Strona 65 z 107 PierwszyPierwszy ... 1555636465666775 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 641 do 650 z 1181

Wątek: Jaki statyw

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar adamus84
    Miasto
    Marki k/Wawy

Domyślnie

MANFROTTO STATYW 055XPROB 055 GŁOWICA 498RC2
    po przeczytani większosci wątku myśle że taki będzie odpowiedni.
    jesli cos niezrozumiałem dajcie znac
    C50d + 18-135 is-+ "błysk" metz 44 af-1 temat rzeka ,ale sie uczę...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Odpowiedni będzie, pójdź jeszcze tylko do sklepu, sprawdź czy waga Ci odpowiada;-)
    7D + C18-135

Bywalec Awatar Kr4nkEd
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Podpisuję się pod tym
    Kula dobra, mam frote 486 i jednak im większa tym lepiej.
    Poza tym ustawienie tarcia i zwolnienie samej osi Y to duże plusy.

A nogi. 055 to bardzo dobry wybór...ale i ciężki, to prawda.
    Zależy do czego potrzebujemy. Nie jest też tak, że nie da się z nim chodzić,
    ale lepiej sprawdzić czy konfiguracja będzie nam odpowiadała niż się niemiło zaskoczyć miną zasapanego kuriera

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kr4nkEd jesteś w stanie polecić coś lżejszego w tym zakresie cenowym i wysokości co 055XPROB 055 + 498RC2? Też byłem przekonany do tego zestawu ale waga jednak robi swoje.
    7D + C18-135

Bywalec Awatar Kr4nkEd
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

A przejmujemy się pieniędzmi?

Jeśli chcesz lżej - musi byc trochę mniejsze (np. 190tka z Manfrotto), albo z innego materiału, czyt. droższe (włókno węglowe/bazalt).
    Możesz popatrzeć na produkty Manfrotto lub np. Gitzo.

Taki np. 055 to różnica 2.4kg vs 1.7kg
    Cenowa: 500pln vs 1100pln

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Gdybym się nie przejmował pieniędzmi, to wymacałbym w sklepie co mi odpowiada i kupił, a nie pisał posty :-D

A czy frotka 190 z jakąś sensowną głowicą będzie odpowiednia wysokością do mnie (182cm)? Jak to jest z optymalną wysokością?

Za te 600zł różnicy wolę chyba ponosić cięższy;-)
    7D + C18-135

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samboman Zobacz posta
    A czy frotka 190 z jakąś sensowną głowicą będzie odpowiednia wysokością do mnie (182cm)? Jak to jest z optymalną wysokością?
    Odpowiedz sam sobie na pytanie, czy jak się nieco schylisz, to coś Ci się strasznego stanie? Przecież nie spędzisz w tej pozycji pół dnia. Statyw nie służy do tego, żeby Ci było wygodnie, tylko do utrzymania aparatu w odpowiedniej pozycji na odpowiedniej wysokości. Odpowiednia wysokość to taka, z jakiej planujesz zrobić zdjęcie i ma się nijak do Twojego wzrostu.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Odpowiedz sam sobie na pytanie, czy jak się nieco schylisz, to coś Ci się strasznego stanie? Przecież nie spędzisz w tej pozycji pół dnia. Statyw nie służy do tego, żeby Ci było wygodnie, tylko do utrzymania aparatu w odpowiedniej pozycji na odpowiedniej wysokości. Odpowiednia wysokość to taka, z jakiej planujesz zrobić zdjęcie i ma się nijak do Twojego wzrostu.
    Jest trochę racji w tym stwierdzeniu aczkolwiek ja wolałbym się za mocno nie schylać...Mam taki mikro statyw, po rozłożeniu coś ok 120-130 cm i to jest męka. Dlatego dla mnie priorytetem jest jednak wysokość. Waga to u mnie parametr "piętnastorzędny"
    Ale każdemu według potrzeb...
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Bywalec Awatar Kr4nkEd
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

To tylko kwestia - jak długo chcemy nosić

Co do wysokości - wiele się słyszy, że statyw powinien umożliwiać pracę bez garbienia.
    Nie stosuję tej zasady, robię zdjęcia z różnych perspektyw i nie stoję przy wizjerze 5h dziennie więc mogę się na te kilka chwil schylić

Statyw to wypadkowa oczekiwanej stabilności, rozmiaru i wagi korygowana współczynnikiem fenicjańskim zwanym na ogół pieniędzmi

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Statyw nie służy do tego, żeby Ci było wygodnie, tylko do utrzymania aparatu w odpowiedniej pozycji na odpowiedniej wysokości.
    Dokładnie,dlatego bardziej niż jak nad duża wysokoscia warto zastanowić się nad wagą,bo pozniej okazuje sie że statyw wiecej czasu spedza w domu niż w plenerze bo wkurza wielkościa i ciężarem taki klamot mnie też wkurza bo gdy ide gdzieś w plenerek krajobrazowy to po jednej stronie torba z gratami po drugiej statyw dołóżmy do tego miejsce do którego trzeba dojsc z buta ładny kawałek i już jest problem,a nie wspomne jeszcze o obecnych warunkach czyli sniegu czesto gdzieś w plenerze po kolana dostaje wtedy piany bo zanim tam dojde to sie upoce i zasapie,ale czasem warto
    EOS + L i kupa gratów ...

Strona 65 z 107 PierwszyPierwszy ... 1555636465666775 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów