byłem dziś "pomacać" frotkę 190 i 055 i dylemat pozostał. muszę jeszcze tam wrócić z puszką, złożyć wszystko wszystko razem i jeszcze raz się przymierzyć. nadal nie jestem przekonany, czy 190 nie będzie dla mnie za niska - nawet, gdy do 118,5 cm frotki (bez wysuniętej kolumny) dojdzie 12 cm głowicy i 8 cm body, to daje tylko 138,5 cm. Chciałbym uniknąć wysuwania kolumny, ponieważ musiałbym wysunąć ją prawie na pełną długość, żeby uzyskać wysokość pozwalającą swobodnie, bez schylania patrzeć w wizjer i bez wspinania się na palce widzieć parametry na górnym wyświetlaczu.
Wiem, można się lekko nagiąć do odpowiedniej wysokości (korona nie spadnie

), ale nie wiem jak bardzo to wpływa na komfort pracy w dłuższym okresie czasowym.
Ktoś powie - no to bierz 055 i po temacie, ale 190 jest lżejsza prawie tyle, ile waży głowica i ponad 10 cm krótsza po złożeniu, co ma nie małe znaczenie, gdy myśli się o zapakowaniu kiedyś tego grata w jakiś bagaż. Idealnym dla mnie rozwiązanim było by coś w wysokości 130-135 cm, oczywiście bez kolumny. A może temat z wysuwaniem kolumny traktuję zbyt rygorystycznie?

Co mówi na ten tmat praktyka?
Pomyślałem jeszcze sobie, że warto by było objrzeć statywy Benro - czy ktoś może się orientuje, gdzie mogę je spotkać "na żywo" w sklepie w Warszawie?