Cytat Zamieszczone przez darek24111 Zobacz posta
1) uważasz, że blokowanie nów na zakretki jest lepsze niz na zatrzaski jak ma MF? Nie sprzeczam sie tylko pytam bardziej doświadczonych, dlaczego???
dla mnie jest lepsze. znacznie szybsze, poza tym nie grozi przytrzasnieciem palucha.

zapewne sporo zalezy tu od wykonania zakretki - w Sherpie kreca sie akurat tyle, ze mozna jednym ruchem odblokowac/zablokowac.

Cytat Zamieszczone przez darek24111 Zobacz posta
2) Druga sprawa to o co choodzi z ymi problemami z mocowaniem na płytke RC2? Można bardziej szczegółowo?
w przypadku glowic statywowych z szybkozlaczka, zwlaszcza kiedy uzywa sie dluzszych i ciezszych rurek, wielkie znaczenie dla komfortu pracy ma sztywnosc i pewnosc mocowania szybkozlaczki w misce glowicy. blokada w RC2 dziala przez docisk jezyczkiem, ktory nie zawsze zapewnia sztywne siedzenie szybkozlaczki. na domiar zlego, ta dodatkowa klameczka, blokujaca przypadkowe odblokowanie jezyczka, to sakramencko niewygodna rzecz (a juz w ujemnych temperaturach...)

plytka w standardzie Arca-Swiss, jak m.in. w Benro, blokowana jest przez docisniecie szyny, jak w imadle. wygodnym pokretlem. w rezultacie aparat siedzi duzo szywniej na statywie i przy ruszaniu docisnieta glowica czuc co najwyzej luz w bagnecie aparatu/obiektywu, ale na pewno nie miedzy aparatem a glowica.

moim zdaniem: tak do 70-200/4 to jeszcze mozna przezyc RC2 (moj egzemplarz 486RC2 przynajmniej byl OK), ale juz z wiekszymi rurami sie zauwazy. ja mam 300/4 i na kulce B-1 pracuje sie znacznie lepiej niz na 486RC2.

co by nie bylo, Benro jest nieco drozsze i nie chce cie przekonywac, ze bez tego nie da sie zyc. pracowac to bedzie na pewno lepiej, ale jesli nie masz realnej konieczosci albo nie chcesz zbyt duzo wydawac - MF tez sie da uzywac. do okazjonalnych zdjec (2-3 godziny statywu w tygodniu) i normalnych lensow na pewno nie bede przekonywal o niezbednosci Benro