Strona 55 z 119 PierwszyPierwszy ... 545535455565765105 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 1181

Wątek: Jaki statyw

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artd4 Zobacz posta
    Nikt mi niestety nie odpowiedział na pytanie o różnicy jakości pomiędzy Bogenami i Manfrotto.Sprawdziłem dokładnie sam na wielu forach i teraz już wiem,że różnicy w jakości nie ma.Amerykanie chętniej kupują Bogeny z zakręcanymi nogami(też wole) i srebrne.Czarne są tylko ładniejsze,a na srebrnych nie widać upływu czasy(rys)
    Czytam wpisy i tak sobie myśle ze oszczędny powinien kupować porządne rzeczy.Taką rade usłyszałem plus proste równanie matematyczne (wartość zestawu na statywie do statywu) i ...mam spokój na wieeele lat.To prawda ze zmienia sie szkła,puszki,reszte.Dobry statyw zmienia sie tylko wtedy gdy sie rozsypie.Mój zestaw Bogena czyli statyw i monopod przetrzymają wiele szkieł i puch.Ale najważniejszy jest kompletny spokój o zamontowany na nim sprzęt (nie drgnie nawet z cięzką sigmą 400).Ten spokój wart jest tej raz wydanej większej kasy.Ale to moje zdanie
    Mało ludzi kupuje i Manfrotto i Bogeny, bo te drugie to tylko w USA.
    Jako iż jest to ta SAMA firma to nikt nie odpowiada, ale z pewnością różnicy w jakości wykonania nie ma.

Co do "klasy" Manfrotto, to już jest wiele tutaj wypowiedzi.
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sirlukas Zobacz posta
    Mało ludzi kupuje i Manfrotto i Bogeny, bo te drugie to tylko w USA.
    A w USA to sie kupuje ale Gitzo a nie jakies Manfrotto czy Bogen...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artd4 Zobacz posta
    Nikt mi niestety nie odpowiedział na pytanie o różnicy jakości pomiędzy Bogenami i Manfrotto...
    Google "mówią" że:

We are pleased to announce that Bogen Imaging is now Manfrotto Distribution.
    You can still expect the same excellent service and quality products
    only now under the Manfrotto Distribution name.

Różnica mniej-więcej taka jak pomiędzy marką Opel i Vauxhal.

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Coś już napisał

Domyślnie

Hmm, jakos tak cooraz częściej myślę o głowicy Benro B-1...
    Jeśli natomiast chodzi o nogi karbonowe to nasunęła mi sie jednak kwestia: Otóż jak wiadomo karbon po wiekszyym uderzeniu nie będziie sie wyginał tylko bedzie pękał, niestety. I co potem? Jakk wygląda sprawa z ewentualnym dokupieniem np jednej nogi, jednej rurki nogi, jednej złączki, itd ood Benro? Czy ktos sie nad tym zastanawiał, sprawdzał?
    Pytałem w Manfrotto i tam podobno nie ma najmniejszych problemów kupić każdy element statywu oddzielnie... i wygląda mi to na dużą zaletę.

A wracając do głowicy Benro B-1 to jak poradziiliście sobie z tymi płytkami (płaskie, czy tez z wypuustem zapobiegającym obracaniiu się płytki, itd). Zamawiacie komplet np Benro B-1 + PU-50 czy jak?
    Czy może zamawiacie gdzieś oddzielnie płytki w standardzie arca swiss, ale te lepsze, z wypustami, lub dedykowane do konkretnej puszki... Ta sprawa bardzo mnie interesuje...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darek24111 Zobacz posta
    A wracając do głowicy Benro B-1 to jak poradziiliście sobie z tymi płytkami (płaskie, czy tez z wypuustem zapobiegającym obracaniiu się płytki, itd). Zamawiacie komplet np Benro B-1 + PU-50 czy jak?
    w zestawie z B-1 jest jedna plytka PU-50. jesli potrzebujesz wiecej to musisz sobie domowic. to akurat wyglada dokladnie tak samo jak w innych systemach mocowania.
    www albo tez flickr

