przy zakupie porownywalem bezposrednio Sherpe Pro CF630 i 190CXPro3. powiem krotko, ze Sherpa zdecydowanie wygrala to porownaniez okladem.
co do glowic - jesli porownujesz z kulka Manfrotto, to na pewno nie jest precyzyjna. wez duza kulke typu Markinsa (cos w rozmiarze Benro B-2) i zobacz jak to chodzi, bo moze okazac sie dostatecznie precyzyjne. ja mam B-1 i to przy odpowiednim dokreceniu tarcia (roznym dla roznych obiektywow!) jest dla mnie dostatecznie plynne, zeby moc sama kulka lekko skorygowac kadr. a tam jest jeszcze niezalezna rotacja w plaszczyznie poziomej, ktora bez regulacji chodzi bardzo plynnie.
inna kwestia, ze srednio widze taka precyzyjna prace w ogole, w zestawie korpus cropowy + dluga rurka bez uchwytu statywowego. to jest dostatecznie ciezkie a jednoczenie niedostatecznie sztywne, zeby glowica precyzyjna typu 410 miala racje bytu.
szukaj przez Allegro i macaj. z konkretnym body i obiektywami, bo to trzeba pod sprzet wyczuc. moim zdaniem juz takie B-1 to jest overkill, bo ma nawet za duza precyzje ustawien na Twoj zestaw. 70-300 i tak zabije klase glowicy "nurkowaniem" obiektywu, a do 100mm to pewnie nawet B-0 wystarczy.