MANFROTTO STATYW 055XPROB 055 GŁOWICA 498RC2
po przeczytani większosci wątku myśle że taki będzie odpowiedni.
jesli cos niezrozumiałem dajcie znac![]()
MANFROTTO STATYW 055XPROB 055 GŁOWICA 498RC2
po przeczytani większosci wątku myśle że taki będzie odpowiedni.
jesli cos niezrozumiałem dajcie znac![]()
C50d + 18-135 is-+ "błysk" metz 44 af-1 temat rzeka ,ale sie uczę...
Odpowiedni będzie, pójdź jeszcze tylko do sklepu, sprawdź czy waga Ci odpowiada;-)
7D + C18-135
Podpisuję się pod tym![]()
Kula dobra, mam frote 486 i jednak im większa tym lepiej.
Poza tym ustawienie tarcia i zwolnienie samej osi Y to duże plusy.
A nogi. 055 to bardzo dobry wybór...ale i ciężki, to prawda.
Zależy do czego potrzebujemy. Nie jest też tak, że nie da się z nim chodzić,
ale lepiej sprawdzić czy konfiguracja będzie nam odpowiadała niż się niemiło zaskoczyć miną zasapanego kuriera![]()
Kr4nkEd jesteś w stanie polecić coś lżejszego w tym zakresie cenowym i wysokości co 055XPROB 055 + 498RC2? Też byłem przekonany do tego zestawu ale waga jednak robi swoje.
7D + C18-135
A przejmujemy się pieniędzmi?![]()
Jeśli chcesz lżej - musi byc trochę mniejsze (np. 190tka z Manfrotto), albo z innego materiału, czyt. droższe (włókno węglowe/bazalt).
Możesz popatrzeć na produkty Manfrotto lub np. Gitzo.
Taki np. 055 to różnica 2.4kg vs 1.7kg
Cenowa: 500pln vs 1100pln
Gdybym się nie przejmował pieniędzmi, to wymacałbym w sklepie co mi odpowiada i kupił, a nie pisał posty :-D
A czy frotka 190 z jakąś sensowną głowicą będzie odpowiednia wysokością do mnie (182cm)? Jak to jest z optymalną wysokością?
Za te 600zł różnicy wolę chyba ponosić cięższy;-)
7D + C18-135
Odpowiedz sam sobie na pytanie, czy jak się nieco schylisz, to coś Ci się strasznego stanie? Przecież nie spędzisz w tej pozycji pół dnia. Statyw nie służy do tego, żeby Ci było wygodnie, tylko do utrzymania aparatu w odpowiedniej pozycji na odpowiedniej wysokości. Odpowiednia wysokość to taka, z jakiej planujesz zrobić zdjęcie i ma się nijak do Twojego wzrostu.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Jest trochę racji w tym stwierdzeniu aczkolwiek ja wolałbym się za mocno nie schylać...Mam taki mikro statyw, po rozłożeniu coś ok 120-130 cm i to jest męka. Dlatego dla mnie priorytetem jest jednak wysokość. Waga to u mnie parametr "piętnastorzędny"
Ale każdemu według potrzeb...![]()
trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".
To tylko kwestia - jak długo chcemy nosić![]()
Co do wysokości - wiele się słyszy, że statyw powinien umożliwiać pracę bez garbienia.
Nie stosuję tej zasady, robię zdjęcia z różnych perspektyw i nie stoję przy wizjerze 5h dziennie więc mogę się na te kilka chwil schylić
Statyw to wypadkowa oczekiwanej stabilności, rozmiaru i wagi korygowana współczynnikiem fenicjańskim zwanym na ogół pieniędzmi![]()
Dokładnie,dlatego bardziej niż jak nad duża wysokoscia warto zastanowić się nad wagą,bo pozniej okazuje sie że statyw wiecej czasu spedza w domu niż w plenerze bo wkurza wielkościa i ciężarem taki klamotStatyw nie służy do tego, żeby Ci było wygodnie, tylko do utrzymania aparatu w odpowiedniej pozycji na odpowiedniej wysokości.mnie też wkurza bo gdy ide gdzieś w plenerek krajobrazowy to po jednej stronie torba z gratami po drugiej statyw dołóżmy do tego miejsce do którego trzeba dojsc z buta ładny kawałek i już jest problem,a nie wspomne jeszcze o obecnych warunkach czyli sniegu czesto gdzieś w plenerze po kolana
dostaje wtedy piany bo zanim tam dojde to sie upoce i zasapie,ale czasem warto
![]()
EOS + L i kupa gratów ...