Coś już napisał

Domyślnie

Dzięki. Bardziej chodziło mi o kwestie czy te płytki z zestawu (PU-50) sa OK, gdyż były tu gdzies opinie ws braku wypustów zapobiegających obracaniu sie tych płytek. Stosujecie te standardowe czy jakieś inne, lepsze?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

ja mam dwa rodzaje plytek. jeden jest nakrecany tylko imbusem (ta z kompletu z glowica) a ma masywniejsza srube nakrecana imbusem lub plaskim wkretakiem. zaden nie ma tego kolnierzyka blokujacego korpus w miejscu.

ten drugi typ mi sie bardziej podoba, bo latwiej go sztywno dokrecic. przy tym pierwszym (stozkowatym) trzeba troszke wiecej pokombinowac.

jakby nie kombinowal, po dokreceniu oba sa sztywne i nic sie nie obraca.
    www albo tez flickr

Coś już napisał

Domyślnie

akustyku - "czapki z głów" za Twoje rzeczowe i pomocne odpowiedzi!!!

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Witam. Kupilem 498RC2. Jestem bardziej niz zadowolony. Podpinalem 350D oraz 40D (jedynek jeszcze nie). Ze szielek najciezej to 100-400 (i kupa innych). Glowica daje rade. Ma te 2 pokretelka co jest dobre (bardzo sie przydaje - bardzo). Benro - nie mialem doczynienia. Dodatkowo nie zasysa az tak kurzu jak byslalem (troche po piasku potargalem). Mam to podpiete por 055XPROB. Jedyny "minus" (2 razy to byl dla mnie plus) to ze jest "wysoka" mam doczynienia z mniejszymi glowicami i ma te "nascie cm". jest widoczna nie "chowa sie", widac ze jest to przedluzenie statywu. na 100-400 - zadnych "bujniec" - stabilnie. Ja jestem zadowolony. Jak ralem swoja glowice (a kupowalem razem ze stawywem) to bralem do reki (tylko w sklepie podczepialem pod 090 Xprob) rozne glowice (glownie manfrotto) i ta jakos mi najbardziej pasila (moze dlatego ze sie na nia napalilem). Przy 055 z max wyciagnieta komumna to jest kolos.

Coś już napisał

Domyślnie

Dzięki pomocy niektórych forumowiczów (wielkie dzięki!!!), rozmowie z osoba posiadająca tą głowicę, itd, głowica jest w zasadzie wybrana: Benro-B1. Mam nadzieje, że będzie OK.

Od samego początku myślałem w zasadzie o nogach Manfrotto 055cxpro3, dalej są najbardziej prawdopodobne, ale niektórzy sugerują mi pomyśleć o Benro.
    Które modele (np 2 czy 3 modele) z Benro byłyby z technicznej strony do w/w MF oraz godne polecenia?
    Znalazłem Benro C297 w 3 wersjach (EX - zatrzaski; M8 - zakrętki i N??? , starsza wersja M8 bez magnezu???). Może jeszcze jakieś inne?
    W zasadzie myśląc o najlepszej stabilności myślę, o 3 sekcyjnych...

W czym Benro bedzie lepsze od frotki?
    - troszke tańszy, ok
    - co jeszcze?

Za Manfrotto przemawia:
    - dostępność wszelakich i pojedynczo kupowanych części zamiennych (zatrzask, sekcja nogi (karbon...), itd), nie wiem jak jest w Benro...
    - jednak sprawdzona konstrukcja i marka jeśli chodzi o nogi (ad głowicy dałem sie przekonać))
    -???

Jeszcze jedna rzecz: jak wspomniałem wcześniej ponieważ zawsze byłem przyzwyczajony do zatrzasków to i zakrętki wydaja się mi mniej poręczne... (pewnie kwestia nawyku...)

Poradźcie coś jeszcze proszę, bo włąśnie dzisiaj rozsypała mi sie głowica mojego starego Slika, jakby prosząc o następce ))
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Mój wzrost to 186 cm, stąd myślę tylko o wyższych (niekoniecznie najwyższych) modelach nóg. No i karbon oczywiście aby z głowicą ważyło ok 2 kg...
    Ostatnio edytowane przez darek24111 ; 03-07-2010 o 14:10 Powód: Automerged Doublepost

Strona 55 z 119 PierwszyPierwszy ... 545535455565765105 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów