Strona 28 z 107 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 1181

Wątek: Jaki statyw

Mieszany widok

Zablokowany
    Miasto
    Jarosław / Podkarpacie

Domyślnie

Hm, a co sądzicie o statywach Hama, Profil 26 ;>? Ostatnio kupilem szybkozlaczke do niego, ktorej wczesniej nie mialem - oczywiscie przyszla za mala. Tak w ogole, to statyw nie jest moj - mam go od znajomego. Widnieje na nim cena przylepiona - 699zł, czy to normalne? Nie wiem, kiedy byl kupiony, wiele lat temu - ale wyglada solidnie, jest solidny i dobrze wykonany.

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Dokładnie sherpa 600r niedawno kupiłem idealny statyw jak za takie pieniądze .
    EOS 40D + Grip + T10-17 fisheye + C50 f1.8 + 5000AF x2 + compudaypack + Macbook Pro

Coś już napisał

Domyślnie

marcinek87 przezancz minumum jakieś 350 zł... GoldPhoto YH314 (myślę, że ten wystarczy) masz za jakieś 200 zł, do tego głowice powyżej 125zł - 190zł (ceny z foto tipa)...zatem ok 350-400zł musisz przeznaczyć na całkiem dobry sprzęt i cenowo przystępny. Niestety... GoldPhoto to tani i dobrej jakości sprzęt.

Uzależniony

Domyślnie

Nad GoldPhoto sam kiedyś myślałem. Nie miałem niestety okazji "pomacać", ale wtedy zaczęły się pojawiać informacje o słabym spasowaniu elementów i pierwsze doniesienia o uszkodzeniach... ostatecznie porzuciłem ten pomysł.

Po własnych doświadczeniach z tanim Velbon'em zrezygnowałem też z Sherpy (chodziło głównie o rozwiązanie głowicy, ale także np. o możliwość położenia kolumny, w szczegóły nie będę się wdawał, bo IMO nie dotyczy to przypadku marcinka87). Nie mając sprecyzowanych wymagań i przy ograniczonym budżecie Sherpa to sprawdzony wybór

Dysponując natomiast kwotą rzędu ~400pln można już pomyśleć o Benro (np. A500EX+BH1, choć są też lżejsze/tańsze). Wygląda na to, że to także "podróbka" Manfrotto, ale zbiera chyba nieco lepsze opinie od GoldPhoto (od razu mówię, że nie miałem w rękach i nie mam nawet pewności czy Benro mają demontowalną/skracaną kolumnę, jak Sherpa czy MF). Tak czy siak, dysponując taką kwotą i wiedząc czego się potrzebuje, można najwyraźniej złożyć sobie całkiem ciekawy zestaw.

@ marcinek87
    Wybierając ostatecznie model pamiętaj żeby wziąć pod uwagę użyteczną wysokość statywu (tutaj kobiety zwykle mają lepiej) i jego długość po złożeniu (a tutaj już nieco gorzej). Dla osoby początkującej dość ważne będzie pewnie żeby był możliwie lekki i mały po złożeniu -nie zniechęca wtedy tak bardzo do noszenia go ze sobą, nawet jeśli noszenie pozostawia się komuś innemu ;-)
    Ostatnio edytowane przez APP ; 09-09-2009 o 12:22

marcinek87
    Guest

Domyślnie

a jakiś konkretny zestaw powiedzmy do 300zł?
    ale w którym jest już wszystko z pokrowcem?

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

pokrowiec sobie odpuść chyba że latasz samolotem

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enter Zobacz posta
    Oj...
    Rozumiem że to najmniej istotny element zestawu, i można go dobrać później, ale..
    Weź pod uwagę że marcinek87 (tudzież jego dziewczyna) niekoniecznie muszą go wozić samochodem. Ja "komunikuję się miejsko", i wygodny pokrowiec z szerokim paskiem oddaje nieocenione usługi.
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enter Zobacz posta
    Dokładnie tak...
    Mój pokrowiec leży bezużytecznie, a do statywu podpięty jest pasek naramienny,
    który to nie przeszkadza w użytkowaniu a ułatwia życie

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Uzależniony

Domyślnie

@ marcinek87

Valbon Sherpa 600R można wygrzebać za niespełna 320pln. Sherpy chyba standardowo są z pokrowcem. Wreszcie, mając już całkiem fajne nogi , na upartego głowicę można w tych statywach w przyszłości zmienić na akcesoryjną.

Ciekawy wydaje się też zestaw np. Benro A-300EX + BH0 (~320pln, nie wiem jak w standardzie, ale na allegro widzę zastawy z pokrowcami). Tutaj jednak tylko jeśli Obdarowywana jest raczej drobną osobą (stosunkowo mała wysokość maksymalna statywu ~140cm). Przy czym podkreślam jeszcze raz, że Benro to dla mnie teoria i powinieneś poszukać na forum relacji z pierwszej ręki (trochę tego było).

Co do pokrowca, to na "plenerze" przechodząc z miejsca na miejsce ciągłe pakowanie statywu do pokrowca i wyciągnie go jest dość upierdliwe, więc tu zwykły pasek będzie praktyczniejszy (noszenie w ręku rozwiązuje sprawę tylko do pewnego stopnia), z kolei na dłuższych wycieczkach i tak lepiej jest przypinać statyw do plecaka. Tak więc w praktyce pokrowiec przydaje się głównie "żeby się statyw w szafie/bagażniku nie kurzył" lub "żeby nie zwracał uwagi w podróży" ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez APP Zobacz posta
    Tutaj jednak tylko jeśli Obdarowywana jest raczej drobną osobą (stosunkowo mała wysokość maksymalna statywu ~140cm).
    Przestańcie wreszcie, jak mantrę powtarzać, że wysokość statywu ma jakikolwiek związek z wysokością fotografa. Nie ma.

Statyw nie jest po to, żeby nie trzeba było się schylać, tylko po to, żeby ustawić aparat na takiej wysokości, która daje odpowiednią, zaplanowaną przez fotografa perspektywę. Kadr naprawdę nie zależy od Waszego wzrostu. Jak planujemy robić zdjęcia z wysoka, no nawet jeśli mamy wzrost karła potrzebujemy dużego statywu. I drabiny W drugą stronę tak samo.

Zupełnie inną sprawą jest, że łatwiej kijek przycienkować niż go potem pogrubasić, stąd często decydujemy się na wysokie statywy. A potem nie chce nam się ich dźwigać. Ale to też nie ma nic wspólnego ze wzrostem.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Strona 28 z 107 PierwszyPierwszy ... 1826272829303878 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów