Strona 42 z 119 PierwszyPierwszy ... 3240414243445292 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 1181

Wątek: Jaki statyw

Domyślnie

Witam. Zastanawiam się nad kupnem statywu ale nie chcę wydać małej fortuny na frotki bo będę go używał raczej okazyjnie biorąc pod uwagę jak często używałem w ciągu ostatniego roku mojego obecnego hipermarketowego 50złotowego pseudostatywu. Szukając jakiejś opcji natrafiłem na coś takiego:
    Sklep 1, Sklep 2.
    Czy ktoś miał już styczność z tą firmą lub z tym sprzętem? Marumi robi sporo filtrów i z tego może być znana.
    Kolejną alternatywą jest takie coś. Fajna sprawa bo to takie 1000 w 1 Proszę o opinie w tym zakresie.
    Ostatnio edytowane przez charlie ; 20-02-2010 o 16:25
    50D, 17-85, 70-300, 50/1,8, 50/M42, 8/3,5, 580EXII. Poza cyferkami mam jeszcze mnóstwo zapału...

Miasto
    Przemyśl

Domyślnie

Podpinam się do pytania. Bardzo podobny statyw znalazłem tutaj. Wiem, że z te 10kg udźwigu to przesadzili, ale może nie jest taki zły. Potrzebuję statywu pod 40d i sigmę 18-200.

A tak poza tym to witam wszystkich na forum bo jak się okazuje to mój pierwszy post
    Ostatnio edytowane przez Greatgreg ; 19-02-2010 o 23:59

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez profi666 Zobacz posta
    Zdecydowalem sie na 190XDB. Solidnie sie trzyma i bez obawy podpinam pod to sprzet Wcale nie jest taki maly jak sie wydawalo na poczatku. Przy wysunietej do konca kolumnie statyw ma 146cm + glowica (10cm) + aparat kolejne kilkanascie centymetrow - wiec konstrukcja jest na tyle wysoka ze przy moim wzroscie (170) musze stanac lekko na palcach zeby spojrzec w wizjer. Wiec juz przy kolumne wysunietej do polowy wygodnie obsluguje sie aparat (400D). Przy 30D gdzie maly wyswietlacz jest usytuowany u gory, wygodniej bylo mi nawet wcale nie wysuwac kolumny.
    byłem dziś "pomacać" frotkę 190 i 055 i dylemat pozostał. muszę jeszcze tam wrócić z puszką, złożyć wszystko wszystko razem i jeszcze raz się przymierzyć. nadal nie jestem przekonany, czy 190 nie będzie dla mnie za niska - nawet, gdy do 118,5 cm frotki (bez wysuniętej kolumny) dojdzie 12 cm głowicy i 8 cm body, to daje tylko 138,5 cm. Chciałbym uniknąć wysuwania kolumny, ponieważ musiałbym wysunąć ją prawie na pełną długość, żeby uzyskać wysokość pozwalającą swobodnie, bez schylania patrzeć w wizjer i bez wspinania się na palce widzieć parametry na górnym wyświetlaczu.
    Wiem, można się lekko nagiąć do odpowiedniej wysokości (korona nie spadnie ), ale nie wiem jak bardzo to wpływa na komfort pracy w dłuższym okresie czasowym.
    Ktoś powie - no to bierz 055 i po temacie, ale 190 jest lżejsza prawie tyle, ile waży głowica i ponad 10 cm krótsza po złożeniu, co ma nie małe znaczenie, gdy myśli się o zapakowaniu kiedyś tego grata w jakiś bagaż. Idealnym dla mnie rozwiązanim było by coś w wysokości 130-135 cm, oczywiście bez kolumny. A może temat z wysuwaniem kolumny traktuję zbyt rygorystycznie? Co mówi na ten tmat praktyka?

Pomyślałem jeszcze sobie, że warto by było objrzeć statywy Benro - czy ktoś może się orientuje, gdzie mogę je spotkać "na żywo" w sklepie w Warszawie?

Coś już napisał

Domyślnie -

Wątek dający do myślenia o Benro, "ku przestrodze" niektórych, którzy planują te statywy, przynajmniej ja nie zamierzam ryzykować:

http://www.fredmiranda.com/forum/topic/641190/0#5691089 - na temat jakości i statywów Benro.

Rozpatrywałem przez moment Benro, ale zostanę przy Frotce. Nie jest to może Gitzo, ale na moje potrzeby Frotka spokojnie mi póki co wystarczy..

Kto doczyta jest to zapewne również problem "quality control", ale nie chcę ryzykować tego rodz. przygód.. Kto chce, jego sprawa - jedni pewnie będą zadowoleni (bo na pewno to lepsza "podróba" niż GP).

Ja jednak kupując Frotkę wolę mieć pewność, że nawet jeśli nie jest to sprzęt idealny to na tyle SOLIDNY, że sprzęt pewnego pięknego dnia nie rypnie na glebę i nie zaliczy "knockdowna", bo coś się ułamie..
    Ostatnio edytowane przez Introverder ; 21-02-2010 o 01:25

Dopiero zaczyna Awatar profi666
    Miasto
    zachodniopomorskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Elsi Zobacz posta
    A może temat z wysuwaniem kolumny traktuję zbyt rygorystycznie? Co mówi na ten tmat praktyka?
    Mialem ze dwa tansze statywy serii "no-name" i jesli chcialem uzyskac choc troche stabilnosci, nawet z kitowym obiktywem, nie bylo mowy o wysuwaniu kolumny. W manfrotto z podpietym 30D + 24-70L wszystko trzyma sie jak nalezy. Coraz bardziej jestem przekonany ze do mojego sprzetu 055 bylby troche na wyrost a 190 jest w sam raz. Ale tak jak piszesz, najlepiej zabierz zabawki i sprawdz w sklepie.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Introverder Zobacz posta
    Wątek dający do myślenia o Benro, "ku przestrodze" niektórych, którzy planują te statywy, przynajmniej ja nie zamierzam ryzykować:

http://www.fredmiranda.com/forum/topic/641190/0#5691089 - na temat jakości i statywów Benro.
    Czytałeś ten wątek, czy tylko zobaczyłeś kilka słów-kluczy (beware, junk)?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A na marginesie - do nóżek 190, da się dokupić dłuższe kolumny?

Ps. Odnośnie pytań wcześniejszych, jak wysokie to ustrojstwo jest. Zrobiłem dwie foty, wszedłem jak totalny idiota ale mniejsza. Dla potomności:

Nogi to 190B, głowica: 141RC, na nim 40D.

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Eh, nie jest tak, źle, do avatara się nada;-)

Tak btw, to ile masz wzrostu i czy nogi były maksymalnie wyciągnięte? Jeśli tak, to ja z serią 190 chyba nie mam co startować
    Wcześniej napisałem, więc mi umknęło. Mam lekko ponad 190 centymetrów wzrostu, nóżki były maksymalnie wyciągnięte.
    Ostatnio edytowane przez _igi ; 21-02-2010 o 16:44
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Coś już napisał

Domyślnie -

Czytałeś ten wątek, czy tylko zobaczyłeś kilka słów-kluczy (beware, junk)?
    - przejrzałem.. Liche/słabe materiały, generalnie wniosek "sypiąca się trochę lepsza tandeta" :P.

Dodatkowo czytałem też wcześniej recenzję głowicy Benro - KS-2 :

http://www.tomwebsterphoto.com/Essay...o/benroks2.htm,

nie pierwsza zresztą niepochlebna opinia na temat tej chińskiej firmy. Zresztą gościu dokonał dogłębnej analizy empirycznej wskazanej "kuli" - słabe materiały, które sie szybko wyrabiają, a po kilku użyciach głowica wygląda jak "po przejściach" (na załączonych rysunkach).

Nie wiem czy tak jest zawsze, ja wolę się nie denerwować i brać to co sprawdzone..

A tutaj jakby ktoś chciał całość dyskusji na ten temat:

http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=264516.
    Ostatnio edytowane przez Introverder ; 21-02-2010 o 18:05

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    A na marginesie - do nóżek 190, da się dokupić dłuższe kolumny?
    Chyba nie - bywają krótsze (np. ja dokupiłem krótką do 055ProB) ale dłuższych nie widziałem - chyba by były zbyt niestabilne...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Elsi Zobacz posta
    byłem dziś "pomacać" frotkę 190 i 055 i dylemat pozostał. muszę jeszcze tam wrócić z puszką, złożyć wszystko wszystko razem i jeszcze raz się przymierzyć. nadal nie jestem przekonany, czy 190 nie będzie dla mnie za niska - nawet, gdy do 118,5 cm frotki (bez wysuniętej kolumny) dojdzie 12 cm głowicy i 8 cm body, to daje tylko 138,5 cm. Chciałbym uniknąć wysuwania kolumny, ponieważ musiałbym wysunąć ją prawie na pełną długość, żeby uzyskać wysokość pozwalającą swobodnie, bez schylania patrzeć w wizjer i bez wspinania się na palce widzieć parametry na górnym wyświetlaczu.
    Wiem, można się lekko nagiąć do odpowiedniej wysokości (korona nie spadnie ), ale nie wiem jak bardzo to wpływa na komfort pracy w dłuższym okresie czasowym.
    Ktoś powie - no to bierz 055 i po temacie, ale 190 jest lżejsza prawie tyle, ile waży głowica i ponad 10 cm krótsza po złożeniu, co ma nie małe znaczenie, gdy myśli się o zapakowaniu kiedyś tego grata w jakiś bagaż. Idealnym dla mnie rozwiązanim było by coś w wysokości 130-135 cm, oczywiście bez kolumny. A może temat z wysuwaniem kolumny traktuję zbyt rygorystycznie? Co mówi na ten tmat praktyka?

Pomyślałem jeszcze sobie, że warto by było objrzeć statywy Benro - czy ktoś może się orientuje, gdzie mogę je spotkać "na żywo" w sklepie w Warszawie?
    odnośnie manfrotto - o wysuwanej kolumnie zapomnij - jest fajnie do pierwszego upadku takiego zestawu, 190ka jest zdecydowanie za niska - obydwoma się sporo bawiłem i mam 055
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 42 z 119 PierwszyPierwszy ... 3240414243445292 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów