Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1181

Wątek: Jaki statyw

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

przy zakupie porownywalem bezposrednio Sherpe Pro CF630 i 190CXPro3. powiem krotko, ze Sherpa zdecydowanie wygrala to porownanie z okladem.

co do glowic - jesli porownujesz z kulka Manfrotto, to na pewno nie jest precyzyjna. wez duza kulke typu Markinsa (cos w rozmiarze Benro B-2) i zobacz jak to chodzi, bo moze okazac sie dostatecznie precyzyjne. ja mam B-1 i to przy odpowiednim dokreceniu tarcia (roznym dla roznych obiektywow!) jest dla mnie dostatecznie plynne, zeby moc sama kulka lekko skorygowac kadr. a tam jest jeszcze niezalezna rotacja w plaszczyznie poziomej, ktora bez regulacji chodzi bardzo plynnie.

inna kwestia, ze srednio widze taka precyzyjna prace w ogole, w zestawie korpus cropowy + dluga rurka bez uchwytu statywowego. to jest dostatecznie ciezkie a jednoczenie niedostatecznie sztywne, zeby glowica precyzyjna typu 410 miala racje bytu.

szukaj przez Allegro i macaj. z konkretnym body i obiektywami, bo to trzeba pod sprzet wyczuc. moim zdaniem juz takie B-1 to jest overkill, bo ma nawet za duza precyzje ustawien na Twoj zestaw. 70-300 i tak zabije klase glowicy "nurkowaniem" obiektywu, a do 100mm to pewnie nawet B-0 wystarczy.
    www albo tez flickr

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

ten 70-300 to chyba zamienie na sigme 100-300 4.0 a to juz wazy. Chce żeby było przyszłościowe.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ... ja mam B-1 i to przy odpowiednim dokreceniu tarcia (roznym dla roznych obiektywow!) jest dla mnie dostatecznie plynne, zeby moc sama kulka lekko skorygowac kadr. a tam jest jeszcze niezalezna rotacja w plaszczyznie poziomej, ktora bez regulacji chodzi bardzo plynnie.
    a możesz napisać czy B-1 daję radę z Twoją 300tką?

Właśnie doszedłem do wniosku, że mam dość dźwigania 055pro z głowicą 3D. Teraz przyszła kolej na jakiś karbon z dobrą kulką ;-)

p.s. nigdy nie myślałem, że statywów też będę miał więcej jak jeden
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta
    a możesz napisać czy B-1 daję radę z Twoją 300tką?
    Absolutnie. Zero zastrzezen do stabilnosci. Jedyne problemy w tym zestawie to kiedy mocniej wieje (tak... po holendersku) i czasy sa troche dluzsze (typu 1/10s i dluzej) - wtedy nogi karbonowe moga wpadac w rezonans i zestaw drga, co przy 300mm i takich czasach wychodzi na zdjeciach.

Natomiast stabilnosc ustawionego kadru to jedno, a komfort pracy z taka kulka to drugie. Czadem glowic tego typu jest m.in. to, ze jak sie odpowiedni dokreci to mozna pracowac na kulce niezablokowanej - wtedy z jednej strony mozna jeszcze aparatem krecic, ale z drugiej strony mozna tez bez blokowania robic nieporuszone foty (polecam znane wideo: http://www.youtube.com/watch?v=DJ0Ln...1&feature=fvwp ). Oczywiscie, nie na dluzszych czasach, bo kulka bez blokady jednak pracuje, ale 300mm robilem w ten sposob foty przy 1/30 sekundy i jakosciowo sa zyletka. A bylo nie bylo w wielu sytuacjach to sie swietnie sprawdza.

Jakbym dzisiaj wybieral kulke to dolozylbym do B-2. Z jednej strony ze wzgledu na lepsza plytke (PU-60 jest dluzsza niz PU-50) a zdrugiej na jednak wieksza precyzje regulacji i pracy kulki. Wlasnie przy pracy na niezablokowanej kuli to pozwala na wieksza precyzje i sie przydaje.

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta
    Właśnie doszedłem do wniosku, że mam dość dźwigania 055pro z głowicą 3D. Teraz przyszła kolej na jakiś karbon z dobrą kulką ;-)
    Nogi - jak ja wybieralem, to jeszcze nie bylo Benro, wiec mam Sherpe Pro. Dzisiaj, znajac glowice Benro, bez obawy bralbym nogi. Zwlaszcza, ze sa w bardzo przyzwoitych cenach.
    www albo tez flickr

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów