Strona 10 z 107 PierwszyPierwszy ... 891011122060 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 1181

Wątek: Jaki statyw

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar tomaj_2
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez newday Zobacz posta
    Chyba pośpieszyłem się, bo dziś do sklepu zagościłem. Miałem kilka do wyboru, po pobawieniu się, wybór padł na Velbon Sherpa 250R, waży 2 kg, z torbą go nabyłem i jestem bardzo happy. Powinien starczyć mam nadzieje na 10 lat.
    Hehe...witaj w gronie sherpowców :smile: ale ...200zł to ty chyba za niego nie dałeś...więc jak sam widzisz...zwrot "cena max" nie funkcjonuje tutaj
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

Coś już napisał
    Miasto
    Nowa Ruda / Tunbridge Wells

Domyślnie

Niestety dałem 59 funtów cholerka.... a jeszcze wczoraj przymierzałem się do CX 540 lub CX640. za max 39 funtów heh. Zaszalałem. Chyba było warto.

Dopiero zaczyna Awatar Woodart
    Miasto
    Chicago

Dopiero zaczyna Awatar Woodart
    Miasto
    Chicago

Domyślnie

Znalazlem na ebay statywy DynaTran
    http://cgi.ebay.com/PRO-PHOTO-CAMERA...QQcmdZViewItem

Dynatran AT-A101T enDurance

Troche tansze od sherpa 600. I rowniez w miare nisko sie rozklada - przydatne przy makro.
    Chcialbym wiedziec, czy ktos mial z tym stycznosc.
    Da sie to jesc?
    macanie w sklepie odpada.
    Dzieki
    Ostatnio edytowane przez Woodart ; 18-04-2007 o 03:43
    rebel xt + kit;C 28-105 1:3,5,4,5 usmII;C 100-300 1:4,5-5,6; kenko pierścienie pośrednie; 420ex; sherpa 600; Tyskie 0,5l

Domyślnie

Witam!
    A ja mam pytanie o takie: Chcę kupić Mannfrotto 190 PROB. Statyw ma deklarowaną nośność 5 kg. Jakie obciążenie rzeczywiste potrafi przenieść ten statyw? 6-7-8 kg? Więcej? Ktoś robił takie próby?

EDIT
    Po prostu waham się czy lepiej kupić cięższy statyw i zawsze się z nim męczyć, czy lepiej lżejszy a w miarę potrzeb go dociążać.
    Ostatnio edytowane przez KrzysK ; 13-03-2008 o 17:21

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KrzysK Zobacz posta
    Witam!
    A ja mam pytanie o takie: Chcę kupić Mannfrotto 190 PROB. Statyw ma deklarowaną nośność 5 kg. Jakie obciążenie rzeczywiste potrafi przenieść ten statyw? 6-7-8 kg? Więcej? Ktoś robił takie próby?
    Rzeczywiste to może mieć tylko mniejsze bo producenci są zazwyczaj dość optymistyczni, aczkolwiek w przypadku Manfrotto można założyć że tyle co napisali to przeniesie...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Jeżeli zależy Ci na poprawie stabilizacji statywu to można go dociążyć ale od spodu ( uchwyt pod głowicą) .

Na stałe większe obciążenie od nominalnego np. o 20% jest możliwe( więcej nie polecam) , z tym ,że musisz się liczyć przy nadmiernym długotrwałym przeciążeniu (>20%) z deformacją pewnych elementów łączących i nośnych (uchwyty ,śruby ,nakrętki , rurki). Z tego co wiem od sprzedawców przeciążenie o 20% jest bezpieczne ale sam nie sprawdzałem.

Osobiście stosuję zasadę w drugą stronę : kupuję zestaw statyw+głowica z 30-40 % zapasem w stosunku do zakładanego obciążenia.

Domyślnie

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Sam mocno się z tym gryzę. Wiadomo, zawsze się szuka tego - w tym przypadku - "kulawego" kompromisu pomiędzy wygodą, stabilnością, bezpieczeństwem i wagą :-)
    Jeszcze raz dzięki za rady.

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

jak masz kupować na styk to weź 055 będziesz miał zapas
    kiedyś napisałem nieskładnie takie cuś http://greenshadow.wordpress.com/2008/02/05/tripod/

Dopiero zaczyna

Domyślnie Jaki statyw?

Zastanawiam sie nad zakupem statywu "na lata" i narazie wstepnie "zatrzymalem sie" przy Velbon Sherpa 800R. Czy ktos z was ma ten statyw, uzytkowal go i moze napisac kilka slow czy warto go zakupic badz nie?
    Rowniez zastanawialem sie czy lepszym rozwiazaniem nie byloby odlozyc cos pieniazkow i zainwestowac w jakis model Manfrotto - a jezeli juz to jaki polecacie?
    Na statywie bedzie 400D + rozne szkielka, kiedys moze 5D + rozne szkielka + ew. lampa. Statyw bedzie uzytkowany w domowym zaciszu i terenie. Co do wysokosci to dobrze aby odpowiadal mojemu wzrostowi (172).
    [ CANON EOS 400D ] [ C 17-55 3.5-5.6 ]

Strona 10 z 107 PierwszyPierwszy ... 891011122060 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów