Strona 104 z 107 PierwszyPierwszy ... 45494102103104105106 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 031 do 1 040 z 1181

Wątek: Jaki statyw

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszak Zobacz posta
    Przy okazji powróce do głowic z serii B. Może trzeba będzie zmienić? Tylko nie wiem, czy pod tele to już nie B-2 powinna być? Obciążalności mają duże ale średnice kulek malutkie.
    zalezy od rurki. na B-1 wrzucalem 5D + 300/4 i nie mialem zastrzezen do stabilnosci. nawet w ekstremalnej sytuacji 450D + TC1,4 + 300 na LV widac predzej efekt rezonansu nog na wietrze badz po porstu miekkiego podloza, niz glowicy.

tyle a propos realnej koniecznosci. z punktu widzenia komfortu pracy lepiej wieksza kulke. ja sie przy zakupie kierowalem zbyt mocno waga glowicy. przy 300/4 kulka B-1 jest odrobine za mala, zeby wszystko chodzilo superplynniutko. jest dobrze, ale moze byc fajniej...

z moich doswiadczen rurka wielkosci 300/4 czy 70-200/2.8 jest na granicy B-1. warto pomyslec o B-2. do 70-200/4 w zupelnosci wystarcza, a co do wiekszych bialych kompensacji meskosci... nie uzywalem, nie powiem...
    www albo tez flickr

Domyślnie

Czyli przy okazji muszę sprawdzić B2. W przyszłości może uda się wejść w jakieś 300/2,8 choćby SIGMY a to kolejny ponad kilogram więcej. Chociaż przy cenie

Ufff, sprawdziłem swoje dwie głowice z mocowaniem rc2 - na razie trzymają mocno
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Czyli przy okazji muszę sprawdzić B2. W przyszłości może uda się wejść w jakieś 300/2,8 choćby SIGMY a to kolejny ponad kilogram więcej.

Ufff, sprawdziłem swoje dwie głowice z mocowaniem rc2 - na razie trzymają mocno
    Ostatnio edytowane przez miszak ; 10-11-2011 o 21:34 Powód: Automerged Doublepost
    KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

Szukałem niedawno małego lekkiego statywu do długich pieszych wędrówek - padło na wspomniany wyżej GT-3228X8C. Szału nie ma, ale robi swoją robotę i zdarza mi się postawić na nim 500/4 IS (ale tylko na gimbalu) i też biedy nie ma. Tylko że po pół roku statyw mi się rozsypał w kawałki... Serwis przysłał nowy. Za kolejne pół roku pewnie znów to się powtórzy...
    Czy ktoś miał lub stawiał coś cieżkiego na Sirui R-4203 ? Statyw niemal identyczny z Gitzo systemtic, 6 lat gwarancji jest jakąś rekomendacją...
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzychoo Zobacz posta
    Szukałem niedawno małego lekkiego statywu do długich pieszych wędrówek - padło na wspomniany wyżej GT-3228X8C. Szału nie ma, ale robi swoją robotę i zdarza mi się postawić na nim 500/4 IS (ale tylko na gimbalu) i też biedy nie ma. Tylko że po pół roku statyw mi się rozsypał w kawałki... Serwis przysłał nowy. Za kolejne pół roku pewnie znów to się powtórzy...
    Czy ktoś miał lub stawiał coś cieżkiego na Sirui R-4203 ? Statyw niemal identyczny z Gitzo systemtic, 6 lat gwarancji jest jakąś rekomendacją...
    Krzychu, to jest ten lżejszy statyw o którym rozmawialiśmy kilka miesięcy temu?
    KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Niewiele piszę, bo i nie mam o czym, ale w kwestii statywu dorzucę swoje 0,03 PLN.
    Ten wątek jest długi, ale naprawdę warto poczytać, bo dzięki niemu pozbyłem się złudzeń co do dobrego i taniego statywu.
    Bardzo dużo osób polecało statyw Velbon Sherpa 600R. Taki właśnie kupiłem i powiem szczerze, że nie zawiodłem się. Majątku nie wydamy ale jest to bardzo solidny tripod.
    Też będę do polecał, bo jeszcze mnie nie zawiódł (używam ok 3 m-cy) i dobrze było by gdyby nie musiał nigdy odwiedzać serwisu.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

to jeszcze napisz z jakimi szkłami i puszką go używasz bo to daje pełny obraz.. ja używałem go z Canonem 400mm i okazał się niestety nieużywalny bo się przy blokowaniu ruszał
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Bywalec Awatar levybike
    Miasto
    Zwierzyniec/Kielce/Zamość

Domyślnie

Także używałem statywu sherpa 600r, dokładnie przez cztery lata. Jak na początek to chyba najlepszy wybór. Podpinałem do niego 40D + 100-400L + tc 1.5, lampa z flash extenderem i bracketem - statyw kolokwialnie pisząć, dawał radę, ale wiele zawdzięczał podpiętej do niego głowicy - Benro KS-2. Teraz jestem świeżo po wymianie na Benro 4570F i tu mogę powiedzieć, że różnica w wykonaniu, a przede wszystkim stabilności wynosi II klasy. Jedynym minusem mojego zestawu Benro 4570F + KS2 jest waga - wynosi prawie 4 kg.
    Aparat firmy Kanion

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    to jeszcze napisz z jakimi szkłami i puszką go używasz bo to daje pełny obraz.. ja używałem go z Canonem 400mm i okazał się niestety nieużywalny bo się przy blokowaniu ruszał
    Taki trochę cienias ze mnie, mam tylko 1100D (dosyć lekka puszka) a do tego podpinam najczęściej Tamrona 18-200, C 50/1.8 i starego Pantacona 135/2.8.
    Czasem daję też lampę (420EX).
    Całość maksymalnie waży, tak na oko 1,7 - 1,8 kg. Statyw daje radę bez problemu.
    Tak jak mówię dla mnie jest cacy, w nic bardziej profesjonalnego na razie się nie pcham, bo i umiejętności, i czasu brak.
    Dla amatora - przeżytek. ;-)

Zablokowany

Domyślnie

Potrzebuje dobrego, stabilnego i ciężkiego statywu. Statyw będzie używany tylko w studio do zdjęć reklamowych. Przeglądając forum trafiłem na coś takiego

http://www.ceneo.pl/11636786

może ktoś spojrzeć fachowym okiem i mniej więcej powiedzieć czy statyw da radę z canonem 500d + grip + obiektyw 18-55?

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mati113 Zobacz posta
    Potrzebuje dobrego, stabilnego i ciężkiego statywu. Statyw będzie używany tylko w studio do zdjęć reklamowych. Przeglądając forum trafiłem na coś takiego

http://www.ceneo.pl/11636786

może ktoś spojrzeć fachowym okiem i mniej więcej powiedzieć czy statyw da radę z canonem 500d + grip + obiektyw 18-55?
    Jak wyżej - ten (lekki) zestaw to na zwykłej Sherpie też będzie stał jak należy.
    Poza tym, jesteś w stanie wyjaśnić po co Ci dopięty grip skoro aparat masz na statywie? Często ludzie narzekają na statyw, nie widząc że dopięty grip daje dodatkowe - niemałe - luzy na linii korpus-głowica i bardzo obniża sztywność całego zestawu...

Strona 104 z 107 PierwszyPierwszy ... 45494102103104105106 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów