A czym różnią się poszczególne Velbony Sherpy? Np. 250R/450R/550R/600R/800R? Tylko wysokością? Który z nich jest najlepszy? Najbardziej z tego pociąga mnie 800R, bo choć ważą wszystkie podobnie, ten jest z nich najlżejszy.
A czym różnią się poszczególne Velbony Sherpy? Np. 250R/450R/550R/600R/800R? Tylko wysokością? Który z nich jest najlepszy? Najbardziej z tego pociąga mnie 800R, bo choć ważą wszystkie podobnie, ten jest z nich najlżejszy.
450D + 18-55 IS
Zawsze chciałem mieć sławnego Manfrotto.
Najpierw kupiłem monopod Bogen/Manfrotto.
Zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie.
Postanowiłem kupić statyw.
Udało mi się kupić statyw Bogen/Manfrotto.
Teraz mam ładny komplet
Jest tylko jedno "ale"
Do tej poru miałem naprawde cudowny statyw HEIWA TH-650
To statyw filmowy,więc lustrzanka nawet z 400mm wyglądała niepozornie
Miał jednak wielki plus.Spokojnie wytrzymywał najcięższe kamery filmowe
Nie widziałem bardziej stabilnejszego i mocniejszego statywu.
To pewnie przyzwyczajenie ,ale nakładając na niego lustrzanke byłem
tak spokojny jakby była w porządnym plecaku w szafie
Teraz musze przyzwyczaić sie do Bogen/Manfrotto.
Niestety oba posiadają tą samą wade:Ciężar
Ale z drugiej strony patrząc,statyw nie powinien być leciutki
Na wycieczki biorę monopod
Mam superpatent na domowy statyw
Otóż wymieniając dziecku fotel biurkowy na kółkach na nowy zostawiłem podstawe z kółkami.Monopod pasuje DOKŁADNIE w otwór zamiast siedziska.
Na siłe chciałem go przewrócić i nie dałem rady!
Nie wiem czy Manfrotto nie jest przereklamowany
Wszystko co ma napis "Manfrotto"pasek,czy pokrowiec jest duuużo droższe
Nie jestem pewien czy tak kolosalna niekiedy różnica ceny jest adekwatna do różnicy jakości funkcjonalności jakości,funkcjonalności itd.Bardzo żałuje że sprzedałem ten filmowy statyw.
Niestety opcja była ten lub ten
Było pisane jyż dziesiątki razy ale jeszcze raz nie zaszkodzi
Nie warto oszczędzać na statywie!!!
Nawet nie wyobrażam sobie miny człowieka stojącego nad roztrzaskaną lustrzaną ze szkłem za kilka tysi patrzącego na pęknięty ,złamany czy wykrzywiony statyw za sto zł.To głupota
ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
2x dSLR (Canon)
Witam
Czy duża różnica jest w sztywności Benro A-600EX a Benro A-650EX?
Benro A-600EX - trzysekcyjny
Benro A-650EX - czterosekcyjny
Czterosekcyjny będzie wygodniejszy ponieważ po złożeniu jest 10cm niższy przy takiej samej maksymalnej wysokości.
/ 6d / C15mm Fisheye / C17-40 / C50 1.8 STM / C135 2.0 / Fujifilm x100s / 430EX II / 2x YN685 / Voigtlander Bessa R4a + 21mm f4 + 35mm f2.5
http://adamlakomy.pl - PORTFOLIO
http://photoskateboarding.blogspot.com - skate portfolio
A coś do video (najciężej 5d2+70-200) bardzo budżetowego?
Ten wydaje się być rozsądny : http://www.skapiec.pl/site/cat/60/comp/102495
Mam ja rację?
Tanio, dobrze i do takiego sprzętu będzie zestawik z jakiś nóg i głowicy manfrotto 501, do filmów, 1D z 70-200/4 nie zrobiło na tym żadnego wrażenia.
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
501 + nogi to stanowczo nie jest budżetowo :P
Jeżeli już manfrotto, to patrzyłbym na tą 701, no ale to nadal jest 400zł za samą głowicę, co jak na statyw jest na razie dla mnie za dużą kwotą. W każdym razie nawet jakbym się zdecydował na 501/701, to jakie nogi?
Tak zupełnie budżetowo zajrzyj do sklepu AFE - na allegro też są. Sprzedają takie chińskie nogi model 998. Może i nie ładne ale solidne. W całości z metalu (rurki aluminiowe reszta chyba znal). Przy pełnej wysokosci z wyciągnięta środkową kolumną 40d nawet nie drgnie. A cena - nawet jak się nie spodobaja wielkiej straty niema. Tylko że ciężkie - 2kg bez głowicy. Ja starłem się je po rozłozeniu z całej siły "docisnąć do podłogi" i nie dałem rady.
Podepnę się, bo tak sobie myślę czy nie kupić jakiegoś małego wynalazku typu:
http://www.velbon.co.uk/newvelbon/pages/CX460min.html
Służyłby właściwie temu, żeby nie kłaść aparatu na ziemi do zrobienia pewnych zdjęć w kiepskim świetle. Poza tym, umożliwiłby dokładniejsze ustawienie kadru w takich warunkach.
Jest w ogóle sens? Jeszcze mam wątpliwości co do udźwigu. Na internecie są jakby sprzeczne opinie. Ja bym potrzebował czegoś o udźwigu 2kg+.
Miałby służyć jako namiastka statywu tam, gdzie nie chciałoby mi się / nie mógłbym zabrać normalnego statywu ( jak już jakiś kupię kiedyś ).
Czy zna kto i używał karbonowy statyw Slik PR0 614 CF ? Jest jednym z najlżejszych ok.0,85 kg, max. wysokość 155cm, po złożeniu 45cm, a więc w plener wygląda obiecująco a takiego szukam. Pytanie jak z jego jakością, zaciskiem centralnego drążka a także "sztywnością" po jego wysunięciu?