak ma 7d. Czyli wewnątrz aparatu. Super dokładna i można ustawiać po ciemku. Nie trzeba sobie telefonem świecić

Coś już napisał

Domyślnie

Mam pytanko. W sumie jestem zdecydowany na Manfrotto 055, ale w RTVEuro kupując na raty mogę sobie pozwolić na droższy statyw (max. 800 zł bez głowicy), ale wybór ogranicza się do Slika, Velbona, Benro.
    Zależy mi głównie na zdjęciach nocnych miasta, HDR, długie naświetlanie (chcę mieć możliwość naświetlania nawet przez kilka minut), dwa razy w roku wyjście nad morze o świcie, raz w roku jakieś góry. Jak tylko się dorobię szkła do makro, również będzie służył do tego.
    Pytanie czy warto rozważać coś innego z w/w grupy?
    Canon 700d, 580EX II, C17-40, Sg 18-200mm, 50 f/1.8

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez daniel34k Zobacz posta
    Zależy mi głównie na zdjęciach nocnych miasta, HDR, długie naświetlanie (chcę mieć możliwość naświetlania nawet przez kilka minut)
    to raczej odpowiednia glowica tu musi byc. taka, zeby po dokreceniu sruby obiektyw nie siadal.

Pytanie czy warto rozważać coś innego z w/w grupy?
    pytanie, czy warto rozwazac Manfrotto, jesli sa statywy i znacznie tansze i znacznie lzejsze, nadajace sie do tych zastosowan.

jesli wyjscia w gory nie maja byc czeste, to bralbym jakis chinski klon MF. bedzie klocowaty jak oryginal (do dlugich ekspozycji nocnych to moze byc zaleta) ale znacznie tanszy.
    a ze statywow do noszenia na codzien - karbonowe Sherpy Pro sie spokojnie zmieszcza w tej cenie. nieporownywalnie lzejsze od tego 055 (tak bez kitu - CF630 wazy chyba 1,3kg, a ww. Manfrotto 2,3 - to jest gigantyczna roznica), a Benro czy Triopo robia obecnie zblizone funkcjonalnie statywy za jeszcze mniejsze pieniadze.

chociaz ze wzgledu na priorytety (dlugie ekspozycje w nocy) jednak wolalbym nogi nie-karbonowe, tylko takie ciezsze, stalowe.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Mam pytanko. W sumie jestem zdecydowany na Manfrotto 055, ale w RTVEuro kupując na raty mogę sobie pozwolić na droższy statyw...
    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ...pytanie, czy warto rozwazac Manfrotto, jesli sa statywy i znacznie tansze i znacznie lzejsze, nadajace sie do tych zastosowan.
    No właśnie, mogę zrozumieć, że ktoś rozważa tańsze alternatywy, ale droższe...???
    W tym przypadku, po co...???

Ta Frotka to bardzo dobry statyw. No chyba, że... coś Ci w nim nie pasi lub dla lansu
    No i w razie potrzeby (ODPUKAĆ... ) nie ma problemu z częściami zamiennymi.

Jeśli droższy, to rozważałbym już raczej tylko CARBON.
    Ale ten niestety poza tym że lekki do noszenia (zaleta),
    może być średnio stabilny po rozsztawieniu bo... lekki (wada) i trzeba czymś obciążyć.
    Poza tym, że lżejszy do noszenia niż tradycyjny, to specjalnych zalet nie widzę.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

może być średnio stabilny po rozsztawieniu bo... lekki (wada) i trzeba czymś obciążyć.
    Poza tym, że lżejszy do noszenia niż tradycyjny, to specjalnych zalet nie widzę.
    waga nog akurat nie ma wplywu na stabilnosc. jesli juz to dodatni, bo lzejszy statyw mniej sie zapada np. w piasek na brzegu morza.

natomiast glowna, poza waga, roznica miedzy karbonem a aluminium, to podatnosc na rezonans - karbon, na ile mi wiadomo, reaguje na inne czestotliwosci, ale kompletnie nie potrafie odpowiedziec na pytanie, na ile wiatr (glowny sprawca drgan) jest bardziej dokuczliwy w karbonie czy stali. nie spotkalem sie z jakims sensownym porownaniem tego zjawiska.

na przykladzie wlasnych doswiadczen moge powiedziec, ze tak czy siak przy wietrze (takim "holenderskim zefirku" pokroju 20 km/h w porywach do 80km/h) kazde nogi powinno sie dociazyc i zadbac o to, zeby podwieszenie sie nie chustalo. i nieodmiennie dobrze jest tez na ile sie da oslonic soba aparat i obiektyw przed wiatrem (dluzsza rura tez "czuje" podmuchy). mnie sie udalo przy wiatrach jak wyzej opisane zrobic ostre foty cropem i 300/4, a w gorsza pogode nie zdarzylo mi sie focic i nie sadze, zeby normalny smiertelnik mial taka okazje
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Jeśli droższy, to rozważałbym już raczej tylko CARBON.

Pozdrówka!
    Jeśli używasz okazjonalnie to można brać ciężki statyw, jeśli statyw ma być używany częściej niż nie ma być używany to waga staje się priorytetem mam podobne nogi jak akustyk CF 535 czasami dociążam plecakiem (dobrych kilka kilo na haku) jest jeszcze drobny problem z dociążaniem - nogi muszą to dociążenie wytrzymać . Włókna węglowe mają również inną sztywność, wytrzymałość i lepiej amortyzują drgania niż aluminium więc tych zalet jest trochę więcej niż tylko waga jeśli tylko waga jest istona to kup nogi aluminiowe za kilkadziesiąt złotych (z głowicą) pytanie czy postawisz na tych nogach sprzęt za kilka tysięcy złotych. zawsze sobie zadaję pytanie co kieruje pytającymi czy 5DII można postawić na statywie za 50zł lub czy do 7D kupić kita za 200zł - odpowiedź można postawić i można kupić.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Strona 73 z 107 PierwszyPierwszy ... 2363717273747583 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów