Strona 38 z 119 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 1181

Wątek: Jaki statyw

Uzależniony

Domyślnie

Masz w planach statyw za 400pln, a na nogi na jeden wypad chcesz wydać 200pln...
    No, ale nie ma to jak satysfakcja z przechytrzenia wszystkich i siebie samego

A wracając do pytania (bo znowu zostanę oskarżony o "najeżdżanie"), za te 200pln (zwłaszcza jeśli czas ciśnie), to w sumie prawie wszystko jedno co kupisz, jeśli tylko stoi o własnych siłach... a mówiąc o "kolejnym" statywie w sumie bijesz większość z nas na głowę doświadczeniem w tym segmencie
    Ostatnio edytowane przez APP ; 12-12-2009 o 10:58

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    To to ja wiem. Po prostu potrzebuję statywu żeby mieć na jeden wyjazd, tyle. Później go albo oddam, albo sprzedam - w planach tak czy siak mam coś pokroju Sherpy 600R, albo 850R.
    to jak masz zamiar go potem oddać to umów się z jakimś kolegą z Warszawy, który za 200 zł pożyczy Ci np. manfrotto - Ty i tak 2 stówy stracisz a chociaż zyskasz porównanie badziewia z przyzwoitym , a i kolegę jakiegoś wspomożesz
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ciekawe ile stron i lat taki wątek może się ciągnąć - przychodzi "nowy" i mówi "mam kasy 200zł ale tak najchętniej to kupiłbym za 80zł bo widziałem że są i dają się rozłożyć i da się nawet przykręcić aparat". Ludzie popatrzcie na swoje stopki macie sprzętu za dobre kilka tysięcy złotych i chcecie dyskutować o badziewiu za kilkadziesiąt złotych szkoda czasu. Wracając do meritum sprawy cena czegoś o czymś można powiedzieć "statyw" zaczyna się gdzieś między 200-300zł na wszystko o niższej cenie należy patrzeć z lekkim przymrużeniem oka jako na wyrób statywopodobny - oczywiście można coś takiego kupic jeśli się nie ma zamiaru tego normalnie używać. W przypadku bardziej "normalnego" budżetu tzn. 600-800 zł można myśleć o zakupie statywu, nie będzię to jeszcze statyw przez duże S ale najprawdopodobniej spełni nasze wszystkie wymagania i będzie go można używać przez długie lata, do wyboru w tym zakresie są aluminiowe manfrotto 055 lub 190 lub węglowe sliki czy wędlowe velbony sherpa pro i pewnie jeszcze kilka innych. Należy pamiętać że trzeba jeszcze zwykle dokupić głowicę - jakiś prosty model kulowy lub 3D (co komu potrzeba) zamknie się w kwocie 200-300zł, czyli całość powinna się zamknąć w kwocie 1000zł może trochę taniej lub trochę drożej w zależności od potrzeb. Jeśli przeznaczymy na statyw jeszcze dwa razy więcej to będziemy mogli przebierać "prawie jak w ulęgałkach" z naciskiem na prawie bo można się czasami zdziwić ile może kosztować parę rurek z włókna węglowego - ale jest to mało popularna opcja - lans jest niewielki bo 99% ludzi nie potrafi ocenić różnicy cenowej pomiędzy topowym węglowym gitzo a aluminiowym anonimowym chińczykiem z allegro - więc zwykle jest to opcja wybierana przez tych bardziej świadomych.

Wybierając statyw (nie wyrób statywopodobny) należy przemyśleć kilka tematów:

udżwig - czyli ile na niego włożymy (parametr istotny tylko w przypadku statywów markowych)

waga - i tu trzeba sobie zadać pytanie jeśli w plener to najlepszy jest taki który uniesiemy

wysokość - wyciąganie kolumny nalęzy traktować jako opcję ostateczną, wysokość dobrać tak aby po dodaniu wysokości głowicy ok. 10cm i aparatu też ok. używało się tego wygodnie 10cm. czyli wys. maksymalna bez kolumny + 10cm + 10cm = wzrost - 10cm (bo oczy mamy trochę niżej tak ok. 10cm) oczywiście wzór jest bardzo umowny i mz w praktyce wystarczy trochę mniej ale może się tak zdażyć ze ktoś potrzebuje statywu 240cm pomimo niskiego wzrostu - najlepiej przymierzyć w sklepie .

wysokość minimalna - w konkretnych zastosowaniach ( np. macro) gra rolę

ilość segmentów - 3,4 czasami nawet 5 - im więcej segmentów tym gorzej ze sztywnością i więcej trzeba manipulowac aby rozłożyć.

wysokość po złożeniu - może się okazać że się nie zmieści nawet do walizki

sposób blokady segmentu - może być różny - zaciskowy, kręcony, motylek spróbowć w sklepie czy dobrze trzyma zacisk lub czy pokrętło ma akceptowalny skręt do zablkowania-odblokowania segmentu, zwykle zaciski mają regulację - jak nie mają regulacji to może się okazać że jak staną się luźne to nie będzie jak wyregulować, trzeba sobie sprawdzić które blokady otwieramy szybciej i zdecydować

średnicę rurek segmentów - im większa tym będzie sztywniej

materiał z którego jest zrobiony - aluminium, włokna bazaltowe (do dzisiaj nie wiem co to ale jest 20% lżejsze od aluminium), włokna węglowe

możliwości nietypowego ustawienia głowicy - poziomo lub do góry nogami, dzielona kolumna

wyposażenie dodatkowe - np. okładziny z gąbki na 1 sekcję, wysuwane kolce, hak, worek na kamienie, pasek do przenoszenia, pokrowiec

Dobra rozpisałem się a co sam używam : stosunkowo mało popularnego Velbona Sherpa Pro CF 535 - włókno węglowe, 1.32kg, udźwig 4kg, 3 sekcje z zaciskami, kolce, hak, okładziny, max 122cm-158cm, 54cm po złożeniu, 18cm minimalna wysokość ale trzeba wtedy odkręcić kawałek kolumny!. Wady(dla mnie!): brak paska w wyposażeniu, gwint do głowicy 1/4" trzeba kupić konwerter na 3/4" za 5zł na allegro a powinien być w zestawie.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Mam statyw enerdowski - ciężki jak szlag (1,4 kg). Po złożeniu ma długość 30cm, po rozłożeniu wysokość 47 cm + 10 cm kolumna środkowa. Od lat szukam jakiegoś zamiennika o podobnych parametrach - ma się mieścić do torby i do plecaka. Dla mnie w warunkach miejskich i górskich jest wystarczająco wysoki i stabilny - jakaś dodatkowa podpora (murek, skałka) zawsze się znajdzie.
    W grupie małych statywów dominują jakieś rachityczne stojaczki wielosegmentowe. Na razie myślę o kupieniu jakiegoś solidniejszego statywu wielosegmentowego i wywaleniu np dwóch ostatnich segmentów ale technicznie to nie takie proste. Taki ideał to 30cm po złożeniu, 0,8kg masa, po rozłożeniu jakieś 48 cm, bez kolumny środkowej. Najbliższe temu są krótkie Benro ale z głowicą robią się ciężkie. Ktokolwiek widział - proszę o wskazanie...
    PS
    Oprócz tego mam 055 - potęga
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 12-12-2009 o 18:35
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    to jak masz zamiar go potem oddać to umów się z jakimś kolegą z Warszawy, który za 200 zł pożyczy Ci np. manfrotto - Ty i tak 2 stówy stracisz a chociaż zyskasz porównanie badziewia z przyzwoitym , a i kolegę jakiegoś wspomożesz
    W sumie to nie jest zła opcja. A jeśli chodzi o statywy, to myślałem o tej Sherpie 850, ze względu na a)wagę b) solidność - kładłem na tym sprzęt już i był miły, tylko głowica kulowa na nim jest do bani MZ c) w sumie przede wszystkim - na odczepianą kolumnę, którą można przyczepić np. do barierki.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Kupilem w koncu tego slika 340dx. z tego co narazie sie nim bawilem to:
    z kanonem 350d+grip z bateriami AA+sigma 18-50 f/28 dopoki sie nie wysunie kolumny jest zero luzu, czy niestabilnosci. glowica tez daje rade.

z wysunieta kolumna juz gorzej, troche sie kiwa przy nacisku, ale przy nieduzym wietrze mysle ze mozna sie pokusic

dodam, ze niezaprzeczalna przewaga Slika nad innymi statywami z tego zakresu cenowego jest jego wymiary i waga- bez problemu miesci sie do plecaka i czlowiek nie ma wrazenia, ze nosi kamienie.

Domyślnie

Zauważyłem ża bardzo niewiele informacji na forach jest na temat Sherpy 803R, a przecież wydaje się że jest to lepszy wybór od Sherpy 600. Także panowie jeśli macie jakieś doświadczenie z tym sprzętem to będę wdzięczny za info.

Mam na oku jeszcze parę statywów jednak brak możliwości "pomacania" ich osobiście także jeśli ktoś porównywał poniższe modele to również będę wdzięczny za opinie na temat.

Silk pro 340DEX, 500DX
    Gold Photo YH 314C
    FT-666
    Benro A-550EX
    Sherpa 803R
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Byłbym wdzieczny szczególnie za opinie na temat Benro czy to A-550EX + BH-1 czy A-600 EX + BH2, gdyż z powyższych wydaje mi sie najciekawszą propozycją.
    Ostatnio edytowane przez Sand-bad ; 23-12-2009 o 13:43 Powód: Automerged Doublepost
    Canon EOS 450D + ob. 18-55mm IS + Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM + Canon 70-200 f/4 USM + Jenis Battery Grip BG-E5

Pełne uzależnienie Awatar Merauder
    Miasto
    Myslovitz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sand-bad Zobacz posta
    [..]
    Byłbym wdzieczny szczególnie za opinie na temat Benro czy to A-550EX + BH-1 czy A-600 EX + BH2, gdyż z powyższych wydaje mi sie najciekawszą propozycją.
    No mnie tez rowniez bardzo interesuja opinie na temat konkretnie A-650EX i w/w glowic.
    7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nabyłem 055X ProB + 808rc4 i... jest świetnie :-)
    puszka, szkieŁko i błyskotka

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

hmm sam dłuuugo szukałem, sporo czytałem to się podzielę tym co wiem (i co przeczytałem)
    i mam taką opinie (to TYLKO MOJA OPINA ale jestem wymagający)

wszystkie nowe poniżej 250-300zł to strata kasy

slik velbon to podobna półka, o ile ze slikiem nie interesowałem się za mocno, o tyle sherpera po 2 latach intensywnego użytkowania to trochę jak fiat nie oszczędzany

ft-666 hmmm bardzo dobre ale brak części zamiennych i ok 1kg wiecej od 055 (początkowo nie wiele ale po czasię daje sie poczuć) to sporo do noszenia chyba odstrasza od kupna, poza zastosowaniem w studio nie jest mobilny i mniej się narażony na zniszczenie (polecam zobaczyc paramtry masa 4,3kg udzwig 5kg no koment )

GP dość dobre ale nie ta sztywność, nie ta jakość plastiku potrafi się łamać (po 2-3 latach użytkowania nie którzy mieli problemy, nogi odpadały ogólnie nie dorównuje trwałością frottce)

BERNO hmm nie miąłem styczność, ale nie tak dawno pojawiło się na rynku w Polsce by oceniać, ale ciekawy, wiec zobaczymy co czas pokaże z tego ja wiem a moge sie mylić

sam kupiłem używaną 55prob, nogi ciężkie ale to tez stabilność, podobna frottka przejeździła ok.10 lat motocyklem po podlaskich lasach i wówczas miała luzy, ja i juz swoja dokrecałem to normalne (no ale nogi mają juz ponad 5 lat od kupna)

ja podjąłem decyzje i jestem bardzo zadowolony, pozdrawiam

Strona 38 z 119 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów