ja mam 250r sherpa i jest naprawde fajny.. solidny, stabilny i nie taki ciezki..
ja mam 250r sherpa i jest naprawde fajny.. solidny, stabilny i nie taki ciezki..
Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.
a takie jeszcze pytanko czy jak bede mial 350D z podpietym 70-200 f/4 na Sherpie 600r to bede musial miec pierscien mocowania obiektywu do statywu czy wystarczy ze body podepne pod statyw ?
350D
Pewnie zależy jak bardzo będziesz miał rozłożony statyw, dla mnie mocowanie statywowe do tego obiektywu jest zupełnie zbędne (szczególnie że kosztuje ~100$ i nie jest dodawane w komplecie z obiektywem), niemniej jednak używam dosyć pancernego statywu i jeszcze bardziej pancernej głowicy.Zamieszczone przez Alzail
Nie musisz, wystarczy podpięcie body no chyba, żeby był huragan.Zamieszczone przez Alzail
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.
Potwierdzam - ustawiam na 600 aparat z ciezszym (niewiele ale zawsze) szklem i stoi stabilnie - oczywicie istnieje dyskomfort kadrowania ale juz sie na to zalilem w innym watku.Zamieszczone przez Mac
Swoja droga, ciekawe, czy do takiej Sherpy dalo by sie jakas rozsadna glowice od Manfrotto przykrecic
Jasne że by się dało tylko AFAIR musiałbyś zapodać przejściówkę z gwintu na 1/4" (Sherpa) na 3/4" (głowice Manfrotto).Zamieszczone przez birez
To jest dla mnie nadziejaZamieszczone przez Krzychu
Jeszcze tylko musze dorwac dla proby manfrotto jakies, bo wole zeby wyszlo ze to ja jestem daremny nie glowica, zanim wezme se za spawarki/tokarki/inne gwintownice.
no ale ta sherpa ma chyba cos w rodzaju glowicy kulowej od razu co nie ? tzn. przynajmniej psize ze mozna ustawic kadr pionowy i pochylac odchylac aparat. tak jest czy sie myle? czy moze jest to nie wystarczajace ?
350D
Glowica umozliwia obrot lewo-prawo i gora-dol (usztywniane jedna sruba), odchylanie jest zrealizowane przez odchylanie tego elementu do ktorego jest szybkozlaczka przymocowana.Zamieszczone przez Alzail
Natomiast to co mi przeszkadza, to brak precyzji przy ciezszym obiektywie - moze nie umiem go obslugiwac ale jak mam zalozonego Jupitera 200mm, to kadruje -> usztywniam -> i mam kadr przesuniety kilka stopni w dol. Po prostu przekrecenie sruby blokujacej, stumuluje ruch obiektywu w dol.
No i permamentnie mi sie ta glowica odkreca ale to juz wina mojego brutalnego zachowywania sie wobec niej :>
ale ile ten jupiter wazy ? mi chodzi o zestaw gdzies 1.5 kg maks chociaz nie wiem np. ile wazy sonnar badz jupiter 135mm![]()
350D