Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego+Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
Moje wypociny
Niestety dałem 59 funtów cholerka.... a jeszcze wczoraj przymierzałem się do CX 540 lub CX640. za max 39 funtów heh. Zaszalałem. Chyba było warto.
Znalazlem na ebay statywy DynaTran
http://cgi.ebay.com/PRO-PHOTO-CAMERA...QQcmdZViewItem
Dynatran AT-A101T enDurance
Troche tansze od sherpa 600. I rowniez w miare nisko sie rozklada - przydatne przy makro.
Chcialbym wiedziec, czy ktos mial z tym stycznosc.
Da sie to jesc?
macanie w sklepie odpada.
Dzieki
Ostatnio edytowane przez Woodart ; 18-04-2007 o 03:43
rebel xt + kit;C 28-105 1:3,5,4,5 usmII;C 100-300 1:4,5-5,6; kenko pierścienie pośrednie; 420ex; sherpa 600; Tyskie 0,5l
Witam!
A ja mam pytanie o takie: Chcę kupić Mannfrotto 190 PROB. Statyw ma deklarowaną nośność 5 kg. Jakie obciążenie rzeczywiste potrafi przenieść ten statyw? 6-7-8 kg? Więcej? Ktoś robił takie próby?
EDIT
Po prostu waham się czy lepiej kupić cięższy statyw i zawsze się z nim męczyć, czy lepiej lżejszy a w miarę potrzeb go dociążać.
Ostatnio edytowane przez KrzysK ; 13-03-2008 o 17:21
Jeżeli zależy Ci na poprawie stabilizacji statywu to można go dociążyć ale od spodu ( uchwyt pod głowicą) .
Na stałe większe obciążenie od nominalnego np. o 20% jest możliwe( więcej nie polecam) , z tym ,że musisz się liczyć przy nadmiernym długotrwałym przeciążeniu (>20%) z deformacją pewnych elementów łączących i nośnych (uchwyty ,śruby ,nakrętki , rurki). Z tego co wiem od sprzedawców przeciążenie o 20% jest bezpieczneale sam nie sprawdzałem.
Osobiście stosuję zasadę w drugą stronę : kupuję zestaw statyw+głowica z 30-40 % zapasem w stosunku do zakładanego obciążenia.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Sam mocno się z tym gryzę. Wiadomo, zawsze się szuka tego - w tym przypadku - "kulawego" kompromisu pomiędzy wygodą, stabilnością, bezpieczeństwem i wagą :-)
Jeszcze raz dzięki za rady.
jak masz kupować na styk to weź 055 będziesz miał zapas
kiedyś napisałem nieskładnie takie cuś http://greenshadow.wordpress.com/2008/02/05/tripod/
Zastanawiam sie nad zakupem statywu "na lata" i narazie wstepnie "zatrzymalem sie" przy Velbon Sherpa 800R. Czy ktos z was ma ten statyw, uzytkowal go i moze napisac kilka slow czy warto go zakupic badz nie?
Rowniez zastanawialem sie czy lepszym rozwiazaniem nie byloby odlozyc cos pieniazkow i zainwestowac w jakis model Manfrotto - a jezeli juz to jaki polecacie?
Na statywie bedzie 400D + rozne szkielka, kiedys moze 5D + rozne szkielka + ew. lampa. Statyw bedzie uzytkowany w domowym zaciszu i terenie. Co do wysokosci to dobrze aby odpowiadal mojemu wzrostowi (172).
[ CANON EOS 400D ] [ C 17-55 3.5-5.6 ]