Wlasnie sie coraz bardziej do tego Vanguarda przychylam. Wyzszy, wiekszy udzwig, wiec zapewne jest stabilniejszy.
Ale namieszaliście z tym Benro...
Nogi raczej wezmę manfrotto (prawdopodobnie 055cx prob) ale co do głowicy to się nadal waham... (MF 498RC2 czy tez to wychwalane tutaj Benro, B-1 czy któreś...)
Muszę sprawdzić czy mam szansę gdzieć tego dotknąć..., ale będzie ciężko chyba...
oczywiście miało być 055cx pro3
![]()
Tutaj też dobra propozycja w super cenie:
http://fotozakupy.pl/statyw/velbon-s...o-cf-530,8305s
O co chodzi z tymi statywami benro?
Coraz cześciej o nich słyszę ostatnio.
Do niedawna forum canona az huczało, że goldphoto jest super, a teraz jakieś benro?
czy to znaczy, że mój zakup golda w foto-tipie to przezytek? mam teraz zmieniac statyw czy jak? :]
"Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
... mój zestaw...
Akustyku - dzięki za Twoje opinie, cenne oczywiście ale mam (kolejne) 2 pytania:
1) uważasz, że blokowanie nów na zakretki jest lepsze niz na zatrzaski jak ma MF? Nie sprzeczam sie tylko pytam bardziej doświadczonych, dlaczego??? Mooże dlatego, że dotychczas mam Slikka nna zatrzaski i wydawał mi sie to optymalna opcja. Własnie te zakkretki jakoś dziwne mi sie wydają, mnniejj wygodne i bardziej czasochłonne... Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami w tym zakresie...
2) Druga sprawa to o co choodzi z ymi problemami z mocowaniem na płytke RC2? Można bardziej szczegółowo?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Czy ktos sie może orientuje gdzie w okolicach Bielska-Białej lub Katowic (ewentualniie Krakowa) można zobaczyć i porównac produkty Manfrotto, ale i Benro.
Frotek pełno wszędzie...
Chyba najlepiej byłoby je "pomacać" i samemu się przekonać, ale gdzie???
A może ktos z użytkowników Benro mieszkka gdzies w okolicach...?
![]()
Ostatnio edytowane przez darek24111 ; 01-07-2010 o 09:29 Powód: Automerged Doublepost
dla mnie jest lepsze. znacznie szybsze, poza tym nie grozi przytrzasnieciem palucha.
zapewne sporo zalezy tu od wykonania zakretki - w Sherpie kreca sie akurat tyle, ze mozna jednym ruchem odblokowac/zablokowac.
w przypadku glowic statywowych z szybkozlaczka, zwlaszcza kiedy uzywa sie dluzszych i ciezszych rurek, wielkie znaczenie dla komfortu pracy ma sztywnosc i pewnosc mocowania szybkozlaczki w misce glowicy. blokada w RC2 dziala przez docisk jezyczkiem, ktory nie zawsze zapewnia sztywne siedzenie szybkozlaczki. na domiar zlego, ta dodatkowa klameczka, blokujaca przypadkowe odblokowanie jezyczka, to sakramencko niewygodna rzecz (a juz w ujemnych temperaturach...)
plytka w standardzie Arca-Swiss, jak m.in. w Benro, blokowana jest przez docisniecie szyny, jak w imadle. wygodnym pokretlem. w rezultacie aparat siedzi duzo szywniej na statywie i przy ruszaniu docisnieta glowica czuc co najwyzej luz w bagnecie aparatu/obiektywu, ale na pewno nie miedzy aparatem a glowica.
moim zdaniem: tak do 70-200/4 to jeszcze mozna przezyc RC2 (moj egzemplarz 486RC2 przynajmniej byl OK), ale juz z wiekszymi rurami sie zauwazy. ja mam 300/4 i na kulce B-1 pracuje sie znacznie lepiej niz na 486RC2.
co by nie bylo, Benro jest nieco drozsze i nie chce cie przekonywac, ze bez tego nie da sie zyc. pracowac to bedzie na pewno lepiej, ale jesli nie masz realnej konieczosci albo nie chcesz zbyt duzo wydawac - MF tez sie da uzywac. do okazjonalnych zdjec (2-3 godziny statywu w tygodniu) i normalnych lensow na pewno nie bede przekonywal o niezbednosci Benro![]()
ja używam sherpa 600R z głowicą manfrotto 804RC2
jestem bardzo zadowolony!
..w oryginalnej głowicy od sherpy brakowało mi "3D" i w plenerze musiałem kadr poziomować nogami statywu, a w "804" są 3 pokrętła i jest OK.
Canon 7D mk II + TAMRON 17-50 2.8 VC + C24-105 4 L IS + C70-200 2.8LIS + SIGMA 100-300/4 DG + SIGMA 50/1.4 EX DG + 50/1.8II + SIGMA x1.4 APO + Manfrotto 055XPROB + Manfrotto 804RC2
SZUKAJKA Canon-Board
Nikt mi niestety nie odpowiedział na pytanie o różnicy jakości pomiędzy Bogenami i Manfrotto.Sprawdziłem dokładnie sam na wielu forach i teraz już wiem,że różnicy w jakości nie ma.Amerykanie chętniej kupują Bogeny z zakręcanymi nogami(też wole) i srebrne.Czarne są tylko ładniejsze,a na srebrnych nie widać upływu czasy(rys)
Czytam wpisy i tak sobie myśle ze oszczędny powinien kupować porządne rzeczy.Taką rade usłyszałem plus proste równanie matematyczne (wartość zestawu na statywie do statywu) i ...mam spokój na wieeele lat.To prawda ze zmienia sie szkła,puszki,reszte.Dobry statyw zmienia sie tylko wtedy gdy sie rozsypie.Mój zestaw Bogena czyli statyw i monopod przetrzymają wiele szkieł i puch.Ale najważniejszy jest kompletny spokój o zamontowany na nim sprzęt (nie drgnie nawet z cięzką sigmą 400).Ten spokój wart jest tej raz wydanej większej kasy.Ale to moje zdanie
ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
2x dSLR (Canon)